Има се пара кад Проинтер штампа: УКЦ и ХЕТ дали преко милион КМ за изнајмљивање штампача

Универзитетско клинички центар и Хидроелектране на Требишњици годинама дају уносне послове одржавања штампе Проинтеру, омиљеној ИТ фирми власти у РС.

Buka tim / 10. септембар 2020

 

Тако је УКЦ склопио трогодишњи посао са Проинтером прије само неколико дана, а уговор се и даље сматра "пословном тајном", док је цијена договореног већа три пута од претходне!

Универзитетско-клинички центар Републике Српске додијелио је трогодишњи посао у поступку "имплементације система за консолидацију пословне штампе", а процијењена укупна вриједност уговора износи 630.000,00 КМ.

Одлука УКЦ о избору фирме Проинтер 

Иначе, ово је готово три пута већи износ у односу на уговор из 2016. године када је договорено за уговоре из 2016. године у износу од 154.350,00 КМ и из 2018. године када је због "додатних услуга" зарачунато додатних 46.305,00 КМ.

Уговор из 2016. године

Уговор из 2018. године - додатне услуге

 

Занимљиво је да је Уговор УКЦ Републике Српске и ПРОИНТЕР-а сматран пословном тајном и предмет је вишегодишњег спора између УКЦ Републике Српске и организације ТИ БиХ.  

Ова организација тражила је на увид кључна документа о овој набавци као што су изјаве о сукобу интереса чланова комисије, записник са отварања понуде, извјештај о оцјени понуда, одлуку о додјели уговора, копију уговора, као и извјештај о његовој реализације.

Због недостављања ових информација, ТИБИХ је већ добио један судски спор пред Окружним судом у Бањалуци, али их ова јавна установа одбија доставити јер их, како наводе, ПРОИНТЕР ИТСС сматра пословном тајном, саопштено је средином јула из ТИ БиХ.

Како сазнајемо, нова тужба поднесена је 13.07.2020, по којој још није одлучено.

На основу документације у коју смо имали увид, види се да је УКЦ РС на конкурсу за услуге консолидације пословне штампе тражио “рјешење за оутсорсинг пословне штампе са централизованим кориштењем обухваћених категорија уређаја, што обухвата мултифункцијске уређаје и ласерске штампаче.

Подсјећамо, први посао УКЦ-а Републике Српске у вези са предметном набавком додијељен је конзорцијуму понуђача "ПРОИНТЕР ИТСС" доо из Бањалуке  и "ПРОИНТЕР ИТ Солутион анд Сервицес"д.о.о. из Београда и уговор је склопљен на период од три године.

Коначна укупна вриједност уговора је 154.350,00 КМ на период од три године односно 51.450,00 КМ без ПДВ-а на годишњем нивоу.

Занимљиво је да је 2018. године компанији ПРОИНТЕР ИТСС доо додијељено додатних 46305,00 КМ, а та је набавка вршена путем преговарачког поступка, без објављивања обавјештења о набавци, а као разлог за ову процедуру наведено је "договарање додатног вршења услуга".

Ове године износ уговора готово је троструко већи, па тако у Обавјештењу о набавци стоји износ од 630.000,00 КМ на период од три године. Овај посао добио је, а ко други него ПРОИНТЕР ИТСС.

Штампа у ХЕТ-у за омиљени Проинтер

“Хидроелектране на Требишњици” су за услуге изнајмљивања пословне штампе у претходне четири године дале фирми ПРОИНТЕР ИТСС скоро пола милиона КМ.

На ову набавку из ХЕТ-а, фирми ПРОИНТЕР ИТСС омогућено је да извуче 442.157 КМ. Односно, сваке године је од 2016. до данас ПРОИНТЕР ИТСС побјеђивао на тендеру за услугу издавања пословне штампе, при чему је добијао у просјеку 100.000 КМ.

Послови одржавања пословне штампе које је добијао ПРОИНТЕР ИТСС

Занимливо је да је ПРОИНТЕР ИТСС увијек био једини понуђач чија је цијена услуге на крају износила тек неколико марака мање од оне коју је ХЕТ предвидио да издвоји. 

Поред тога, из године у годину, тендери за набавку пословне штампе су идентични и састоје се од одржавања 23 штампача у власништву ХЕТ-а и изнајмљивања од 22 до 25 нових.

Како се наводи у тендерској документацији, ПРОИНТЕР ИТСС је дужан да обавља “тотално продукционо одржавање копир апарата”, што је индустријски стандард за системско одржавање и и побољшање интегритета и продукционих могућности одржаване опреме, као и квалитета продукционог система кроз праћење уређаја. 

Из техничке спецификације

Занимљиво је да је ХЕТ, истовремено док је за изнајмљивање пословне штампе плаћао ПРОИНТЕР ИТСС стотине хиљада КМ, издвајао новац и за ставку сервисирање и одржавање копир апарата потпуно другој фирми. 

Из овога се може закључити да је ПРОИНТЕРУ ИТСС поклоњено скоро пола милиона КМ у претходних пет година само за изнајмљивање и одржавање штампача, док се истовремено за одржавање додатног броја штампача плаћала друга компанија са сједиштем у Требињу.

Занимљиво је и вриједно напоменути да се на основу извјештаја који понуђачи након добијеног посла дају ХЕТ-у, штампачи у овом предузећу веома често кваре, па се тако свако мало мијењају многобројни дијелови на њима. 

Средином прошле године, члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потврдио је да је његов син Игор Додик повезан са компанијом „Проинтер ИТСС“.

Додик је на сједници Народне скупштине Републике Српске рекао да је његов син завршио факултет у Милану и да се бави „новим технологијама“.

„Није власник, ни овлаштено лице, али јесте сарадник те фирме, бави се новим технологијама, сарађује са иностраним фирмама и има од тога приходе“, рекао је Додик. 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.