Чешка влада од сутра затвара барове и ресторане

Од сутра...

BUKA portal / 13. октобар 2020

 

Чешка влада затвориће барове, ресторане и клубове од сутра 14. октобра до 3. новембра и увести наставу на даљину у већини школа, у склопу нових мјера које уводи како би зауставила брзо ширење заразе коронавирусом у земљи.

Чешка биљежи највећи пораст броја обољелих од цовида-19, а број заражених попео се на готово 120 тисућа с око 25 тисућа, колико их је било почетком рујна.

Све је тежа и ситуација у болницама, с обзиром на то да се број пацијената од почетка листопада удвостручио на више од двије тисуће.

Суочена с таквом ситуацијом, влада настоји избјећи строгу карантену каква је уведена у прољеће, а која је нанијела велике штете господарству. Мјере су ублажене у љету, када је земља изишла из првога вала пандемије с мањим бројем случајева него њезини западни сусједи.

"Свјесни смо да имамо једну прилику и она мора бити успјешна како бисмо и овај пут успјели свладати епидемију", рекао је премијер Андреј Бабиш на конференцији за новинаре, додавши како је приоритет да болнице успију издржати притисак изазван знатним порастом броја обољелих.

Онлине настава до 1. студеног

У склопу нових мјера јавна окупљања бит ће ограничена на шест особа, забранит ће се конзумација алкохолних пића на јавним мјестима, а у јавном пријевозу бит ће обавезно ношење маски. Достава ће и даље бити могућа до 20 сати.

 

Сва ће се настава, осим предшколских програма, проводити онлине до 1. студенога. Твртке, а посебно болнице, забринуте су да би та мјера могла знатно утјецати на њихово особље. Ријеч је о додатној мјери која се надовезује на наставу на даљину која се већ примјењује за средње школе.

Све ће се мјере проводити до почетка студенога, а влада је приопћила да ће се све мјере, осим наставе на даљину, попуштати у складу с епидемиолошком ситуацијом. Школе ће сигурно бити поновно отворене 2. студенога. Влада је већ и прије пооштравала мјере које се односе на ресторане те је проширила одредбе о упораби ношења маски.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.