Мирко Шаровић за БУКУ: Дио мањих странака радије прихватају мрвице у власти него да ризикују друштвене промјене

Предсједник СДС-а и посланик у Представничком дому Парламента БиХ Мирко Шаровић у интервјуу за БУКУ говорио је о изборним условима, промјени власти у Републици Српској и напретку Босне и Херцеговине на путу ка Европској унији.

Slađan Tomić / 16. октобар 2020

Foto: BUKA

 

Шаровић каже како не искључује могућност коалиције са ДНС-ом на републичком нивоу, а уколико би и мање странке одлучиле пратити ДНС, уколико напусти власт, режим Милорада Додика могао би бити срушен. Он врло јасно и прецизно упире прстом у институције за које сматра да не раде ништа како би се БиХ приближила кандидатском статусу.

БУКА: Господине Шаровићу, данас је почела предизборна кампања. Да ли су изборни услови фер и поштени?

Мислим да изборни услови нису сјајни. Далеко су испод европског стандарда. Имамо један лош Изборни закон који је давно превазиђен. Имамо безброј покушаја да се промијени, у чему се није успјело. Немамо могућности за квалитетан надзор и транспарентност избора, прије свега електронско гласање, а и видимо колико је несавршено гласање путем поште, које треба у потпуности укинути и омогућити гласање у дипломатско-конзуларним представништвима.

Изборни услови су лоши, масовно се крше, санкције су ријетке, не укључују се тужилаштва, СИПА, полицијски органи или се укључују спорадично као у Брчком. То је прави амбијент за масовне манипулације изборном вољом грађана.

БУКА: Колико ће ПДП и СДС имати више односно мање начелника/градоначелника, изгубили сте два велика града Добој и Бијељину?

Ми смо ту имали озбиљне проблеме са куповином од стране СНСД-а наших челних људи који су изневјерили вољу грађана на прошлим изборима и оно што су раније критиковали су данас прихватили, мислим на Обрена Петровића и Мићу Мићића.  Додик оно што није могао да овоји на изборима, он је то купио. Ми смо се суочили са кризом у градским организацијама.

БУКА: Да ли долази до пуцања коалиције СНСД-ДНС?

Суштина је да су односи нарушени у једном критичном моменту и очито да пуца у коалицији. Којим ће путем кренути ДНС то је на органима ДНС-а.

БУКА: Да ли бисте ви (СДС) ишли у коалицију с ДНС-ом?

Можда је прерано о томе говорити. Треба пустити њих да одлуче. Ми смо с њима већ у коалицији у неким општинама. Сарадња на локалном нивоу постоји годинама. Сарадња је била успјешна. Зависи све од њихове воље.

БУКА: Када је у питању републички ниво, доста дуго сте ви с ДНС-ом на супротстављеним странама. Да ли је у Републици Српској могућ црногорски сценарио да се странке идеолошки супротне уједине како би срушиле режим? Има ли ту довољно политичке снаге односно да ли странке које желе промијенити власт имају ту политичку и парламентарну снагу за промјену? Да ли сте причали са СП-ом, с обзиром на то да су и њихови односи с СНСД-ом пољуљани?

Када су се могле у Црној Гори заједно окупити различите политичке опције, не видим зашто не би у Републици Српској гдје имамо више природних коалиција. Њихова заједничка снага у Републици Српској би била довољна за рушења СНСД-а, али је такву коалицију теже направити у РС-у јер дио мањих странака радије прихватају мрвице у власти него да ризикују друштвене промјене. Те странке немају никакав идеолошки и програмски профил и не разумију потребу друштва за промјеном власти.

БУКА: Далеко смо од чланства у Европској унији, не проводимо оно што траже из ЕУ. Нисмо провели пресуде Европског суда за људска права, нема напретка из области људских права, борба против корупције стагнира.  Колико смо заправо далеко од чланства?

Далеко смо, али све би било достижно да имамо људе и структуре који би нас покренули напријед. Нема те политичке воље да се крене напријед. Пут ка ЕУ је само декларативни приоритет власти.

БУКА: Код кога нема те политичке воље?

Прије свега Савјет министара и Предсједништво су ти који не раде као један тим. У њих треба упријети прстом и од њих то све зависи.  
 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.