Који љекари специјалисти недостају у БиХ: Од Градишке, Бањалуке, Добоја, преко Зенице, Бихаћа, Требиња, Мостара...

Сада и дефинитивно- грађане више нема ко да лијечи

Tatjana Čalić / 21. август 2019

Република Српска нема нити једног кардиохирурга за дјецу. Нема ни дјечијег кадиолога и то већ мјесецима.

Родитељи су с правом огорчени због ове ситуације, јер су принуђени чекати долазак специјалисте из Београда или дјецу водити на прегледе у ФБиХ и Србију. Све се то донекле и може толерисати ако је у питању рутинска контрола, а шта ако је дјетету потребна хитна кардиолошка интервенција. Коме се тада обратити? Шта чинити када су сати, минути у питању?

И није у питању само дјечији кардиолог. Како нам је јавила читатељка нашег портла УКЦ РС је крајем прошле године имао само једног дјечијег неуролога, а прије пар мјесеци остао је и без њега.

Сада је принуђена помоћ за своје дјете тражити у Београду.

У УКЦ РС смо добили само дјелимичну потврду ових информација, односно да у овој установи нема стално запосленог дјечијег кардиолога и да два пута седмично ординира специјалиста педијатријске кардиологије из Београда.

Нажалост ни након мјесец дана  нисмо добили одговор да ли је тачно да немају стално запосленог дјечијег неуролога, као и колико још доктора специјалиста са других клиника ординира на УКЦ РС и о којим специјалностима је ријеч. 

Ипак саопштили су да воде рачуна о кадровској политици, те да је од почетка године само један љекар поднио захтјев за споразумни прекид радног односа.

“Без обзира на флуктуацију запослених, у нашој установи и даље има довољно доктора медицине специјалиста и супспецијалиста из свих области како би се процес пружања здравствене зашите пацијентима одвијао неометано”, саопштили су. (Дан након објављивања текста стигло је саопштење УКЦ РС)

 

Има ли ко лијечити грађане БиХ?

Гледајући статистику заиста имамо више него довољно љекара.

Међутим, у пракси то изгледа знатно другачија- на прегледе чекамо данима, на снимање мјесецима.

Обзиром да у највећој медицинској установи у РС, евидентно, недостаје кадар, питање је само у ком обиму, интересовала нас је ситуација у другим здравственим установама у БиХ.

У неким установама били су у потпуности отворени, негдје нешто мање, а из неких, ни након мјесец дана, нисмо добили одговор -Универзитетско клинички центар Сарајево, ЈЗУ Болница Србија источно Сарајево и  Универзитетски клинички центар Тузла.

Од установа које су  нам доставиле податке најалармантнија ситуација је у ЈЗУ Болница Градишка гдје  недостаје чак 10 љекара сљедећих специјалности:
1. специјалиста анестезиологије са реанимацијом                    3 извршиоца,
2. специјалиста ортопедије                                                          1 извршиоц,
3. специјалиста радиологије                                                       2 извршиоца,
4. специјалиста патологије                                                           1 извршиоц,
5. специјалиста/супспецијалиста ендокринологије                          1 извршиоц,
6. специјалиста/супспецијалиста гастроентерологије                      1 извршиоц,
7. специјалиста/супспецијалиста онколгије                                    1 извршиоц.

Што се тиче гостујућег кадра, у ЈЗУ Болница Градишка кажу да ангажују специјалисте анестезиологије са реанимацијом за обављање дежурства (како би испоштовали одредба Закона  о здравственој заштити према којем смо дужни обезбједити здравствену  заштиту 24 сата), супспецијалисте онкологије за потребе онколошког козилија, како би онколошким пацијентима омогућили ову услугу у Градишци  и специјалисту ортопедије за обављање сложених ортопедских захвата.

У ЈЗУ Болници Требиње дефицитарни љекари су специјалисти из области онкологије, гинекологије (гинеколог акушер) и ендокринологије. Такође у ову  установу долазе љекари специјалисти-спољни сарадници и пружају услуге из области лапароскопске хирургије, лапароскопске гинекологије, те специјалиста офталмолог који врши ласерске операције ока.

У ЗУ Кантоналне болнице "Др Ирфан Љубијанкић" Бихаћ, кажу да ова установа још увијек има довољан број љекара специјалиста за одвијање нормалног процеса рада. О гостујућем кадри нису ништа рекли.

И у болници "Свети апостол Лука" у Добоју су задовољни тренутном ситуацијом у погледу запослених љекара, али ангажују интернистичке и радиолошке онкологе за потребе онколошког конзилијума, специјалисту офталмолога и консултативно ангажује специјалисту из области радиологије и патологије.

Кантонална болница Зеница нема гостујућих специјалиста, али имају дефицит специјалиста анестезиолога.

И у СКБ Мостар је већ дужи низ година евидентан пад интереса за специјализације попут анестезије и трансфузијске медицине, те је у току Јавни конкурс за додјелу специјализација из анестезије (8). Што се тиче вањских сарадника, наглашавају да СКБ Мостар ради са врхунским стручњацима – наставницима из области неурохирургије (проф. Паладино) И кардиохирургије.

У другој мостарској здравственој установи Ј.У.Кантонална болница ”Др. Сафет Мујић” генерално гледајући немају дефицит медицинских стручњака.

“Технолошки процес се одвија у неким дјеловима отежано, али ипак функционише с обзиром да смо примили младе љекаре на специјализације за очекивати је још бољу ситуацију кроз неколико година. Ангажован је одређени број субспецијалиста из других установа и то два радиолога -неурорадиолога и радиолога за мускулоскелетну дијагностику, те онколога”, саопштили су нам из ове установе.

И на крају наведимо и одговор пристигао из  Универзитетске  болнице у Фочи, гдје тврде да нема недостатака љекара специјалиста, док су термин "гостујући  кадар" окарактерисали као неадекватан, јер уколико ангажујете консултанте, наглашавају, то  је првентвено ради едукације постојећег болничког кадра, која ће се и  те како исплатити у наредном периоду.

И заиста нема ништа спорно у чињеници да гостујући љекари колегама преносе искуства, да их додатно едукују и поможу у раду, али гостујући кардиолог, неуролог или било који други специјалиста дефинитивно није рјешење ни за установу, ни за пацијенте.

Исто као и чињеница да се о недостајућем кадру ћути. Јер ако немамо сталних стручњака и уз то евидентан мањак гинеколога, анестезиолога, радиолога, офталмолога, хирурга, ортопеда…,  и ако нам они константно одлазе, то мора да забрине сваког човјека у овој држави. О томе треба причати и писати док се не изнађу рјешења. И у коначници, ово се тиче свих нас.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.