ДАР1: Полицајци у притвору, хоће ли у затвор и грађани који су дали мито?

Испод радара је прошла једна чињеница – ухапшени су само они који су примили и дијелили мито, иако је и давање дара кривично дјело.

Slađan Tomić / 21. август 2020

Foto: Buka

 

Требало би казнити и одговорне грађане, бар тако каже члан 381 Кривичног закона 381. Но, то се највјероватније неће десити, бар према ставовима наших саговорника. 

Након хапшења 18 полицајаца у Кантону Сарајево, (17 их је и даље у притвору, један на слободи уз мјере забране), испод радара је прошла једна чињеница – ухапшени су само они који су примили и дијелили мито, иако је кривично дјело  и давање дара. Дакле, ако су тужиоци Тужилаштва Кантона Сарајево посредством ОСА-е прислушкивали аутомобиле и то користе као доказ, онда се кажњавају и они који су дали дар и то казном затвора до 5 година.

Зашто се нигдје не спомињу грађани који су дали мито? На ово питање из Тужилаштва Кантона Сарајево кажу да не могу дати одговор у циљу заштите истраге.

Из дијела судског списка у који смо имали увид јасно је да постоји одређен број Н.Н. лица, што у пракси значи да се те особе и не могу теретити за кривично дјело давање мита, али према информацијама адвоката неких од ухапшених, постоје и особе с именом и презименом.

Да Тужилаштво Кантона Сарајево треба процесуирати све починиоце кривичних дјела сматра и адвокатица Белма Балијагић Джухо.

„Кривичним законом је прописано да су кривична дјела и примање и давање дара и других облика користи, тако да су и они који су дали дар кривично одговорни, уколико немају одлуку Тужилаштва о имунитету. Кривичним законом ФБиХ  су прописане казне затвора од 6 мјесеци до 5 година за кривично дјело давање дара и других облика корист“, подсјећа Балијагић Джухо.

С обзиром да се полицајци сумњиче, према наводима из Тужилаштва, за почињење око 100 кривичних дјела, за претпоставити је да је исто толико грађана учинило кривично дјело. Но, јавности није познато ниједно име од потенцијалних 100 грађана.

Није уобичајено и неприхватљиво је да Тужилаштво, уколико има доказе о почињењу кривичних дјела од стране грађана, зажмири на нешто што је кажњиво и што представља кршење кривичног закона.  Адвокат двојице осумњичених Мухидин Капо каже како грађани највјероватније НЕЋЕ бити кажњени.

„Не мора њих Тужилаштво кажњавати, њима ће Тужилаштво свакако дати имунитет,  користиће их као свједоке. 99% ће њих тужилац користити за свједоке и даће им имунитет и ништа. Овдје је тешко  доказати мито и да је примљено и да је дато“, прогнозира Капо за БУКУ.  

Полицајац има дискреционо право, додаје Капо,  да одлучи  који ће налог примијенити, односно санкцију, казну. „Сад је питање је ли потражио новац, како је тражио, ко је тражио, колико је тражио. Да ли је грађанин био свјестан да даје мито. То је већа математика, али тужилац ће то доказивати.“

Не би било фер да у овом случају буде кажњена само једна страна. Но, у праву доста тога зависи и од околности случаја. Да ли је грађанин сам понудио мито, да ли му је мито тражено и да ли је знао да чини кривично дјело.

„Све је то хипотетички, међутим 99% везано за ове који се доводе у везу с подмићивањем, да ће њима дати имунитет, неће их казнити, биће свједоци, а логично је да су починиоци кривичних дјела. Онај који узима, исто као онај који даје. ... Напише има дискреционо право који налог према учиниоцу“, каже Капо.

Према његовим информацијама број кривичних дјела у предмету „Дар1“ већи је од броја с којим је Кантонално тужилаштво Кантона Сарајево изашло у јавност.

„Ставља им се на терет подузимање око  140  радњи које у себи садрже елементе кривичног дјела. Не може се то тако гледати кад моја два брањеника имају по осам тих радњих за које се сумњиче. Они нису осумњичени као група, него као појединци. Они, кад све саберете, под претпоставком да је све тачно из навода Тужилаштва, они нису узели више од 5.000 КМ“, закључује Капо.

 КАД ГРАЂАНИ МОГУ БИТИ АМНЕСТИРАНИ ОДГОВОРНОСТИ

Прије неколико дана, полиција Кантона Сарајево ухапсила је особу са Пала због давања мита, односно дара полицији. Колико је таквих случајева од почетка године и да ли су полицајци то урадили због страха од кривичне одговорности ако узму мито, још не знамо. Податке о броју грађана који су нудили дар од почетка године у Тужилаштву Кантона Сарајево немају, због компликованог система претраживања предмета.

Но, у МУП-у Републике Српске знају да су у првих седам мјесеци ове године на подручју Републике Српске евидентирана четири кривична дјела "Давање мита".

Грађани могу бити ослобођени у два случаја:

  • Ако добију имунитет и
  • Уколико пријаве да су дали мито прије него што полиција и тужилаштво сазнају за почињење КД

Почетком седмице, Управа за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС поднијела је Републичком јавном тужилаштву извјештај против двојице саобраћајних полицајаца З.К. и Д.П. због примања мита.  Грађанин који је дао мито је ослобођен.

„У конкретном случају, лице је само дошло и пријавило наведено кривично дјело, а тужилац има законско право да у таквим случајевима не гони такво лице, како би процесуирало кривично дјело Примање мита“, казала је за БУКУ Мирна Миљановић, начелница Одјељења за односе са јавношћу МУП-а РС.
 

Сама чињеница да полицајци узимају мито свједочи да је БиХ земља огрезла у корупцији. Но, корупција почиње управо од грађана који пристају на корупцију, дајући мито. У случају грађана из предмета „Дар1“ све су шансе да неће бити санкционисани. Корумпираних политичара, полицајаца, општинских упосленика... не би било да је већина бх. грађана савјесна.

.  


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.