Др Бранимир Несторовић открива зашто је све више дјеце "алергично" на кравље млеко

Чини се да су алергије код данашње деце у порасту, а високо на листи проблематичних алергијских обољења је алергија на крав

BUKA portal / 08. октобар 2019

Кравље млеко, за разлику од мајчиног, садржи другачије протеине па су они стога препознати од стране имуног система детета као страни и тако може да почне комплексна реакција стварања антитела која покрећу алергијску реакцију.

Реакција некада може да буде брза, а некада подмукла, одложена јер настаје данима или недељама након коришћења крављег млека.

Алергија на млеко најчешће се јавља у прве две године живота и након тога се у 99 одсто случајева губи.

Да ли су данашња деца склонија алергији на млеко и која је најбоља превентива да до алергија не дође за Телеграф је говорио доктор Бранимир Несторовић, пулмолог и алерголог из Универзитетске дечје клинике "Тиршова".

 

- С једне стране има више деце која су алергична на кравље млеко, а с друге су критеријуми за дијагнозу данас такви да су сви данас алергични. Иста је прича као и са целијакијом. Реално има мало више целијакије али пошто су критеријуми за дијагностику промењени онда сада има много више целијакије. Симптоми су врло неспецифични, питање је да ли је дете алергично на млеко или на на неки антибиотик у млеку или на неку хемију у млеку. Генерално, алергија на млеко није велики проблем. Амеркианци кажу да је 4 одсто деце је алергично на храну уопште, ја мислим да је чак и мање од тога, истиче др Несторовић.

Добра вест је да се алергија на протеин крављег млека са одрастањем губи у готово свим случајевима.

- Она увек нестане, само у неким изузетним случајевима остане. Током моје каријере имам само једног пацијента коме је остала алергија.

Алергијске реакције у виду гушења и промена на кожи знају да буду врло непријатне за сваког родитеља. Тада се сви питамо која је превентива и шта је то што можемо да урадимо како бисмо спречили појаву алергије код деце.

- Здрав начин живота! Трудница не сме да пуши и да не једе пуно меса, већ што више воћа и поврћа због антиоксиданата. Треба много да се креће и да избегава превише ултразвукова у трудноћи, закључује пулмолог и алерголог Бранимир Несторовић.

Телеграф.рс


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.