Френкие за БУКУ: У недјељу грађани одлучују је ли овако добро

Петнаест година након пјесме „Хајмо их рушит“ која је забринула владајуће политичаре који и даље грију исте столице, Аднан Хамидовић Френкие објавио је нову друштвено ангажовану пјесму „Октобар“.

Slađan Tomić / 13. новембар 2020

 

Френкие у разговору за портал БУКА говори о наставку свог активизма кроз умјетност, промјенама након објаве пјесме која је годинама била химна на протестима, новом албуму и стању у босанскохерцеговачком друштву.

 

 

Иако су обје пјесме позив на промјене и борбу против корумпиране власти  чује се разлика између „Хајмо их рушит“ и „Октобар“.

„Има нека зрелија нота. Није то онај клинац панкер који би опсовао матер свима зато што их не воли, него је то сада конструктивно“ каже Френкие.

За 15 година од објаве пјесме која је била химна свима који су хтјели промјене није се пуно промијенило, али промјена има.

„Тузла је добила воду“ примјећује Френкие.  Каже да за свој рад има подршку породице, понајвише од супруге која га је и наговарала да сними једну овакву пјесму у којој, између осталог, каже и да је „можда  вријеме да ушутим, дигнем сидро да гледам своја посла и оно што ми је битно“.

Ипак Френкие сидро још није дигао, и даље је гласан.

„Не знам ни ја тачан одговор. Нека битка која се води у мени. Буде тренутака када бих дигао сидро и кад се искључим и кажем да се више нећу бавити овим нити писати о овоме, али онда дође период као што је  овај када осјећам потребу да се на неки начин бори против тога. Све док буде тога писаћу овакве пјесме“ одговара нам на питање зашто је гласан.

Новембар је, али Френкие пјева о октобру.  Откуд октобар у новембру?

 „То је сад популарно питање и коментар на друштвеним мрежама. Октобар се спомиње у пјесми, у једној рими, мало смо алудирали на октобарску револуцију“.

Нема везе с изборима?

„Нема нужно, али тајминг има. Намјерно смо га сад објавили, послије америчких избора, прије наших. Да ето покушамо мало да пробудимо интерес млађе раје за политику и изборе“.

Хајмо их рушит? Можемо ли их сружити?

„Мислим да их не можемо срушити у недјељу. Да будем реалан, јер су општи избори и мислим да свијест наших грађана и нас није још на том нивоу да можемо неку већу промјену направити. У појединим срединама ће се сигурно десити нешто. Неки заокрет, у неким ће остати исто. То је дуготрајни процес, није шпринт него маратон. И он се развија и дешава од „Хајмо их рушит“ до данас и котрљаће се тако још годинама које су испред нас. Тако да ето. Да будем искрен, неке промјене су се десиле од Хајмо се рушит“.

 

 

Френкие додаје да расте и интерес грађана за промјенама.

„Види се по новим странкама у БиХ, има неких других политика и те странке добијају све више пажње и све више гласача. Иде то, котрља се, али споро босанским темпом“.

Нови албум најавио је за наредну годину, а за БУКУ каже да ће имати више активистичких пјесама у односу на пјесме у претходном периоду.  „Битка још траје и није предана све док не буде правде за Давида и Дженана“  стих је Френкијеве нове пјесме. Недвосмислено овом пјесмом наставља пружати подршку породицама Мемић и Драгичевић.  

„Ја сам био на неким протестима које су организовани. На друштвеним мрежама сам изразио подршку“.

Стих су добиле и лажне вође које је Френкие с пјесмом „Хајмо их рушит“ изнервирао.

„Са овом пјесмом не. И то ме изненадило. Тон пјесме је такав да ни ни највећи противници ни скептици не могу рећи ништа. Трудио сам се да то буду чињенице не само голи бијес“.

Додаје да му је током писања пјесме једна од битнијих водиља била одговорност народа, па је пјесма ујендо критика и власти и народа.

„ Често слушамо изјаве типа да је влада огледало народа. И да људи имају владу и политичаре какву заслужују. Са својим оцем се редовно свађам око политачара. За кога ја гласам, за кога ће он гласати“.

За само шест година, од 2013. До 2019. Босну и Херцеговину напустило је више од 500.000 младих. Међу њима је и 20 Фрекијевих пријатеља, познаника, чланова породице. Не чуди, зато, ни чињеница да се у новој пјесми бавио управо овом темом.

„Рођени брат ми је одселио у Нјемачку с његовом супругом, најбољи пријатељи су ми отишли,  па и  познаници. Могу их набројати 20. То се најбоље осјети кад дође љето па се дијаспора спусти у БиХ и онда сретнеш људе које ниси видио годину, двије. На улици се испричате и питаш их гдје су, а они одговарају да су у Њемачкој већ двије године. Онда те спуца хладни туш. Схватиш јеботе јел' могуће“.

Френкие има савјет за оне који су одлучили у недјељу искористити право гласа.

„Да добро размисле коме ће дати свој глас. Да не продају гласове. Имамо велику већину моћника који желе да ствари остану какве јесу, да стојимо у мјесту, да се не мијења ништа. Неки од њих чак говоре у јавности како су они за ЕУ или НАТО, али кад се камере угасе раде све да се то не деси, а онда имамо мању групу људи која стварно желе да се нешто деси. Они су за прогрес. Ја сам један од њих јер мој примјер је била својеврсна револуција у БиХ јер сам био један од пионира који је радио хип-хоп на босанском језику. Тад су ми се људи смијали и говорили како то не могу. Ја подржам људе који су за промјене, да овдје некада живот буде као што је рецимо у Швајцарској. Сви гласачи требају да одлуче за шта су они. Јесу ли они конзервативни, је ли њима супер овако. Ако им је супер овако нека гласају за људе који одржавају ово стање. Ако смо прогресивни, отворенији, онда треба да подржимо такве људе“.

Френкие излази на изборе. Који је твој изговор?

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.