Грета прије Грете: Дјевојчица која је '92. говором ућуткала свијет

Знате ли где је данас?

BUKA portal / 10. октобар 2019

"Плашим се да изађем на сунце због рупа у озону. Плашим се да удахнем ваздух, јер не знам какве су све хемикалије у њему", говорила је једна девојчица најмоћнијим људима на планети. Готово је викала покушавајући да их натера да чују глас њене генерације. Не, не мислимо на Грету Тунберг, која нас ових дана бесно гледа с насловница, набијајући нам грижу савести у име све деце света. Много пре ње, то је учинила Северн Калис-Сузуку.
Канадска активисткиња Северн Калис-Сузуки имала је само 12 година кад је 1992. одржала историјски говор на самиту о заштити планете Земље.
Као ћерка Дејвида Сузукуја, генетичара и еко активисте, Северн је са само 9 година основала Дечију еколошку организацију (Енвиронментал Цхилдрен'с Организатион - ЕЦО), окупивши око себе клинце који су желели да уче о проблемима животне средине. Са 12 је преко организације скупила паре да оде на Еартх Суммит у Рио де Жанеиро.

.

"

"Сами смо скупили новац како бисмо могли да дођемо овде и прешли смо пут од 8.000 километара да кажемо вама одраслима да морате да се промените", поручила је на почетку и и истакла да је дошла да се бори за своју будућност и говори у име генерација које долазе; у име изгладнеле деце целог света чији плач нико не чује; безброј животиња које сваког дана умиру јер немају где да иду.
"До пре неколико година ишла сам да пецам са својим оцем у Ванкуверу, мом дому, док нисмо нашли рибу отровану раком. Сваког дана слушамо о животињама и биљкама које су изумрле и заувек нестале с лица земље.

Током живота сањала сам да ћу видети велика крда животиња, джунгле и прашуме пуне птица и лептира, али сада се питам хоће ли они уопште постојати кад ја будем имала децу. Јесте ли се ви бринули о таквим стварима када сте били мојих година? Све ово одвија се пред нашим очима, а ми се понашамо као да имамо све време овог света на располагању и да имамо решење за све. Ја сам само дете и немам решење за све проблеме, али желим да схватите да га немате ни ви. Не знате како да поправите рупе у озону, не знате како да вратите лососа у исушени поток, не знате како да вратите изумрлу животињу и не можете да вратите шуме где је данас пустиња. Ако не знате како да поправите тренутну ситуацију, молим вас, немојте додатно да је погоршавате.

Овде сте можда као делегати својих влада, пословни људи, новинари или политичари, али заправо сте мајке и очеви, браћа и сестре, и свако међу вама је нечије дете. Ја сам само дете, али знам да смо део породице која број 5 милијарди људи и 30 милијарди врста живих бића, а то границе и владе никада неће променити.

Ја сам само дете, али знам да се све ово тиче свих нас и да треба да будемо јединствени у остваривању једног јединог циља. У својој љутњи нисам слепа и у свом страху се не бојим да кажем шта осећам. У мојој земљи стварамо толико отпада, купујемо, бацамо, а нико од нас не жели да дели са људима у угроженим земљама. Чак и кад свега имамо више него довољно, не желимо да делимо и бојимо се да оставимо нешто од свог богатства" - рекла је Северн Калис-Сузуки у свом говору, због којег је проглашена за "Девојчицу која је утишала свет на пет минута".

Нажалост, та тишина је заиста трајала "5 минута". Њене речи нису озбиљно схваћене. Више од 25 година касније, свет није постао лепше место, а проблеми о којима је тада говорила само су се заоштрили.

Северн Калис-Сузуки данас Фото: Профимедиа
"Шокантно је кад погледаш тај говор и схватиш да проблеми с којима се данас сусрећемо нису нови. Стално се питам зашто нисмо били способни да преокренемо ситуацију. У то време ја сам имала 12 година и веровала сам да ако натерамо политичке лидере да нас саслушају, они ће искористити своју моћ да промене курс света. Наравно да сам била идеалиста. Веровала сам да ако бисмо их подсетили на њихову децу, доносиће боље одлуке", рекла је у једном недавном интервјуу.

Али, Северн није одустала од своје борбе. Још 1993. је објавила своју прву књигу "Телл тхе Wорлд", на Јејлу је завршила екологију и еволуциону биологију, путовала је и покренула неколико пројеката који се баве заштитом животне средине, а о њој је снимљен и филм "Северн, тхе Воице оф Оур Цхилдрен". Данас, Северн има и своју децу и још верује да је могуће променити свет.

"Промена се дешава на локалном нивоу. Ту можемо да делујемо и да видимо резултате. Глобално је створено од локалног. Морамо да натерамо наше владе да подрже промене које желимо у својим локалним заједницама. А то се може учинити постављањем стандарда кад су у питању енергија, олакшавање транзита и подстицање позитивних еколошких акција. Није фер што је толико компликовано учинити праву ствар. У овом тренутку наше друштво је постављено тако да оно што представља најлакши, најјефтинији начин живота заправо страшно деструктивно делује на земљу и на друге народе", истиче данас Северн Калис-Сузуки.

Извор: Ноизз.рс


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.