Кампања поводом Осмомаровског марша

Хелсиншки парламент грађана Бањалука се и ове године прикључио марширању поводом Осмомартовског марша којег реализију организације цивилног друштва под слоганом “Државо, покажи да нисмо саме!”

BUKA portal / 08. март 2021

 

Тим поводом релизоваће се и двоседмична кампања подизање свијести о превенцији сексуалног узнемиравања на раду кроз билборде који су постављени широм града.  

Резултати истраживања које је хЦа спровео 2018. године показују да постоји знатно већа вјероватноћа да ће жене доживјти сексуално узнемиравање на послу него мушкарци. У поређењу са 21,2 % мушкараца, 37.5 % жена изјавило је да је доживјело барем један облик сексуалног узнемиравања, а готово свака пета жена је била изложена сексуалном узнемиварању више од једном.

Од појавних облика сексуалног узнемиравања највише је заступљено вербално узнемиравање попут неумјесних сексуалних геста, шала и звукова, углавном од стране мушкараца. Искуства жена указују да родно заснована дискриминација и мобинг утичу не само на њихову економску ситуацију, већ и на њихово физичко и ментално здравље.  Према подацима Синдиката трговиен и угоститељства БиХ из 2018. имали су само један пријављен случај сексуалног узнемиравања,

У случајевима тежих облика родно заснованог насиља, као што је силовање знатно благе казне се изричу починитељима ових и сличних дијела гдје се као олакшавајуће околности често уважавају сиромаштво или брачни и родитељски статус починиоца.

Управо због такве праксе судова у БиХ данас ће, са почетком у 12х под слоганом “Државо, покажи да нисмо саме!”, марширати грађани и грађанке Бањалуке како би јавно указали на пропусте који постоје у случајевима кривичних дјела против полног интегритета, сексуалног узнемиравања и насиља.

Организатори Осмомартовског марша и кампање су Удружење грађана Оштра Нула, Хелсиншки парламент грађана Бањалука, Центар за младе Кварт, Радничка солидарност, Транспаренцy интернатионал БиХ, Револт, еТрафика.нет, Центар за информативну деконтаминацију младих – БУКА и Иницијатива Грађанке за уставне промјене.

ВАЖНА НАПОМЕНА: Окупљање се планира у складу са свим епидемиолошким мјерама које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације – одржавањем удаљености између судионика, ношењем маски и ограниченог броја људи на скупу (до 50).

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.