ДАНАС СЕ ПОЛАЖЕ КАМЕН ТЕМЕЉАЦ: Детаљи трасе ауто-пута Београд-Сарајево

Данас ће свечано бити означен почетак изградње ауто-пута Београд–Сарајево. Свечаности ће присуствовати предсједници Србије и Турске као и чланови Предсједништва БиХ. У изградњу ауто-пута биће уложено 250 милиона еура.

BUKA portal / 08. октобар 2019

Радови на изградњи ауто-пута почињу десет мјесеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деоница потписан је крајем прошле године, а документ су потписали потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, в.д. директора "Путеви Србије" Зоран Дробњак и председник турске компаније "Ташјапи" Емрулах Туранли.

Будући ауто-пут градиће се у два правца: Бијељина–Сремска Рача (граница са БиХ)–Кузмин и Пожега–Котроман (граница са БиХ).

Вриједност потписаног уговора је 250 милиона еура и обухвата припрему планске, пројектне и техничке документације и извођење радова на дионици Сремска Рача–Кузмин - укупно 225 милиона еура – и припрему пројектне и техничке документације за деоницу Пожега–Котроман, 25 милиона еура, а средства су обезбијеђена из зајма турске "Ексим" банке и буджета Републике Србије. 

Предвиђена дужина дионице ауто-пута Бијељина–Сремска Рача–Кузмин износи око 18 километара.

Уговором предвиђено је да "Ташјапи" изради комплетну планску и техничку документацију и то планове детаљне регулације, студију оправданости са идејним пројектом, пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извођење, као и само извођење радова на изградњи.

Припремни радови на изградњи моста на Сави у Сремској Рачи, на дионици ауто-пута Кузмин–Сремска Рача, почели су иначе крајем августа ове године.

Будући ауто-пут ће имати двије возне и једну зауставну траку у оба смјера, а дозвољена брзина ће бити 130 километара на час.

Дионица ауто-пута од Кузмина до Сремске Раче, дужине око 18 километара, пројектује се као дио будућег ауто-путног правца према Бијељини.

Предвиђено је да будућа саобраћајница пролази кроз насеља Кузмин и Босут, све до постојећег граничног прелаза код Сремске Раче, гдје ће бити изграђен и мост у дужини од око 1,3 километара.

Поред моста, предвиђена је и изградња граничног прелаза.

Друга дионица, Пожега–Ужице–Котроман, са Коридором 11 се повезује у Пожеги, а преко будућег Моравског коридора повезаће се у Појатама са Коридором 10.

За ову дионицу потребно је израдити преосталу техничку документацију, што је обухваћено уговором са турском компанијом.

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.