“Данас људи пију до три сата, онда крену да шмрчу кокаин. Раније су само пили. Али су и умирали млади.

"То је тад било могуће, а данас то није. Данас се много више ради. Ти у социјализму ниси могао да умреш од глади. Ниси имао много, али си имао довољно..."

BUKA portal / 11. септембар 2020

Драган Бјелогрлић снима филм и серију “Тома” по главном симболу српске боемштине – Томи Здравковићу. И то није филм само о Томи већ и о његовим друговима превасходно у боемштини: Мики Антићу, Даворину Поповићу, Зорану Радмиловићу, Гаги Николићу… Бјелогрлић за Недељник прича о боемштини уз одличну анализу овог феномена који се прелио из свих тих чаша, флаша, сифона и постао сведочанство овог града.

Бјелогрлић је за нови Недељник, у великом тексту о боемима некада и сада, упоредио “оно” и “ово” време.

“Ја правим филм не само о Томи него и о том времену кад је било могуће бити Тома Здравковић. Да можеш да проведеш три дана у кафани и да се не трезниш. Тога данас нема. Данас људи пију до три сата, онда крену да шмрчу кокаин да би наставили да пију и онда полуде.

А онда су само пили. Али су и умирали млади. У педесет и некој. У скоро истим годинама су заувек отишли и Зоран Радмиловић, Тома Здравковић, Даворин Поповић, Мирза Делибашић… Није могло да се издржи. Они су три дана седели, пили, мењали кафане… То је тад било могуће, а данас то није. Данас се много више ради. Ти у социјализму ниси могао да умреш од глади. Ниси имао много, али си имао довољно. Нису они имали амбицију да купе јахту и возе нека бесна кола. То је кренуло осамдесетих. Тај престиж”, декодира појам боемштине и времена режисер филма о Томи.

Цео досије “Боемска рапсодија” објављен је у новом Недељнику, који је на свим киосцима од четвртка, 10. септембра.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.