Јован Стерија Поповић: Неколико речи за наше учитеље

Ништа није светије у очима мале дечице од имена учитеља.

BUKA portal / 08. октобар 2019

Ilustracija: Jovan Sterija Popović / Školegijum

 

Родитељи су га приуготовили да он зато у школу иде да што добро научи. Родитеља слабости имало је прилику видити, учитеља у том не познаје. Он им је чрезвичајно лице, које се само књигама бави и о лепим и паметним стварима говори. Каква препорука за њега, ако у том мненију код деце остане! Ако ништа на себи не покаже, од чега би се деца смејати морала, а он од уваженија свога изгубио. Нужно је, дакле, да учитељ у школи и изван школе важан и примеран остане, да се не послужује срамним речима и псовкама, од којих се мала деца на сокаку гнушају. Препирати се с другима о стварима ученим у присуству деце, није за учитеља пробитачно, јер сотим даје њима познати да његове речи нису необориме.

Догађа се да родитељи безрасудно у школу дођу и с учитељем за маленкост кавгу заметну. Ово учитељ ваља да предупреди, нити допушта да му се у школи претписује, јер дете мора да се у мненију одржи да никога нема над учитељем старијег. Приповеда се да је неки господин с капом на глави у школу ушао, које учитељ, кад примети, одмах и он капу своју метне. Кад га потом она за то упита, одговор даде учитељ да је то ученика својих ради учинио. Хулити на родитеље пред децом није пробитачно за учитеља, јер он ону љубов коју је природа детету према оцу улила, нигда неће моћи изгладити. Сасвим је друго ако је родитељ познати неваљалац, но и онда учитељ нека детету само порок и његова сљедства пред очи ставља.

Но и родитељи ваља да име учитеља пред децом не уничижавају. Често се догађа да они деци због њиховог неупутног поступка учитељу казати прете, и кад од такове претње исправленије деце очекују, нека то не кваре гажењем учитељског уваженија. Претерана пак строгост није најсходније средство да учитељ ово уваженије придобије; млого ће више добити ако се пред њим уштимава, а уштимаваће се онда ако учитељ, као што смо казали, не поведеније своје сам добро пази. Ко је љубов и поред ове почитаније код својих ученика задобио, тај је све добио. Љубовљу и благостију најбоље се до цели долази. Коњ, псето, и уопште животиња обучава се, детету пак воспитаније приличи.

Воспитаније не бива ропски, нити на силу, нити се иком наметнути може; воспитаније је за човека као разумно створење, воспитанијем се добродетељ укорењава, човечество облагорођава, отечество диже. Ову цељ ваља учитељ увек да пред очима има, с овом нека леже, с овом нека устаје, па кад лепим успехом труд свој увенчан види, нека му совест најбољу награду даде. Како је слатко за учитеља видити негдашњег свога питомца примерна грађанина, полезна отечеству сина и знатног у свету човека. Онда се и он радосно теши: „Ово је мога труд плод, плод моје неге и мога приљежанија.“

1842.

 

Преузето из: Ј. С. Поповић, Песме, проза (Нови Сад, Београд: Матица српска, 1970, 161-162) поводом 5. октобра, Свјетског дана учитеља. Шта је од овога, након скоро два вијека, надживјело своје вријеме?

 

Школегијум


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.