Дженита Мемић из Беча за БУКУ: Смета им слободни свијет, питам се како сутра на посао

Најновија вијест: полиција трага за још три нападача.

Slađan Tomić / 02. новембар 2020

Војска преузима ситуацију, долазе да заузму пунктове, у центру града тренутно је мирно. Полиција врши преглед сваког пролазника.

„Прије два сата сам видјела статус од друга на Фацебоок-у, он живи неких 500 метара од мјеста гдје је у центру све почело“ каже Мемић за БУКУ.

Дженита Мемић држављанка БиХ годинама живи у Бечу, а за БУКУ говори о терористичком нападу у центру аустријског главног града.

„Прво је било да је у питању напад на Сyнагогу која се налази у првом бечком бецирку, односно тачно у центру града. Ту су наравно и кафићи, ресторани итд“ каже Мемић.

Додаје да је вријеме топло, па је велики број људи изашао да прошета. „Људи су изашли и да попију кафу, јер од данас у поноћ имамо лоцкдоwн“.

Каже да је након статуса пријатеља на друштвеним мрежама гледала прве видео снимке и информације.

„Онда зовеш сваког кога се сјетиш, пишеш. Ја сам игром случаја међу првима добила инфо, јер су људи углавном били оно као -па цујем сирене, али не знам ста се десава -“

. Цијели град је, додаје, под „лоцкдоwном“ јер се људи упозоравају да остају у кући.

„Оно што је сада сигурно је - а то су инфо од МУП-а, нећу Вам друге непровјерене информације давати - да је један полицајац преминуо, да има више повријеђених и седам мртвих укупно, једно од њих је један од нападача“.

Док разговарамо са Мемић, каже нам да је управо објављено да је ухапшено пет нападача, један је убијен, а полиција је раније објавила како је нападе извело најмање шест особа.

„Зна се и да су симултано са дугим цјевима напали на шест различитих локација у центру града и онда су ишли уоколо и пуцали. Видјела сам видео - који не желим да дијелим - када један од њих упуца момка који се случајно нашао ту. Видјела сам видее и слике повријеђених те видее пуцњаве (тренутка када је полицајац упуцан) и видее терориста како иду с пушкама кроз град“.

Дженита нам прича како је Беч диван, мултикултурални град те да су се грађани понудили и дошли пружити помоћ када је прије два дана непозната група од 50- младића напала православну цркву.

„Грађани су дошли и нудили помоћ својим суграђанима, без обзира на вјеру и нацију“.

„Ово сада нас све јако погађа, јер смо до сада ипак имали „мир“ од ових оваквих, а нисмо ни оћекивали да би се баш нама то могло десити. Беч је ипак град у којем се налазе многе битне међународне организације (УН, ОПЕЦ итд)“ додаје Мемић. Она каже како је била и у страху за совје приајтеље.

„Једна пријатељица се није јављала дуго никоме, али прије 20 минута нас је назвала и обавјестила о томе да је једноставно рано отишла лећи. Тај осјећај, тих сат и по агоније, не могу описати никоме“ прича нам своје искуство ова бх држављанка са адресом у Бечу.

Слобода и слободни свијет су њима (терористима) очигледно проблем, каже Мемић.

Каже како ће сада грађани имати проблем и са осјећајем сигурности.

„Наравно да није лако, човјек мисли и на сутра и прекосутра, како на посао, како изаћи до продавнице, све је некако чудно, али ако ишта, знам да је Беч диван град и да ми Бечлије у њему нећемо допустити да нам то одузму, да нам град покваре“.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.