КАКО СЕ ИЗВЛАЧИО НОВАЦ ИЗ ХЕ НА ВРБАСУ: Милионски послови за “МГ Минд” (1)

Управа ЗП “Хидроелектрана на Врбасу” је у претходних 10 година кроз систем јавних набавки закључила на десетине штетних уговора.

Buka tim / 23. април 2018

 Све то су радили измишљањем непотребних, нерентабилних и штетних инвестиција, пренадувавањем цијена и расписивањем дискриминаторских тендера, прилагођених блиским пријатељима, кумовима или сродницима.

Ово потврђују бројни докази који су у посједу Бука портала, од фотографија до уговора и јавних огласа. 

Поред тога, све овонам је потврдио и бивши извршни директор за организационо-правне и кадровске послове у “ХЕ на Врбасу” Здравко Ковачевић, који је због свог противљења многобројним штетним пословима по предузеће добио отказ. 

Како нам је испричао, за шутњу су му нудили чак 100.000 КМ, које је он одбио.

 

3 МИЛИОНА ЗА ЛИВАДУ

 

Да кренемо од почетка!

Како се у овом предузећу радило можда најбоље потврђује јавна набавка за уређење низводног корита, одбрамбених насипа, те земљишта у посједу "ХЕ Бочац" (АДА).

Према документацији до које је дошао наш истраживачки тим, директор овог предузећа Недељко Кесић је заједно са својим сарадницима измислио непотребну инвестицију, која је планирана по цијени од 2 милиона марака. 

“Ја сам тражио да се ова инвестиција избаци из плана пословања, међутим, извршни директор за инвестиције сачинио је лажно образложење оправданости које је плаћено чак 49.000 КМ”, рекао је Ковачевић, када смо га упитали за ову инвестицију.  

Одмах након тога, упркос бројним упозорењима о нерегуларностима на које је указивао дио управе и Комисија за јавне набавке, што потврђују записници у које смо имали увид, доноси се одлука о покретању поступка у којој су наведени дискриминаторски услови за извођача радова, које испуњава само “МГ Минд” Мркоњић Град.

Овим је свјесно извршена дискриминација и избјегнута правична и отворена конкуренција, да би се тако постављеним критеријумима фаворизовао унапријед одабрани понуђач, а тиме омогућила и пуно повољнија цијена радова. Колико су ови услови дискриминаторски показује да је у тендерској документацији тражено да бетонска база буде удаљена најмање 25 км од мјеста изградње, а у инвестицију није уложена ни једна лопата бетона, што се јасно види на терену. Занимљиво је да за ове инвестиције не постоји ни студија оправданости, с обзиром да није било могуће оправдати улагање од готово 3 милиона КМ у ништа. 

 

Да би се замаскирао дискриминаторски тендер, за најповољнијег понуђача одабран је “Еко Еуро Тим” из Крупе на Врбасу, са којим је у октобру 2012. године закључен уговор по цијени од 2.499.870 КМ. Ипак, пошто ова фирма не испуњава услове тендера, морали су ангажовати “МГ Минд” као подизвођача радова. 

И онда долазимо до најбољег дијела. Предмјером и предрачуном које је доставио изабрани понуђач “Еко Еуро Тим” између осталог је предвиђено сађење 870 садница брезе по цијени већој од 56.000 КМ. На терену потпуно другачија ситуација. Затим, предвиђено је постављање ограде од 58 хиљада КМ, које такође нема, али је она постављена на приватним посједима у близини, у власништву родбине директора “ХЕ Бочац”. Затим, предвиђено је зеленило, засијавање и хумусирање вриједно преко пола милиона КМ, које никад није завршено. Све ово, као и многе пренадуване цијене рада, довеле су до тога да данас имамо парцелу у коју је инвестирано 3.037.868,83 КМ, а која не изгледа ништа другачије од било које редовно одржаване парцеле у земљи. 

Ливада плаћена преко 3 милиона КМ

Предмјер и предрачун

 

 

ЖИЦА ВРИЈЕДНА 700.000 КМ

 

Још једна у низу јавних набавки која је сумњива је она из 2011. године - израда заштите хидромеханичке опреме на бочном прељеву. Иначе, и сам назив је помало камуфлирајући, јер се овдје ради о обичној набавци путарске мреже. Ипак, овај тендер је процијењен на 300.000 КМ и тако и објављен. 

Овдје опет можемо да примијетимо већ познат образац по којем се прописују дискриминаторски тендерски услови које може да испуни само једна фирма. Наравно, ријеч је опет о “МГ Минду” из Мркоњић Града. 

Самим тим, отарасивши се конкурената, “МГ Минд” се пријављује као једини извођач и то са цијеном преко 100 одсто већом од планиране, тачније 686.911 КМ. На крају, ова понуда се прихвата. 

Како нам је потврдио и сам Ковачевић, који је упознат и са овим случајем, ни дупло већа цијена није била довољна, па су измишљени додатни радови у вриједности од преко 65 хиљада КМ.

“За ове додатне радове извршен је преговарачки поступак, без објављивања обавјештења о набавци. Директор потписује Одлуку о додатним радовима на изради заштите хидромеханичке опреме на бочном прељеву, који није усвојила ни Управа друштва, а на основу које је закључен уговор о набавци додатних радова. По изјави компетентних радника запослених у јавном предузећу, никакви додатни радови нису рађени, а плаћени су у цијелости. Чак је и Комисија која је именована за пријем изведених радова констатовала више недостатака и одступања од пројектног задатка, а који нису отклоњени. Најбољи примјер је неизвршење плана да се путарска жица преклапа једна преко друге ради веће стабилности, а жице су само поредане једна поред друге ради уштеде у количини. Као посљедица недостатака, непосредно након завршетка радова дошло је до одрона и пробијања жице”, навео је Ковачевић.

 

2 МИЛИОНА И 200 МЕТАРА ЗИДА 

 

Још једна набавка одрађена је по истом принципу, фаворизујући “МГ Минд”, који је овај пут добио посао у вриједности од 2.303.707 КМ. Ради се о санацији десне обале у дужини око 200 метара. Да је ово и те како прецијењен и преплаћен посао показује податак да је радове изводио подизвођач “Зид арт”, чији је власник изјавио да је све урадио за 10 одсто цијене.

О чему се тачно ради најбоље се види на фотографији, гдје видимо 200 метара потпорног зидића, који је коштао преко 2 милиона. Примјера ради, изградња управне зграде Регулаторне комисије у Требињу од четири спрата коштала је око 2 милиона. 

 

Уређена обала

 

НОВИ ПОСАО ЗА "МГ МИНД" КАО ПОДИЗВОЂАЧА

Слично је урађено и приликом уређења лијеве обале. Наиме, 2014. године је покренута је одлука о покретању поступка набавке за уређење лијеве обале у дужини од 200 метара, која је по узору на остале поменуте имала дискриминаторске услове: годишњи промет непропорционалан предмету уговора, па опет фамозна бетонара на удаљености мањој од 30 км од мјеста градње... Све ово је опет кандидовало само “МГ Минд” као једину фирму компетентну за радове. 

И онда, како се то већ радило неколико пута, а како је и наведено у кривичној пријави поднесеној Окружном тужилаштву у Бањалуци 6.10. прошле године, која је у посједу Бука портала, посао од 2.274.104 КМ опет добија “Еко Еуро Тим”, који ни овај пут не испуњава тендерске услове. Али ту је “МГ Минд”, који је такође учествовао на тендеру и није добио посао директно, али га је на крају радио као посредник. Исто као у случају АДА.

Иначе, умјесто планираног бетонског зида, направљен је камени зид, што је документовала наша екипа по изласку на терен.

Ово кошта 2.274.104 КМ

 

 

ПРЕЦИЈЕЊЕНО И РУШЕЊЕ

 

Занимљив је и посао који је "МГ Минд" добио 2009. године,  а односи се на Рушење старе управне зграде и то по цијени већој од 50.000 КМ. 

Ово потврђује уговор са понуђачем до којег смо дошли претрагом у архиви предузећа, а који не би био споран да се не ради о старој и дотрајалој кући  без бетонске конструкције, која је срушена за један дан. 

Ово је у својој кривичној пријави навео и Здравко Ковачевић, који сматра да се морало знати да цијена рушења “зградице” која је била трошна  и није имала плоче не може коштати 52.650 КМ. 

“На овај начин је предузеће оштећено за најмање 40. 000 КМ, а ја сам чак прибавио и мишљење стручних лица грађевинске струке, којима је познато која је стварна цијена рушења старог и дотрајалог објекта”, рекао је Ковачевић. 

 

 

 

ИЗРАДА ПРИСТУПНЕ РАМПЕ У АКУМУЛАЦИЈАМА "ХЕ БОЧАЦ"

 

У току 2011. године у конкурентском поступку јавних набавки, радови на изради приступне рампе у акумулацијама "ХЕ Бочац" додијељени су “МГ Минду” по цијени од 47.937 КМ. 

Како тврди наш саговорник, проблем је што рампа никад није урађена на акумулацијама "ХЕ Бочац", већ је саливена једна плоча на десној обали Врбаса површине 16 метара квадратних. 

“Ова плоча не служи ничему и нема никакву функцију. Цијена изливања бетонске плоче не износи више од 3.000 КМ, а плаћена је скоро 50.000.” 

Да је цијена ових радова и те како пренадувана најбоље свједочи фотографија са лица мјеста гдје смо затекли само једну бетонску плочу.

 

Ово се зове приступна рампа и кошта 47.937 КМ

 

МАГАЦИН ОД 250.000 КМ

 

 

У 2011. години први пут је планирана набавка под именом "Реконструкција постојећег складишног простора за кабасту и другу робу по цијени од 100.000 КМ, да би до 2014. године она достигла цијену од 200.000 КМ. Поскупила за 100 одсто. 

 

Наиме, и овај пут је расписан тендер по већ познатој пракси која је предвиђала услове попут асфалтне и бетонске базе на 30 км удаљености,  камионе кипере - 3 комада, булдожере - 1 комад, ваљак - 1 комад, утоваривач - 1 комад, финишер - 1 комад, миксер - 1 комад, пумпа за бетон 1 комад... 

Све ово је тражено за санацију објекта величине 15x10. 

 

Ковачевић тврди да су ово тешки дискриминаторски услови и да је на овај начин свјесно направљена дискриминација свих релевантних понуђача, а уједно фаворизован унапријед одабрани понуђач "МГ Минд".

 

Да нешто није уреду са овом набавком показује податак да је Управа одбила прву понуду МГ Минда по цијени од 196.513 КМ, а онда, на сједници Управе одржаној 28.4.2015. године изабрала понуду исте фирме, али по цијени од 229.920 КМ.  

Овако изгледа магацин у који је уложено 250.000 КМ

Да зло буде веће, током санације, обављени су и преговарачки поступци за додатне радове, па је укупна цијена санације магацина од 150 метара квадратних коштала 254.920 КМ без ПДВ-а. Ако бисмо тај износ подијелили са квадратуром, то је 1.700 КМ по квадрату без ПДВ-а.

Иначе, по тој цијени се могу купити пословни простори и у Бањалуци.

 

 

 

ИСТО САМО СКУПЉЕ

 

За крај смо оставили можда и најзанимљивији примјер како се послује у "ХЕ на Врбасу". Наиме, током јавне набавке "Санација десне обале, слапишта и одводне воде у ХЕ "Бочац", Управа друштва је након проведеног поступка донијела одлуку да се радови додијеле фирми "Мркоњић путеви" као најповољније оцијењеном понуђачу. Након тога, изабрани понуђач обавјештава ово предузеће да одустаје од радова, а "МГ Минд" као другопласирани понуђач, чија је понуда била скупља за 40.000, добија посао. 

Можда ово и не би било толико чудно да није познато да је власник обје ове фирме исти човјек, Младен Милановић Каја.

Према ријечима Ковачевића, овај посао је договорен између представника наведених фирми и представника "ХЕ на Врбасу", што је навео и у кривичној пријави.  

"Познато је да је исти власник оба предузећа и да ова два предузећа изводе уговорене радове, те да је одустајање било само из разлога повећања ионако превелике и коруптивне цијене", рекао је Ковачевић.

На крају, уговор је закључен са "МГ Миндом" по цијени од 893.400 КМ, што је 40.000 више од прве понуде.

Здравко Ковачевић наглашава да је у свим овим поступцима јавних набавки, поред тога што се у већини случајева ради о непотребним и штетним инвестицијама, индикативно то да се услуге и радови углавном додјељују истим понуђачима и то на начин да се услови јавне набавке унапријед прилагоде понуђачима који имају кумовске и пријатељске везе са директором или неким од чланова управе. 

„Већину радова је радио 'МГ Минд', чији је власник кум директора. Они када желе да ова фирма прође на тендеру, као један од услова поставе посједовање бетонске базе 30 км од мјеста градње и посједовање еколошке дозволе за бетонару. На овај начин се у старту врши дискриминација свих потенцијалних понуђача и свјесно избјегава правична и отворена конкуренција“, навео је Ковачевић, који је због свега овог поднио кривичну пријаву Окружном тружилаштву у Бањалуци. 

 

Директор "ХЕ Врбас" Недељко Кесић одбацује све оптужбе које му се стављају на терет и каже да нема ништа против да одговара уколико правосудне институције утврде да је починио било које дјело супротно закону.

„Ја сам упознат да је против мене и управе поднесена кривична пријава. Сад да говорим о чему се ту радило, тешко је то овако појаснити. Али ко год хоће може овдје сазнати шта се дешавало и погледати документацију. Поднијето је 38 пријава и ево управо имам инспекторе супа из Бањалуке који раде по једном случају. Ми имамо 38 пријава које је поднио наш бивши извршни директор кога је надзорни одбор смијенио са мјеста извршног директора за правне и кадровске послове и у међувремену је поднио тих тридесетак пријава. Он је био правник у задњих 12 година. Тужилаштво провјерава ове наводе и све што траже ми достављамо, још није поднијета ни једна оптужница. Људи раде и провјерававају. Ево сад се провјерава и за Бочац 2 и нека раде и провјеравају. Тужилаштво мора провјеравати, шта ће друго радити“, рекао нам је Кесић.

 

 

Он наводи да су све оптужбе које се односе на њега резултат освете бивших радника који су остали без посла. 

„Све ово што ми се подмеће је поднио наш бивши извршни директор. А узрок томе је да сам је, пошто он није радио своје послове, поднио приједлог надзорном одбору да њега смјене и поставе ту другог правника који ће радити те послове које он не ради. Надзорни одбор је то размотрио надуго и нашироко и разријешио га дужности. Кад га је разријешио, онда је он сјео и почао да тужи, од 2004. године све на овамо. А ми како Тужилаштво нешто тражи достављамо“, рекао је Кесић за БУКУ.

 

Директор "ХЕ Врбас" Недељко Кесић

 

Како каже, он се ничег не боји и радо ће сарађивати са полицијом и тужилаштвом, без обзира да ли се тражили докази против њега или било кога другог.

„Ја се не бојим ничега и ја сам радио у супу. Све и један предмет који је Тужилаштво затражило добили су одговор. Па, ми смо возили документацију и комбијем колико има докуметације у случајевима о којима говорите. Али морам рећи да ми имамо поступак набавке гдје морамо да удовољимо од планова набавки, одобравања управе, одобравања извршног директора, одбора за ревизију, надзорног одбора, владе, скупштине акционора и све то има своју процедуру у складу са законом које се раде. Опет кажем, ништа није спорно, тужилаштво нека ради ако мисли да треба и ако утврде да је неко одговоран тај нека и одговара, ако не утврде ником ништа“, поручио је Кесић.

 
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 
 
 
* Текст је произведен у оквиру медијског поол-а Мреже АЦЦОУНТ (Антикорупцијска мрежа организација цивилног друштва)

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.