Хоће ли Грета Тхунберг добити Нобелову награду за мир?

Стручњаци су опрезни, али кладионичари дају велике изгледе тинејджерској активистици против климатских промјена Грети Тхунберг за освајање Нобелове награде за мир идуће седмице

BUKA portal / 06. октобар 2019

 

Стручњаци су опрезни, али кладионичари дају велике изгледе тинејджерској активистици против климатских промјена Грети Тхунберг за освајање Нобелове награде за мир идући тједан, када ће бити окруњена и два лауреата из свијета књижевности будући да је прошлогодишње проглашење на том пољу било одгођено због скандала са сексуалним злостављањем.

Коефицијенти кладионица попут Ладброкеса показују да је 16-годишња активистица главна фавориткиња награде за мир након што је покренула школске просвједе који су надахнули милијуне да се придруже покрету "Петак за будућност".

Међутим, било какво предвиђање неизвјесно је будући да се попис кандидата који разматра Нобелов одбор јавно не објављује, а стручњаци су још увијек подијељени око тога постоји ли изравна веза између климе и насилних сукоба.

Дан прије објаве добитника Нобелове награде за мир 11. листопада у Ослу, Шведска академија открит ће у Стоцкхолму два добитника награде за књижевност.

То књижевно тијело покушава вратити углед након што су у прошлогодишњем скандалу на површину испливала сплеткарења његових чланова, сукоби интереса и сексуално злостављање.

Дуго сматрани носитељима шведске културе, чланови Академије међусобно су се блатили и клеветали у медијима па је седмеро од 18 чланова поднијело оставке. Објава добитника морала је први пут у 70 година бити одгођена јер је институција остала без кворума.

Ово године бит ће додијељене награде за књижевност за 2018. и 2019. годину а уз сваку иде златна медаља и девет милијуна круна (830.000 еура).

Осим ако је "добитник или добитници" не одбију јер је сматрају компромитираном, упозорила је Маделаине Левy, књижевна критичарка шведског дневника Свенска Дагбладет.

Сваке године књижевни кругови препуни су нагађања која су често више одраз властитих жеља него стваран увид у склоност Академије.

Тако и сада колају имена пољске списатељице Олге Токарцзук, кенијског писца Нгугија Wа Тхионг'оа, Албанца Исмаила Кадареа, америчке списатељице Јоyце Царол Оатес и неизоставног Јапанца Харукија Муракамија.

Очекује се да ће Академија ове године покушати избјећи контроверзе и да ће јој одабир бити конзервативан та да ће међу лауреатима бити бар једна жена.

Неуобичајена одлука из 2016. када је Нобелом за књижевност овјенчан Бобу Дyлан разбјеснила је традиционалисте.

Стога је својеврсно искупљење било то што је годину послије награда припала Казуоју Исхигуроу, британском писцу јапанског поријекла чије је најпознатије дјело роман "На крају дана".

Француско-шведски Wеинстеин

Проблеми за Шведску академију почели су у студеноме 2017. када је 18 жена проговорило за медије и оптужило француског умјетника Јеан-Цлауде Арнаулта за сексуални напад, силовање и узнемиравање. Арнаултова супруга је чланица Академије Катарина Фростенсон.

Оптужбе на његов рачун изазвале су раскол у тој угледној институцији и жестоку борбу за власт.

У крајње ријетком потезу, покровитељ Академије краљ Карло XВИ. Густав одобрио је промјене статута из 1786. по којем је чланство у Шведској академији било је доживотно те чланови нису могли поднијети оставку.

Арнаулт је осуђен за силовање и служи двоипогодишњу затворску казну, а његова супруга напустила је Академију.

Академија је именовала нове чланове и обвезала се на већу транспарентност.

Нобелова награда за мир иде Грети?

Прошле године Нобелова награда за мир додијељена је конгоансом гинекологу Денису Мукwегеу и јазидској активистици Надији Мурад за борбу против кориштења сексуалног насиља као оружја у рату.

Овогодишња фавориткиња кладионица је шведска климатска активистица Грета Тхунберг која је недавно освојила највише признање Амнестy Интернатионала.

Шеснаестогодишњакиња је мобилизирала милијуне младих откако је сама покренула свој "Школски штрајк за климу" испред шведског парламента у коловозу 2018.

"То што је она учинила тијеком прошле године је изванредно", рекао је Дан Смитх, директор штокхолмског Међународног истраживачког института за мир (СИПРИ).

"Климатске промјене су питање које је снажно повезано са сигурношћу и миром", тврди.

Међутим, његов колега у Истраживачком институту за мир у Ослу, Хенрик Урдал, не вјерује да ће Грета добити Нобела.

"То је крајње мало вјеројатно", казао је, истичући њезину младост и чињеницу да веза између климатских промјена и оружаних сукоба није доказана.

Као могући добитници спомињу се и етиопски премијер Абиy Ахмед, који је постигао мир с Еритрејом, и невладине удруге, укључујући Репортере без граница и Одбор за заштиту новинара (ЦПЈ).

Норвешки одбор за додјелу Нобелове награде примио је 301 номинацију ове године, али никада не открива имена.

Сезона Нобела креће у понедјељак с наградом за медицину, а затим слиједе физика и кемија. Завршава се 14. листопада наградом за економију.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.