Психолог Дијана Ђурић о посљедицама које може да остави Ковид-19

Дијана Ђурић, психолог у у Заводу "Др Мирослав Зотовић", гдје од јуна дјелује дневна болница у којојој се проводи пулмолошка рехабилитација пост-ковид пацијената, говори о психолошких посљедицама које корона оставља на људе који су је преболовали.

T.Čalić / 16. март 2021

 

Ова искуства су веома стресна, каже Ђурић за БУКУ, поготову за особе које су имале тежу клиничку слику.

„Сам боравак у болници, страх и неизвјесност, гледање патњи других људи изазивају велики стрес. Наравно, реакције су индивидуалне, неки људи су једноставно сретни што су преживјели, док неки показују симптоматологију посттрауматског  стресног поремећаја. Чести су проблеми са спавањем, генерално повишена анксиозност, панични напади, узнемиреност приликом присјећања на доживљено, снижење прага толеранције на фрустрацију и слично. Код неких људи се јавља потреба за социјалном изолацијом, која исто може представљати  један од симптома ПТСП-а , али може бити и посљедица дуготрајне одвојености од људи, као и страха од понављања заразе. Интензитет и трајање ових симптома су индивидуални и не би требало да трају дуже од 2-3 мјесеца, међутим, код неких особа је и дуже“, истиче Ђурић.

На питање да ли постоје неке видљиве разлике међу проблемима или њиховом интензитету, код пацијената са слабијом, средње тешком или тешком клиничком сликом, наша саговорница каже да на ово питање за сада не постоји егзактан одговор, да је све доста индивидуално, али да се ипак може рећи сљедеће: „Особе које су имале тежу клиничку слику су у већини случајева дуже биле и на лијечењу и имају теже физичке посљедице, што се такођер одржава на психичко стање, јер их омета у свакодневном функционисању и повратку на стари начин живота“.

Савјет је, наглашава, да, уколико нека особа примијети неке од наведених симптома, треба да потражи психолошку помоћ. Јер и у овом случају, као и код осталих трауматских искустава, значајно је да особа рационално и  емоционално „преради“ то искуство, а да физичке посљедице, уколико их још има, прихвати као  нешто што је пролазно и  нормално у процесу опоравка. У овом процесу, наглашава, веома је значајна и примјена техника прогресивне мишићне релаксације.  

„Оваква тешка искуства, додуше, могу у психолошком смислу имати позитиван ефакат, наводе нас да преиспитамо смисао свог живота, промијенимо редослијед приоритета, успоставимо блискије емоционалне односе са другима и схватимо шта нам је у животу заиста значајно“, закључује на крају разговора за БУКУ Ђурић.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.