Едита Ђапо за БУКУ: Отпад из Дрвара би требало да буде спаљен до средине новембра

Иако је министрица околиша и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо најавила да ће отпад из Дрвара бити уништен до 3. септембра, то се није десило.

Slađan Tomić / 05. новембар 2020

Foto: BUKA

 

Она у изјави за БУКА портал каже да је обавезу спаљивања материјала на себе преузела Влада Федерације, односно Федерална управа за инспекцијске послове након што је инвеститор промио задати рок. Цијели процес се, како каже, одужио јер је Министарство покушало отпад вратити у Италију, али и због поштивања тендерске процедуре.

„Влада Федерације је нашла новац и задужила институције, а то је инспекција да се побрине о томе, односно да проведе јавни тендер и да нађе компанију која може шредирати тај отпад. Ми смо давно донијели одлуку. Мени је директор инспекције рекао да ће тај процес бити завршен до половине новембра, наравно ако не буде жалби, уколико не падне тај тендер који су они расписали и начин на који су одредили компанију која ће то шредирати и спалити. Има један дио и у Бихаћу и Бусовачи“ каже Ђапо.

Овај отпад могу спалити једино цементаре или термоелектране, али да би се то десило материјал, у овом случају текстилни отпад, мора бити величине зрна кафе. Постојећи отпад је величлине осам центиметара и прије спаљивања мора се шредирати, односно уситнити. За тако нешто у БиХ су квалификоване двије фирме.

„Једна може за пет дана, а другој треба 3 или четири мјесеца за ту количину.“

Трошкове шредирања сноси Влада Федерације и то у износу од преко 150.000 КМ.

 

Фирма “Кром рециклажа” Дрвар је за увезени материјал из Италлије добила одзволу кантоналног министарства иако је пријављена на адреси на којој је сједиште општине Дрвар, а према ријечима министрице Ђапо ова фирма након увоза материјала није имала ни машине за прераду текстилног отпада.

„Кантон издаје дозволе и суд је издао дозволу. Не можемо ми прегледати, од нас се тражила дозвола за увоз неопасне материје. То је исто као да скупљате документацију за пасош, уколико вам недостаје један документ не можете га добити, али уколико су сви документи ту, ви добијате пасош аутоматски. Тако је и овдје, дозвола се добија аутоматски. Ми нити смо надлежни, нити треба да контролишемо исправност тих дозвола и да идемо на терен и провјеравамо да ли постоји фирма или не“ објашњава Ђапо.


Додаје да је компанија  регистрована у Општинском суду у Ливну, а да су министарству  доставили  дозволу за управљање отпадом.

„ У тој дозволи је било јасно написано да постоје хале, да постоје машине које ће то шредирати, описани су процеси шредирања. Од нас је тражена дозвола за увоз материјала из Италије. У почетку се у медијима говорило да се ради о опасном материјалу, инспекција је одмах изашла на терен и утврђено је да се ради само о памуку и материјалу који је заиста само из текстилне индустрије.“

Ђапо је све пријавила и тужилаштву од којег очекује покретање истраге.

„Надам се да ће они привести крају да виде зашто је тај инвеститор долазио, добио одређене дозволе. Он  је ипак морао платити превоз и према документима који су добијени он је платио и тај материјал у Италији. Зашто је улазио у инвестицију да би он стајао у отвореном простору, то није питање за мене.“  

Министрица наводи и како до сада нема резултата преговора с Италијом да се тај материјал врати у земљу поријекла.

„С обзиром на то да отпад дуго стоји на отвореном, претпостављам да га неће хтјети ни вратити. Било како било, ми ћемо се жалити Секретаријату базелске конвенције јер по тој конвенцији свака землај мора праттити улаз и излаз отпада.“ Закључује Ђапо.
 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.