Кафићи и ресторани добијају дио за антиваксере

Угоститељски објекти ће убудуће морати да један део свог простора издвоје за људе који одбијају да се вакцинишу, пише Њуз нет

BUKA portal / 19. јануар 2021

Власт се одлучила на ову ригорозну меру како би успорила ширење корона вируса али и омогућила свима да несметано посећују своје омиљене кафиће и ресторане.

Идеја је да људи који не желе да се вакцинишу не долазе у контакт са остатком популације који ће се вакцинисати. Тако ће сви бити задовољни и што је најбитније, моћи да нормално седе у кафићу у друштву какво им одговара, каже председница кризног штаба Ана Брнабић – Ваксери ће се осећати безбедно јер их антиваксери не угрожавају. С друге стране, антиваксери ће се осећати опуштено јер их ваксери не угрожавају својим смарањем, а на себе преузети прихватљив ризик да сви до једног помру и притом оптерете здравствени систем земље, појашњава Брнабић.

Конфликти између ове две групе људи, ваксера и антиваксера, трају већ неко време и прете да успоре реформе у нашој земљи због проблема који настаје у угоститељском сектору, који је главни носилац привреде Србије.

Стручњаци се слажу да ово је ово најбоље решење које омогућава право на кафић и једнима и другима.

– Уколико ви из било којег разлога нећете да се вакцинишете, то је ваше право, јер свако одлучује о свом телу и о томе да ли хоће да пренесе болест другима. Као што пушачи не угрожавају никога сем себе и људи у својој непосредној околини, тако ни антиваксери не би требало да буду дискриминисани, каже доктор Несторовић.

Како се незванично сазнаје, мера ступа на снагу у најкраћем року а на улазу у кафић или ресторан ћете морати да покажете сертификат да сте се вакцинисали и раме са трагом од вакцине. Онда ће вас конобар у скафандеру упутити ка вашој секцији. За ваксере ће бити одвојена једна трећина објекта, јер се према садашњим пројекцијама и интересовању, претпоставља да ће се вакцинисати свега око 30 посто становништва.

Како председница кризног штаба закључује на крају, ово је најбоље решење и према чињеници да СНС на овај начин “неће изгубити ни ваксере ни антиваксере као гласаче.”

 

Виктор Марковић / Сатирични портал Њуз

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.