НЕW YОРК ТИМЕС ОБЈАВИО: Тајна руска јединица 29155 тежи дестабилизацији Европе

Тајна руска обавјештајна служба, позната као Јединица 29155, жели дестабилизацију Европу, тврде стручњаци за сугурност, а пише Тхе Неw Yорк Тимес.

BUKA portal / 09. октобар 2019

“Прво је услиједила кампања дестабилизације у Молдавији, након чега је услиједило тровање трговца оружјем у Бугарској, а затим спријечен пуч у Црној Гори. Прошле године је покушан атентат на бившег руског шпијуна у Британији користец́и нервни отров. Иако су операције носиле отиске руских обавјештајних служби, власти су их у почетку видјеле као изолиране, неповезане нападе. Западни сигурносни званичници закључили су да су ове операције, и потенцијално многе друге, дио координиране и актуелне кампање која за циљ има дестабилизацију Европе, коју је спровела елитна јединица унутар руског обавјештајног система вјешта за субверзију, саботажу и атентат,  тврде стручњаци.

Западне обавјештајне агенције први пут су идентифицирале ову јединицу након неуспјешног државног удара 2016. године у Црној Гори, који је укључивао завјеру два официра јединице да убију тада црногорског премијера Милу Ђукановића и заузму зграду парламента.

Како истичу, група, позната као Јединица 29155, дјеловала је најмање деценију, али су је западни званичници тек недавно открили.

Обавјештајни званичници у четири западне земље кажу да је нејасно колико често се јединица мобилизира и упозоравају да је немогуц́е знати када и гдје ц́е њени оперативци напасти. Сврха Јединице 29155, о којој раније није извјештавано, подвлачи степен до кога се руски предсједник Владимир В. Путин активно бори против Запада својим брендом такозваног хибридног ратовања – мјешавином пропаганде, хакерских напада и дезинформације – као и отворене војне конфронтације.

“Мислим да смо заборавили колико Руси могу бити безобзирни“, рекао је Петер Звак, пензионирани војни обавјештајни официр и бивши аташе одбране у Амбасади Сједињених Америчких Држава у Москви, који је рекао да није био свјестан постојања јединице.

У СМС поруци, Дмитриј С. Песков, портпарол Владимира  Путина, упутио је питања о тој јединици руском Министарству одбране. Министарство није одговорило. Скривена иза бетонских зидова у сједишту 161. центра за специјалну намјенску обуку у источној Москви, јединица се налази у оквиру командне хијерархије руске војне обавјештајне агенције, надалеко познате под називом Г.Р.У.

Тхе Неw Yорк Тимес пише да, иако много тога о Г.Р.У. операцијама остаје мистерија, западне обавјештајне агенције су почеле добијати јаснију слику њене основне архитектуре. У мјесецима прије предсједничких избора 2016. године амерички званичници кажу да су двије Г.Р.У. цyбер јединице, познате као 26165 и 74455, провалиле у сервере Демократског националног комитета и Клинтонове кампање, а затим објавиле срамотне интерне комуникације.

Хакерски тимови углавном дјелују из Москве, хиљадама километара од својих мета. Насупрот томе, службеници јединице 29155 путују у и из европских земаља. Неки су одликовани ветерани најкрвавијих руских ратова, укључујуц́и Афганистан, Чеченију и Украјину. Њихове операције су толико тајне, према процјенама западних обавјештајних служби, да је постојање јединице највјероватније непознато чак и осталим Г.Р.У. оперативцима. Чини се да је јединица тијесно повезана заједница.

 

Оригинални текст овдје

Преузето са портала Слободна Босна


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.