Конвој турских тенкова и транспортера на сиријској граници, ситуација се заоштрава

Турска је пребацила оклопну технику на сиријску границу, а агенције Анадолија и Раптли те телевизија РТ објавиле су снимке турске војске.

BUKA portal / 09. октобар 2019

Ilustracija


На једном од снимака виде се тенкови М60 и оклопни транспортери М113. Такођер је приказан војни конвој уочен на улазу у град Акчакале у провинцији Шанлиурфа, који је само неколико стотина метара удаљен од сиријске границе, преноси Спутникнеwс.

На снимцима се виде разне врсте оклопних возила, војних камиона, као и артиљерија. Како јавља агенција Анадолија, конвој се састоји од око 130 возила.

Предсједник Турске Рецеп Таyyип Ердоган изјавио је почетком октобра да би турска операција на сјеверу Сирије, источно од Еуфрата, могла да крене ускоро. Он је додао да је њен циљ чишћење пограничне сиријске територије са Турском од снага самоодбране сиријских Курда, формирање зоне сигурности и распоређивање сиријских избјеглица које се налазе у Турској.

Трумп је раније запријетио да ће уништити турску економију, уколико Анкара, по његовом мишљењу, пређе границу дозвољеног.

​У недјељу је Wасхингтон саопштио да америчке снаге неће учествовати у војној операцији Турске на сјеверу Сирије и да се неће налазити у зони операције.

Присуство турске војске на граници Сирије, које тамо спроводе операцију против курдских снага, Дамаск је више пута назвао илегалним и позвао Анкару да повуче трупе.

Према ријечима портпарола предсједника Русије Дмитрија Пескова, Кремљ очекује да ће се Турска у свим ситуацијама придржавати постулата посвећености територијалном интегритету Сирије.

 

Извор: Клиx.ба


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.