Начелница општине за примјер: Одрекла се своје плате у корист угоститеља

У тренуцима када је најтеже, величина људи се огледа у њиховим гестама, које чак и када су симболичне, представљају значајан допринос у оваквој ситуацији.

Sara Velaga / 27. април 2020

Један од таквих примјера јесте онај начелнице општине Језеро, Снежане Ружичић, која се одлучила одрећи своје мартовске плате у корист угоститељских радника. Осим тога, општина Језеро и даље важи за један од свијетлих примјера борбе против коронавируса, јер не само да нема ниједан забиљежен случај заразе, већ доноси низ превентивних мјера, јасно дајући до знања да је здравље становништва приоритет број 1. 

У разговору за БУКУ, начелница Снежана Ружичић истиче како је до одлуке о одрицању плате дошло истог дана када је на Републичком нивоу донесена одлука о затварању угоститељских објеката.

„С обзиром да је општина Језеро мала и да ми ту немамо много великих локала, већ су то мале биртије, одлучила сам већ 16. марта када је донесена одлука о затварању угоститељских објеката да стављам своју плату на располагање. Угоститељи у Језеру су заиста мали обртници и живе од данас до сутра. Њима је и на дневном нивоу иначе било упитно колико гостију ће имати и хоће ли их бити уопште. А реално им теку све обавезе. Урадила сам то из једне просте емоције идући од куће до посла схватајући да је то мој начин да допринесем да би они могли исплатити раднике, порезе и доприносе.“

Њен примјер је заживио и на општинском нивоу па су се упослени у Општинској управи одрекли процента своје плате у корист Фонда солидарности Републике Српске.

Упркос томе што ова општина на сву срећу нема заражених коронавирусом, ништа није препуштено случају. Проводе се све неопходне прописане мјере, а начелница Ружичић и својим примјером доприноси томе.

„С обзиром да је ово мала општина са малим бројем становника, већина становника има мој број мобилног телефона или ме могу контактирати путем друштвених мрежа. Обраћали су ми се конкретно око Васкрса и доласка из других земаља. На њихове упите сам одговарала ријечим да су мјере карантина обавезујуће због чега их је велики број и одустао од доласка. И сама лично дајем примјер. Већ 43. дан нисам напустила територију општине Језеро. Самим тим апелујем и на грађане да смање одласке у друге општине и на друге територије.“

Поред свих мјера у складу са републичким у овој општини су донијели и додатну мјеру забране риболова на територији општине Језеро, која је иначе веома атрактивна за риболов.

„Примијетили смо велики број рибара из других градова како долазе у већим групама у риболов, због чега смо одлучили реаговати. Знам да је рибарима то тешко пало, али овим путем још једном их молим за размијевање, како би цијела ситуација што прије и безболније прошла. То смо урадили првенствено из жеље да заштитимо наше становништво. Свјесна сам колико је социјална слика тешка и свјесна сам да је мојим становницима некад проблем и куповина парацетамола, због чега не желим да им стварам додатне потешкоће.“

У протеклом периоду Језеро је добило и значају подршку од Министарства пољопривреде, а начелница Ружичић се и ту додатно укључила са својим доприносом.

„Већ смо имали неке акције уручивања социјалних пакета вишечланим породицама. Имали смо сјајну акцију донације предсједника Вишковића који је уручио три тоне брашна, док сам ја као начелница из свог гранта издвојила средства за куповину још двије и по тоне брашна тако да смо већини становништва у Језеру уручили ову неопходну основну животну намирницу.“

Активирали су се и млади па су подијелили 200 маски пензионерима, а данас су добили и помоћ организације Про будућност од 20 постељина за карантин, који је спреман у случају евентуалне потребе.

„Општина Језеро иако мала, има велики број пријатеља, како на ентитеским нивоима, тако и у Међународним организацијама и другим државама. Због тога се надам да ћемо што даље остати негативни на коронавирус, а позитивни духом и здрави“, закључује Ружичић за БУКУ.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.