Хајрудин Ахметлић, власник ХИФА ПЕТРОЛ-а: Нисмо чланица ХИФА ГРОУП

Већ дуго времена на бх. тржишту послују компаније Хифа Петрол, Хифа, Хифа Оил, Хифа Бенз, Хифа Октан, те Хифа Танк.

PR / 01. јул 2020

 

Управо због заједничког префикса ХИФА код великог број купаца јавља се питање да ли су све наведене фирме под истим кровом, односно да ли су чланице исте групације, те ко је власник истих?

Одговоре на наведена питања поставили смо идејном творцу компаније Хифа, најстаријем од браће породице Ахметлић, власнику компаније ХИФА ПЕТРОЛ, господину Хајрудину Ахметлићу.

Можете ли нам рећи нешто више о самом настанку имена Хифа?

Компаније Хифа основана је 1995. године. Назив компаније Хифа акроним је имена моје браће и мене, те нашег презимена.
Компанија је у кратком временском периоду доживјела енорман раст и развој, те је сасвим логичан слијед био да у једном периоду сваки од нас крене својим путем, да оснује властиту компанију.

Све компаније имају заједнички префикс, али је то једино што нам је заједничко. Свака је за себе одвојено правно лице те имамо различите циљеве, различите стратегије пословања, а разликујемо се и по броју малопродајних објеката које имамо у свом власништву, те сегментима пословања.

Ви сте власник компаније Хифа Петрол. Да ли је Хифа Петрол дио Хифа групације?

Хифа Петрол није дио Хифа Групације.

По чему се компанија Хифа Петрол разликује од осталих компанија са Хифа префиксом? На који начин потрошачи могу направити разлику?

Сједиште наше компаније је у Сарајеву, док је сједише осталих наведених компанија у Тешњу.

Како би купцима олакшали препознатљивост Хифа Петрол бензинских пумпи и диференцирали се од осталих компанија са Хифа предзнаком, 2017. године промјенили смо логотип компаније и тиме постали прва нафтна компанија која се одлучила на овакав храбар потез. Потом смо 2018. извршили ребрендинг свих наших бензинских пумпи. Наше препознатљиве корпоративне боје су црна, црвена и бијела. Схоп-ови на нашим бензинским пумпама су опскрбљени богатим асортиманом најпознатијих домаћих и свјетских брендова, ексклузивним артиклима из властитог увоза, те врхунском кафом за понијети. Такођер смо 2018. године увели на тржиште врхунска ХПЛУС ЕУРО 6 премиум горива, која смо развили у сарадњи са свјетски реномираном корпорацијом - лидером у технологији адитива. Након тога смо за све вјерне купце и кориснике ХПЛУС ЕУРО 6 горива лансирали Премиум картицу, картицу лојалности са којом остварују бројне погодности. Кроз све набројано да се закључити да имамо потпуно другачији цјелокупни визуелни идентитет - од логотипа компаније, ХПЛУС ЕУРО 6 премиум горива, Премиум картице до униформи радника на пумпама, те возних јединица.

Обзиром на све подузете активности које смо усмјерили на пружање што квалитетније услуге нашим купцима, сасвим оправдан је и наш нови слоган Најбољи пријатељ на путу. Такођер, организатор смо великог броја наградних игара са изузетно вриједним и богатим наградним фондовима као и бројних погодности које свакодневно нудимо нашим купцима.

Шира јавност је препознала нашу мисију и већ пет година поносно носимо титулу Најпожељнијег послодавца у сектору нафте и плина. Лидерску позицију Најуспјешније нафтне компаније у ТОП 100 потврдило је признање Пословних новина већ неколико година заредом.
Еколошки смо одговорна компанија и већ од 2010. редовно проводимо активности заштите околиша у оквиру кампање Не бацај смеће, сади цвијеће.

Да ли сте члан иједног политичког субјекта у Босни и Херцеговини?

Не. Нисмо везани нити за један политички субјект у БиХ. Наши продајни објекти се налазе у свим дијеловима Босне и Херцеговине и остварујемо одличну сарадњу са свим локалним заједницама.

Компанија Хифа Петрол је у нафтној бранши најуспјешнија и најбрже растућа компанија у Босни и Херцеговини дуги низ година. На који начин то постижете?

У задњих пет година остварили смо најбоље пословне резултате од постанка компаније. Пратимо свјетске стандарде у свим сегментима пословања и могу нескромно рећи да је Хифа Петрол лидер у свим сегментима када је ријеч о нафти и нафтним дериватима. Наш приоритет је квалитет производа и услуга. Једина смо нафтна компанија у БиХ која има своју мобилну апликацију путем које су наши купци информисани о свим новитетима који их чекају на Хифа Петрол бензинским пумпама. С обзиром на то да за наше купцима имамо само висококвалитетну понуду логичан је слијед да организујемо и наградне игре са богатим фондом награда. У прошлогодишњој великој наградној игри, главна награда је био фантастични аутомобил Порсцхе Боxстер те смо поред тога наше вјерне купце наградили са преко 2.000 награда. Ове године смо се одлучили за наградну игру са још већим фондом награда те поред фанстастичног Порсцхе Боxстера дарујемо још једно возило, врхунски Ранге Ровер Евоqуе, те преко 2.500 награда све у циљу адекватног награђивања лојаности наших купаца.

 

Битно је споменути и да смо генерални спонзор ОнеЛифе Раллy-ја, јединственог догађаја који се одржава у мјесецу аугусту, по први пут у Босни и Херцеговини, односно параде супер луксузних возила уз учешће свјетски познатих личности. Овај врхунски догађај ће дефинитивно утјецати на стварање бољег имиджа градова кроз које пролазе и засигурно покренути нове инвестиције у нашој земљи и тако срушити стереотипе о БиХ и креирати позитивне приче у региону.

Све ово не било било могуће реализовати без наших упосленика који су уткали своје знање и искуство, који су кључ нашег успјеха и на које сам веома поносан. Просјечна старост наших упосленика је 28 година што потврђује крилатицу да на младима свијет остаје.

Осим што сте један од најуспјешнијих подузетника у Босни и Херцеговини, познато је да сте велики филантроп. С обзиром да то врло ријетко спомињете, можете ли нам овај пут ипак нешто више о томе рећи?

Током цијелог живота сам се водио крилатицом да је наше само оно што удјелимо. Од самог настанка компаније, тежио сам томе да буде друштвено одговорна компанија која свакодневно доприноси развоју заједнице и друштва те помаже хуманитарне, социјалне, културно – хисторијске и вјерске установе. У прилог томе иде и чињеница да од почетка стипендирамо велики број ученика и студената. Кроз ангажман врхунских бх. спортиста као заштитних лица компаније Хифа Петрол показали смо нашу орјентацију пружања подршке спорту и задржавању младих талената у Босни и Херцеговини. Најбољи доказ за то су врхунски спортисти: Амел Тука, Месуд Пезер, Сањин Пехливановић, Дарко Савић и Неджмин Амбешковић.

Фирме са префиксом ХИФА су се појављивале у медијима и у негативном контексту. Који је Ваш коментар?

Посебно смо поносни на чињеницу да се никакве афере не везују за име компаније Хифа Петрол.

Какви су Ваши планови по питању инвестиција у будућности?

Од самог оснивања компаније, од 2005. до данас, сву остварену добит инвестирали смо у нашу БиХ. Сама чињеница да смо инвестирали у 32 града отварањем 41 нашег објекта од Братунца, Бихаћа, Груда, Вишеграда до Бање Луке, Мостара и Сарајева уз друге инвестиције у производне дјелатности у металној индустрији, показује наше опредјелјенје у правцу јачања бх.економије.

Која је тајна Вашег успјеха?

На вријеме сам схватио да требам раздвојити власничку и управљачку структуру. Данас моју фирму воде успјешни млади људи, фантастични лидери и професионалци у свом послу. Задњих 9 мјесеци сам њима оставио фирму на управљање, а ја их посјетим само као, надам се, радо виђен гост. Уз њих, велику захвалност дугујем нашим купцима и пословним партнерима јер да није њих, ми данас не бисмо били овдје гдје јесмо.

За крај, можете ли нам рећи да ли постоји ривалитет међу браћом Ахметлић обзиром да сте у истом бизнису?

Односи међу браћом су сасвим коректни, братски, те још увијек успијевамо одвојити приватни и пословни живот. Здрава конкуренција је увијек добродошла, па и у случају да су конкуренти у родбинској вези као ми.

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.