Чак три од четири пацијената пати од овога шест мјесеци након короне

Студија показала

BUKA portal / 18. јануар 2021

Више од три четвртине људи хоспитализираних с ЦОВИД-19 и даље је пати од најмање једног симптома након шест мјесеци, према студији објављеној у медицинском часопису Тхе Ланцет.

Истраживање је укључивало стотине пацијената из кинеског града Wухана, а улази међу једно од ријетких истраживања којима се ушло у траг дуготрајним симптомима инфекције коју узрокује вирус САРС-ЦоВ-2.

Откривено је да су умор или слабост мишића најчешћи симптоми ове болести, а пацијенти над којима се проводило истраживање извјештавали су и о потешкоћама са спавањем, преноси Нет.

“Будући да је Цовид-19 нова болест, тек почињемо схваћати неке од његових дугорочних учинака на здравље пацијената”, рекао је професор Бин Цао из Националног центра за респираторну медицину, један од истраживача.

Додао је како је истраживање нагласило потребу трајне скрби за пацијенте након отпуштања из болнице, поглавито оних који су имали озбиљне инфекције.

Наш рад такођер наглашава важност провођења дужих накнадних студија на већим популацијама како би се разумио пуни спектар учинака који ЦОВИД-19 може имати на људе”, додао је.

Свјетска здравствена организација нагласила је да вирус представља ризик од озбиљних, трајних посљедица и међу младим људима, који нису хоспитализирани.

Студија објављена у Тхе Ланцету обухватила је 1.733 пацијента отпуштених из болнице Јинyинтан у Wухану између јануара и маја прошле године.

Просјечна старосна доб пацијената који су судјеловали у истраживању је 57 година, а истраживачима су одговарали на питања о њиховим симптомима и квалитети живота повезаном са здрављем.

Такођер, истраживачи су проводили физичке прегледе и лабораторијске тестове.

Студија је открила да је 76 посто пацијената који су судјеловали у праћењу рекло да још увијек има симптоме. Умор или слабост мишића пријавило је 63 посто, док је 26 посто имало проблема са спавањем.

Студија је такођер проучила 94 пацијента чија је разина антитијела у крви забиљежена на врхунцу инфекције као дио другог испитивања. Кад су ти пацијенти поновно тестирани након шест мјесеци, разина неутрализирајућих протутијела била им је 52,5 посто нижа. 

Истраживачи су рекли да добивени подаци изазивају забринутост због могуће поновне инфекције коронавирусом, но напоменули су како ће за разјашњење како се имунитет на вирус мијења с временом бити потребни опсежнији и већи узорци.

Моница ЦортиновисНорберто Перицо и Гиусеппе Ремуззи, из талијанског Иституто ди Рицерцхе Фармацологицхе Марио Негри ИРЦЦС, рекли су да постоји неизвјесност око дугорочних здравствених посљедица пандемије. “Нажалост, мало је извјештаја о клиничкој слици посљедица ЦОВИД-19”, рекли су, додајући да је најновија студија стога “релевантна и праводобна”.

Додали су како ће дугорочна мултидисциплинарна истраживања која се проводе у САД-у и Великој Британији у великој мјери побољшати разумијевање и помоћи у развоју терапија за ублажавање дугорочних посљедица коронавируса ткива и органе.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.