Ифет Ферагет након састанка са Желимиром Лепиром: Тражићемо да случај преузме Тужилаштво БиХ!

Учињени су огромни пропусти у почетној фази истраге…

Maja Isović Dobrijević / 17. септембар 2019

Foto: BUKA

 

Адвокат породице Драгичевић, Ифет Ферагет састао се данас са главним тужиоцем у предмету убиства Давида Драгичевића, Желимиром Лепиром.

Након састанка Ифет Ферагет рекао је да састанак трајао дуже од планираног, али да је и прије састанка очекивао да можда до састанка неће ни доћи.

“На почетку састанка атмосфера је била мало напета. Ја и даље сматрам, а то сам и рекао главном тужиоцу да једино околности случаја могу усмјеравати истрагу, а не нечије размишљање, нечија убјеђеност у ово или оно. Околности су базирани на доказима. Рекао сам му да и даље сматрам да ова истрага коју воде није одговарајућа истрага. Мислим да је главни тужилац то правилно схватио. Оно око чега смо се усагласили, а то ми је и данас потврдио, јесте да су учињени огромни пропусти, поготово у почетној фази”, рекао је Ферагет новинарима у Бањалуци.

Он је додао је да Лепиру рекао да је тужилаштво било дужно да врши надзор у у тој почетној фази истраге.

“Мој приједлог ће бити да случај преузме Тужилаштво БиХ, јер један од увјета да би се водила објективна, адекватна и одговарајућа истрага јесте непристрасно тужилаштво. Ово тужилаштво, због хијерархијских разлога, али и неких других, више није у стању да води непристрасну истрагу. Мој приједог ће бити да Тужилаштво БиХ покрене ту иницијативу и да тражи сагласност главног тужиоца, а главни тужилац ми је рекао да се он неће противити да Тужилаштво БиХ преузме истрагу о убиству Давида Драгичевића”, истакао је Ферагет.

Он је додао да је потпуно убијеђен у све ово што говори и да има теорију случаја која је заснована на доказима, а то је јавности познато.

“Околности случаја који произилазе из доказа указују на врло могућу повезаност припадника МУП-а РС са убиством Давида Драгичевића. То су околности које морају бити детаљно истражене да би неко могао рећи да то није тачно. Имајући у виду да се ова истрага води на начин који није усмјерен околностима случаја, него нечијом верзијом и подметнутим, измишљеним и незаконитим доказима ова истрага никад неће довести до резултата. Разочаран сам са тим што уопште имамо овакве састанке, јер смисао измјене Закона из 2003. године јесте да нам се ово не дешава, дакле, да тужилац није само менаджер који сједи у канцеларији, већ да позива на одговорност свакога ко направи пропуст у истрази”, појашњава Ферагет.

Он је истакао да је законом прописано да случајеве којима се наноси штета која прелази границе ентитета преузима Тужилаштво БиХ.

“Тужилаштво БиХ је на неки начин било у обавези да реагује и без тога да то неко предложи, јер се стварно поставља питање како је могло доћи до таквих пропуста у овом случају, а и тужилац и ја смо се усагласили да је таквих пропуста било много”, рекао је Ферагет.

Желимиром Лепиром, главни тужиоц у предмету убиства Давида Драгичевића није хтио давати изјаву новинарима.

 

Фото: БУКА


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.