Младић из Јајца добио бионичку протезу: Не сажалијевајте ме, ово је моја рука

Ријеч је о једном револуционарном подухвату и првој операцији ове врсте обављеној у БиХ, али и цијелом региону.

Anadolija / 29. септембар 2019

"Не сажалијевајте ме, ја имам руку. Ово је моја рука и ја ћу њом научити и писати", порука је 19-годишњег Јајчанина Ермина Омеровића, којему је на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву недавно уграђена вјештачка рука, тачније бионичка протеза којом управља мислима.

Ријеч је о једном револуционарном подухвату и првој операцији ове врсте обављеној у БиХ, али и цијелом региону.

Бионичка протеза Бебиониц, чији је произвођач њемачка компанија "Отто Боцк", ради на принципу да преко сензора који детектују покрет мишића у пацијентовој руци, прима импулс или упутство, односно информацију из мозга о жељеном покрету. Протеза овај инпут обрађује, а затим га усмјерава на 337 механичких дијелова унутар ове протетске руке који на крају опонашају природне људске покрете.

Губитак дијела тијела, руке, ноге, без сумње, за сваког човјека представља врло тежак и трауматичан процес. Колико год био јак, упоран и способан да се с тим носи, на крају је свјестан да је то један велики губитак.

Ермин, спортиста, фудбалски голман, у цвијету младости, с непуних 19 година изгубио је десну руку. У фирми у којој је био запослен, ваљак на машини повукао му је руку и смрскао је. Болно, чак и кад се само прочита. Међутим, његова снага, енергија, чини се и његов спортски дух, свеукупан начин на који се носи са својим губитком, најблаже речено је фасцинантан.

Екипа агенције "Снадолија" посјетила је овог младић и на дирљив начин описује овај сусрет.

"Ермин најнормалније пружа своју десну руку, на којој је протеза. Тек кад с њим почнете разговарати почиње вам бити јасније да је то протеза само док у њу гледате, а већ кад скинете поглед ту се прича о протези и завршава, све остало је рука. Лијевом руком узима виљушку, а протетском нож и почиње резати пиззу, демонстрирајући нам притом колико му ова протеза заиста олакшава његов живот. Без икаквих проблема с обје руке користи се и компјутером. Ерминов став је такав, он вам једноставно ни у ком тренутку не дозвољава да га сажалијевате", пише "Анадолија".

"Сада сам поновно човјек"

На питање новинара "Анадолије" како се осјећао када је први пут ставио протезу, Ермин каже да ју је најприје упоређивао са својом лијевом руком мислећи да је погрешна величина. Каже како му се на прву учинила много већом.

"Замислите, ја сам једноставно заборавио како је изгледала моја десна рука. Немогуће је описати осјећај када поново добијете десну руку, мислим да нема ријечи којим бих могао описати ту срећу", прича нам Ермин.

Захваљујући протези, поново је у стању да обави све своје физичке потребе, као и кућне послове.

Foto: AA
Фото: АА

"У Јајцу је терен такав да нигдје не можете пјешке, тако да користим бицикл. Све што сам некад могао, могу и сад. Једини проблем је и много ми смета то када ме људи пођу сажалијевати. Ја им желим показати да увијек могу више. Волим рећи да сам ја човјек с додатном опремом. Стога, немојте ме сажалијевати, ја имам руку, ово што видите је моја рука", каже Ермин.

Процес учења свих функција које има ова протеза је још у току, требало бин да траје око пола година, а Ермин све то прати уз помоћ посебне апликације. Протеза иначе има 14 различитих група покрета. И Ермин потврђује како много више функција протезе зна данас, у односу на период од прије два мјесеца.

Невјероватно је колико јаку вољу и енергију има овај момак. Како каже, вјештачком руком жели да научи да пише.

"Имам жељу да научим писати десном руком, желим показати људима да је то могуће. Повриједили су ме неки коментари на друштвеним мрежама о томе како је ово све лаж, како све то није могуће овом протезом. Ја сам одлучан да научим писати десном руком", подвлачи Ермин, додајући да жели да иде и на пецање, и осјети тај онај прави трзај приликом забацивања.

Колико је Ермину протеза олакшала живот најбоље се можда разумије из његове реченице:

"Био сам четири мјесеца инвалид, сада сам поновно човјек."

Дјевојка Селма: Било је треме када ме први пут узео за руку

У пратњи Ермина током разговора за "Анадолију" била је и његова дјевојка Селма Верегет. Упознали су се мјесец након Ерминове несреће. Селма, која му је велика подршка, каже како јој никада није сметало што је изгубио руку.

Foto: AA
Фото: АА

"Није ми то представљало никакав проблем. Ок, нема руку, али ја сам њега завољела због тога што он јесте, а не гледајући да ли има или нема руку", говори Верегет, држећи Ермина притом за његову десну руку.

Открива да је било случајева, чак и од појединих чланова њене породице, који су знали да кажу "зашто си с њим, па он нема руку". Селма понавља да јој то није представљало проблем, јер, Ермин, како каже, "може све што може и сваки други човјек".

"Сада кад је добио протезу, пуно је лакше и мени и њему. Чак се деси да некад, кроз причу, заборавимо да је то протеза. Кажем му да ми нешто дода. Чак више и не користимо ријеч протеза, почели смо користити ријеч рука", истиче Селма.

Поносна је на Ермина, прије свега, због чињенице што има вољу да научи све предности протезе. Каже да је било мало треме када ју је први пут узео за руку. Мислила је да ће је протезом јако стиснути, кроз смијех говори Селма.

Омеровић: Клинички центар ради озбиљан посао

Шеф Клинике за ортопедију и трауматологију КЦУС-а проф. др Ђемил Омеровић био је на челу тима током операције којом је Ермину уграђена бионичка протеза, а он наводи да је ово резултат једног тимског и системског рада, гдје је до изражаја дошла струка, наука, али свакако и технологија.

"Имали смо срећу да један млади живот вратимо у колосијек. Нама је велика част што смо помогли Ермину и што он данас може наставити један нормалан живот", поручио је Омеровић.

Додаје да је Ермин прије уградње протезе, подвргнут операционом захвату у оквиру којег му је дорађен ампутациони батаљак и прилагођен овој врсти ендопротезе.

"То је биотичка протеза, то је нешто сасвим ново. Све што Ермин замисли, електронским путевима долази до реализације. Отприлике се ради о неких 14 група покрета. Није могуће све функције користити одједном, али обзиром да је Ермин веома упоран и мотивиран, мислим да ће он премашити сва наша очекивања. Он што је значајно нагласити јесте да је ризик код ове протезе сведен на минимум", истиче Омеровић.

На питање да ли и колико у БиХ има још пацијената који чекају на ову врсту операције, одосно да ли се може очекивати да КЦУС у скоријој будућности постане регионални центар за ову врсту операција, Омеровић поручује како Клинички центар ради озбиљан посао, труди се да младе људе едукује на најбољи могући начин.

"Мислим да је Клинички центар отворио пут за даље, ја бих волио да имамо што мање посла, што мање инвалидности, али наша дужност је да будемо на услузи тим људима. Већ имамо једну породиљу, којој ће по истом принципу бити уграђена наткољена протеза. Имамо такођер једну 19-годишњу дјевојку из Тузле, која је преживјела саобраћајну несрећу, ампутирана јој је десна шака. Наше опредјелјенје је да помажемо свим људима којима је то потребно. Ријеч пацијената и њихове захвале су наша највећа награда за све нас који стрпљиво радимо и који смо на услузи пацијентима", закључио је Омеровић.

Рука се прилагођава човјеку

Када се говори о протези Бебиониц, овдје је ријеч о вјештачкој или електронској интелигенцији, која се први пут користи на овим просторима, истиче Жељка Мичић, директор компаније "Отто Боцк Адриа БиХ".

Човјек с овом протезом може синхронизовано радити покрете, притом протеза уопште не заостаје за природном руком. Она се пуни, на батерије је, а издржљивост батерије зависи од активности током дана. Она се пуни као и сваки мобилни телефон.

"Први пут у хисторији је случај да се корисник не мора прилагођавати протези, односно протетичком помагалу. У овом случају, Ермин прилагођава протезу себи, тако да протеза учи од Ермина покрете, то је заиста револуционарно", појаснила је Мичић.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.