Држава која је вакцинисала 99 посто становништва против короне

Сићушна пацифичка држава Палау има највећу стопу цијепљења против цовида-19 у свијету, објавио је у четвртак Црвени криж и позвао сусједне земље да слиједе тај примјер и појачају напоре у цијепљењу становништва.

BUKA portal / 14. октобар 2021

 

Међународна федерација друштава Црвеног крижа (ИФРЦ) објавила је да је 99 посто становништва Палауа изнад 12 година потпуно цијепљено против коронавируса, позивајући се на владине податке који указују да се ради о 16.152 особе.

Тиме је Палау, архипелаг с 500 отока у западном Тихом оцеану, заузео “прво мјесто”, приопћио је ИФРЦ и престигао земље попут Португала који је проглашен једном од земаља која је цијепила највише становништва, односно 80 посто од својих 10 милијуна становника прошли мјесец.

То је у великој супротности с другим малим државама у регији које су спорије уводиле цијепљења због ограничења у опскрби и оклијевања становништва. Цијепљено је мање од 10 посто становника Соломонских отока (650.000) и Кирибатија (119.000), објавио је ИФРЦ.

У Папуи Новој Гвинеји, 150 км сјеверно од Аустралије, потпуно је цијепљено тек мање од један посто становништва, додају.

Хитност за повећање стопа цијепљења у тој регији расте с надолазећом сезоном циклона на Пацифику, што би могло узроковати додатне егзистенцијалне штете уз пандемију, упозорио је ИФРЦ.

Палау није једина пацифичка земља која је међу водећима у свијету по стопи цијепљења по глави становника.

Цоокови отоци, са 17.000 становника, потпуно су цијепили 96 посто људи који испуњавају увјете за цијепљење. Фиджи, који има 896.000 становника, цијепио је с једном дозом 96 посто људи који испуњавају потребне увјете, додао је ИФРЦ.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.