Кад функционери СДА жене и удају дјецу, мјере кризног штаба се не поштују. За сутра планирана свадба са 400 гостију

Према сазнањима портала БУКА, на сутрашњој свадби планирано је до 500 гостију, а због тешке епидемиолошке слике, у Федерацији БиХ забрањено је свако окупљање више од 50 особа.

Slađan Tomić / 07. август 2020

Рахим Гаджић, предсједник СДА Грачаница и посланик у Парламенту Федерације БиХ, сутра удаје кћерку и то за сина градског вијећника и шефа клуба СДА у Градском вијећу Грачаница Хасана Пушкара. Ништа у свему овоме не би било спорно да два високо позиционирана дужносника СДА овом свадбом не крше закон, јер је на свадби, према сазнањима портала БУКА, планирано 500 гостију, а због тешке епидемиолошке слике, у Федерацији БиХ забрањено је свако окупљање више од 50 особа.

Укупан број позитивних у Тузланском кантону је 2158, а тренутно позитивних особа на Цовид 19 у Тузланском кантону је 709, али то локалне функционере СДА не занима превише. Према нашим информацијама, они планирају организовати корона парти који би могао угрозити стотине, односно хиљаде живота.

Кренимо редом. БУКА је одлучила провјерити наводе које смо добили од наших извора из Грачанице који су забринути за своје, здравље своје породице и суграђана.

Рахим Гаджић предсједник СДА Грачаница и посланик у Парламенту Федерације који сутра удаје кћерку каже да му није проблем одговарати на наша питања, а на питање колико је сутра гостију планирано, каже "онолико колико је дозвољено".

„Нећу примити ниједног госта више од прописаног, односно 50 унутра и 100 вани и ту је прича завршена“, каже Гаджић.

Додаје да он никога од високих функционера није звао.

„Није вријеме за то“, наставља одговарати Гаджић на наше питање да ли је позвао 400-500 људи, те додаје: „То је било у први мах, нећу ја то примити. Ја сам јавна личност и не бих то дозволио“. За БУКУ каже да он неће ни ићи у ресторан Амор, гдје је планирана забава.  

„Колико треба, по оном пропису. 50 унутра, 100 вани“, говори о броју званица на сутрашњој свадби будући пунац његовог сина, Хасан Пушкар, градски вијећник и шеф клуба СДА Грачаница.

„Де ми реците, могу ли Вас ја као новинара питати? Од 10 свадби сутра, ви сте нашли само мене питати“, незадовољан је био Пушкар нашим позивом, након чега нам се захвалио и спустио слушалицу.

Но, слушалицу су подигли и јавили нам се из ресторана Амора. На наше питање имају ли сутра простора да угосте 40 особа, кажу да имају мјеста за 100 особа (иако је максимално дозвољено окупљање 50 особа).

Тражили смо да хипотетички буде само нас 40 без других гостију, због епидемиолошке ситуације, али речено нам је да то „не могу извести“.

„Могу оставити столове за 40 особа, али не могу забранити другим особама да улазе, разумијеш“, казао нам је радник ресторана „Амор“ који се јавио на број доступан на интернету.  

Представљајући се као потенцијални гости, а не новинари, настављамо разговор и питамо можемо ли добити простор намијењен за свадбе.  

„Е, не може салон, сутра има свадба 400 гостију. И вјеруј ми да ти не би дали салон само за 40 гостију. Ја теби могу дати број да ти видиш с њима, али сутра не можеш 100%“, казао нам је радник, не слутећи да разговара са новинарима.

Настављамо разговор уз питање зашто не бисмо могли узети салон за „само“ 40 људи, а радник, не размишљајући да тиме открива велико непоштивање мјера, одговара: „Не можеш узети салон, јер сутра горе сједи 400 људи“.

Настављамо с питањима и инсистирамо на одговору како је могуће да се сутра организује свадба за 400 људи, а дозвољено окупљање у затвореном простору је максимално 50 особа. 

„Гдје је дозвољено 50 људи, ја ти не знам о томе ништа“, каже нам радник ресторана.

Као што овај радник не зна да је разговарао са новинарском екипом, тако ни функционери СДА не знају за вриједности попут законитости, легалности и одговорности. Према сазнањима БУКЕ, сутра се очекује и велики број јавних личности, фукционера, који су у свакодневном контакту са десетинама људи, што је потенцијални ризик за ширење Цовид-19 вируса. Према непровјереним информацијама, сутрашњој свадби могао би присуствовати и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић.

На свадбу је позван и СДП-ов градоначелник Грачанице Нусрет Хелић, а за БУКУ каже да се неће одазвати на позив својих пријатеља из СДА. „Нема теорије, добио сам позив. Не идем гдје има и 30 људи, а камоли више. Ја имам кампању, ношење маски, физичка дистанца. Чак мислим да ће они под притиском одустати од намјере. Мислим да ће морати отказати. Ја сам обавијестио полицију“, каже Хелић.

Како год, извори БУКЕ тврде да дужносници СДА и СДП-а не говоре истину, свјесно угрожавајући здравље становништва. Да БУКА није на кривом путу, свједочи и разговор са конобаром, о чему посједујемо и материјалне доказе. Уколико се сутрашња свадба одржи са 400 и више званица, биће то још један доказ да закони и наредбе у БиХ не важе за све. А на великом испиту сутра ће бити и полиција и надлежни инспекцијски органи. 

ДЕМАНТ

Након писања портала БУКА јавила нам се власница пицерије "Амор"Елвира Вретенаревић. Она демантује наводе који су изнесени у тексту те каже како они не организује никакве прославе.

"Ми смо пицерија и радимо до 21, никакве свадбе ми не организујемо", каже Вретенаревић.

Такође каже да не зна ко је конобар који је са нама разговорао и да не зна на који свадбени салон је мислио."Мени је нарушен углед, осам година водим овај ресторан и никада нисмо организовали свадбе".


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.