Најбољи средњошколац у БиХ: Ова земља је моја љубав, а она се не издаје

Проглашен је за најбољег средњошколца у БиХ. Али осим тога, помјерио је додатно своје границе и остварио бројна достигнућа, међу којима је и ово посљедње - прва у свијету апликација за помоћ људима који пате од депресије.

Sara Velaga / 12. новембар 2019

foto: privatna arhiva

Кенан Суљић је средњошколац који својим радом, трудом и оптимизмом враћа вјеру да се у БиХ може остати и градити боље сутра. 

У разговору за БУКУ  каже да је ово признање за њега награда за сав његов рад и труд, али скромно додаје како то није доказ да је бољи од других, већ да је само животно награђен за оно што је добро. 

"Искрено, ово признање ми је отворило много прилика, али оно што је за мене најважније јесте прегршт паметних и учених људи са којима имам прилику радити и стварати нешто ново. Моје средњошколско образовање је дефинитивно обиљежило и ово признање, међутим, мени најдраже и срцу поносно јесте стварање јединствене и прве апликације на свијету против депресије и депресивних поремећаја."

Ријеч је о апликацији коју је креирао заједно са тимом својих вршњака, са циљем да помогне онима који се боре са депресијом. 

"Долазак на идеју је претходио разним ситуацијама гдје сам се нашао и гледао на који начин моји суграђани преживљавају свакодневницу. Тада сам се запитао и одлучио пронаћи проблем, сакупити неколико правих људи око себе и кренути ка рјешењу проблема. То се и десило, освојили смо 1. мјесто на Интернационалном Бурцх Универзитету у Сарајеву и од тог тренутка почели да мијењамо свој и живот наших суграђана", рекао је Кенан.

Данас посједују прототип Д-Апп апликације и са поносом каже да је у Босни и Херцеговини створена прва апликација на свијету у овом формату. Тренутно су у фази проналаска финансијера за израду официјалне Д-Апп апликације.

Свјестан значаја препознавања проблема у друштву, увјерен је да млади јесу носитељи промјена кроз овакве и сличне активности. 

"Препознати проблем је скоро па паралелно са његовим рјешењем, јер без увиђања није могућа ни реализација. Тако да, сматрам да у Босни и Херцеговини живе просперитетни млади који заиста на својим леђима носе 'терет' којим ће ријешити многе проблеме и показати што значи бити лидер своје заједнице. Сматрам да се наш глас треба чути, да ми као млади имамо капацитет, имамо могућност и прилику, остало је питање нас и наше воље за промјеном и успјехом."

Осим формалног образовања, веома је активан и у невладином сектору. А о том искуству каже да без имало дилеме може признати како му је у потпуности промијенио живот.

"Невладин сектор је од мене учинио особу широких видика и некога ко свој живот и циљеве не гледа кроз бројеве и оцјене, него кроз оно што сам урадио и колико сам ријечи у дјела претворио."

Ипак, највеће разочарење му представљају млади који кажу да у Босни и Херцеговини не постоји прилика. Увјерен је да то није истина.

"Прилике се налазе на свим странама, само је питање воље и жеље, све док свој живот сводимо на причу о туђем, промјена неће стићи. Зато, будимо храбри и одлучни да промијенимо свој живот и самим тиме и своје друштво. Ми смо нада за боље сутра!"

Свој пут је започео у БиХ и ту га, како наводи, планира и градити и завршити. Своје образовање надограђује и наставља наредне године, студирањем на Медицинском факултету у Сарајеву, а себе у будућности види као некога ко ће свој филантропски нагон коначно у правом смислу реализовати, као хирург.

"Ја друге домовине немам и не желим. Босна и Херцеговина је моја љубав и сви људи у њој, зато и чиним све ово заједно са својим тимом. Љубав се не издаје", поручује за крај Кенан, најбољи средњошколац у БиХ.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.