МАРКО ВИДОЈКОВИЋ: Ко је српски дрим тим претворио у говно

За српску кошарку малер је почео када се у Кошаркашки савез у јулу увукла Сузана Васиљевић, председникова саветница за медије и напредњачки кошаркашки Кокеза

Marko Vidojković / 12. септембар 2019

Доста тога качио сам на свој фејсбук што је изазивало огорчене реакције. Биле су то праве битке, у којима сам десетине њих брисао и блокирао, без обзира да ли је реч о протестима, Ратку Младићу, „Тијанином“ закону или некој сличној пипавој теми.

Ипак, највише сам најебао прекјуче, када сам на фејсу поделио фотомонтажу, на којој видимо кадар из чувеног порно клипа Николе Калинића, а међуножје је цензурисано ћелавом главом селектора српске кошаркашке репрезентације, Александра Саше Ђорђевића. Десило се то одмах после пораза од Аргентине, а окачио сам јер ми је било смешно.

Међутим, распомамљеној руљи није било смешно. „Срам вас било, ви нисте Срби“, оценио је један све нас који смо се смејали том безобразном миму. „Дебела наркоманчино, док си ти продавао бензин на улици и дувао вутру, шта је Ђорђевић радио за ову земљу“, режао је други. „Видојковић је лопту видео само у виду јаја својих истомишљеника, која једни другима лижу“, оценио је моје кошаркашке квалитете трећи. „До сад сам те готивио, али кад сам видео шта си урадио Салету, од сад те мрзим“, стигло ми је у инбокс од некога ко заправо никада није ни требало да ме готиви, уз бескрајан низ немаштовитих увреда и претњи, тог дана национално осрамоћених павијана.
Дубљи смисао ове фотомонтаже нисам ни покушао да докучим кад сам је делио, једноставно деловало ми је забавно да се завршетак светског првенства у кошарци за наше заврши оваквим мимом, у ком морални победник српске репрезентације полира ћелу тренеру који га није звао. Има фанатика који мисле да би све било другачије да је Калинић играо, можда и би, али пре свега у моралном смислу.

Погледајте само шта све изводи Рафаел Надал пре сервиса и схватићете да је малерисање неизоставни део спорта. Присетите се толиких магичних кошева и голова, постигнутих у последњим секундама и сложићемо се да у спорту има нечег натприродног. Што је спорт омиљенији, то су натприродне силе присутније. Тако, на пример, од фудбалске репрезентације нисмо могли да очекујемо ништа на светском првенству и поред не толико лоших играча, имајући у виду ко је председник ФСС, ко је тренер и које више биће одређује ко ће да игра, каква ће бити тактика и ко треба да да гол. 

Данас, као божију казну, Србија мора да трпи изградњу читавог низа фудбалских стадиона, које ћемо платити дебелим новцем. У међувремену, слабо праћени и још слабије плаћени спортови, попут ватерпола и одбојке, понизили су се до краја пред фирером, камчећи му премије за своје успехе, а најновији спортски блам могли смо да видимо прекјуче, када су европске шампионке у одбојци, поглавнику поклониле дрес и лопту, само је фалило да њихов тренер поново скине златну медаљу и угура је председнику у дупе. Овај је заузврат обећао дебелу лову ако постану олимпијске шампионке.

За српску кошарку малер је почео када се у Кошаркашки савез у јулу увукла Сузана Васиљевић, председникова саветница за медије и напредњачки кошаркашки Кокеза, имајући у виду њену изјаву приликом упада у КСС: „Именована сам на предлог КСС, с идејом да на Светском првенству кошаркаше, њихов углед и утицај, као и у осталим спортским такмичењима, искористимо за промоцију Србије и блаблабла, радим ово без икакве новчане надокнаде.“
Тог тренутка судбина кошаркашке репрезентације била је запечаћена, без обзира на све НБА звезде које су овај пут долетеле у национални дрес.

Малерисање је настављено изостављањем Николе Калинића, звезде Фенербахчеа, са ширег списка учесника првенства. Одмах по овој одлуци, режимски таблоиди објавили су фотку како Калина шамара мајмуна и тиме ваљда покушали да скрену пажњу са чињенице да је Калинић током ове године у инвервјуима причао и о темама које нису спортске, изражавајући своје лично мишљење, што се не прашта у свету српских спортских лицемера, у коме се политички говорити може само у виду хвалоспева председнику. 
Убеђен да је немогуће купити некога ко млати милионе, а то је већи део наше репрезентације, ухватио сам себе како се, мимо обичаја, ложим да Србија може до злата, па ћу их пљувати тек кад видим на који ће се начин, по освајању првог места, ушлихтати Вучићу. Кад су кренули да деру редом у групи, помислио сам ето злата, али сам добио упозорење мудраца, који екипне спортове прате много дуже и темељније него ја: „Све ће бити лако док их пуне са двадесет разлике. Видећемо како ће се понашати када се први пут нађу пред озбиљнијим искушењем, свесни да им је СНС бирао саиграче. А и тај Дорђевић је курац од тренера.“

Чврсто верујем да се све чега се Вучић дотакне претвара у говно, па ето тако и кошаркашки „дрим тим“ Србије. Немам доказа да ли се Сале Ђорђевић продао напредњацима или је само желео тим без лика који ће у неком тренутку рећи нешто што се фиреру неће свидети. Кад је реч о ономе што је деведесетих на паркету „урадио“ за свој народ, кад сам сварио Бранка Коцкицу, који је обликовао цело моје детињство, да би се на крају каријере продао Весићу, напредног Александра Ђорђевића ћу много лакше сварити, джабе му све оне шмекерске фаце које прави.

За крај, да се подсетимо како међу десетинама хиљада евра премија обећаних професионалним спортистима, у министарству спорта и омладине није могло да се нађе довољно пара за српске студенте, који ове године први пут у историји нису ишли на Универзијаду. Јер, ко јебе студенте. Ем нису популарни, ем ће сутра да запале из земље.
 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.