БУКА интервју: Предсједници САД-а се могу мијењати али интереси Америке у БиХ и на Балкану не

С тим у вези, а што је већ доказано, свака адмистрација у Вашингтону радиће предано на њиховом испуњавању тражећи кредибилне партнере на домаћој политичкој сцени за то, истовремено изолујући оне који им буду стајали на том путу.

Slađan Tomić / 07. новембар 2020

Свијет с нестрпљењем чека резултате америчких избора, укључујући и нашу државу. Два су главна кандидата,  а медији у региону и БиХ свакодневно извјештавају о гласању по државама, доносе профиле кандидате те подсјећају на њихове везе са Западним Балканом. На друштвеним мрежама у БиХ амерички избори ових дана чешће се помињу него избори у БиХ. Политички аналитичар Денис Чаркаджић за БУКУ говори откуд толика заинтересованост бх грађана за америчке изборе.  Ради се о избору предсједника далеко најмоћније свјетске силе те људи широм имају осјећају да би резултат избора у Америци на овај или онај начин могао утицати и на њихову земљу, каже Чаркаджић.

 

БУКА: Избори у САД-у с великом еуфоријом прате се и у БиХ. Откуд толика заинтересованост?

 

Заинтересованост читавог свијета за сваке изборе у САД-у увијек је максимална а разлог је једноставан. Наиме ради се о избору предсједника далеко најмоћније свјетске силе те људи широм имају осјећају да би резултат избора у Америци на овај или онај начин могао утјецај и на њихову земљу, а посљедично томе и на њихов живот. Наравно, Босна и Херцеговина и читав Западни Балкан није по томе изузетак.

 

БУКА: Зашто су избори у САД-у толико битни за БиХ?

 

Прије свега, САД је кључни партнер Босне и Херцеговине и лидер у сваком битнијем позитивном процесу који се у нашој земљи одвијао у посљедње три деценије, те се због тога свака промјена у политичким односима у САД-у у Босни и Херцеговини прати са посебном пажњом. САД је творац Дејтонског споразума, кључни фактор у његовом имплементирају и на крају његов гарант, што односе САД-а и Босне и Херцеговине чини специфичним и чврстим до те мјере да грађани у нашој земљи, када је њхов интерес у питању, изборе у Америци сматрају битнијим од избора у било којој другој држави у свијету, па чак и од избора у земљама окружења.

На крају, када год неко у и око БиХ помене могућност поновних сукоба на овим просторима, очи и уши грађана наше земље упрте су прије свега у реакције САД-а по том питању уз увјерење да само САД скупа да НАТО-ом има капацитет да тако нешто спријечи, истовремено стајући јасно иза суверенитета и територијалног интергритета БиХ.

 

 

БУКА: Ко је од кандидата бољи за БиХ, видимо да се Бошњаци  на друштвеним мрежама опредјелјују за Бидена, Срби за Доналда Трампа? Амерички избори су некако показали поларизацију бх друштва, може ли америчка администрација у наредном периоду имати јачу улогу у нормализацији етничких односа у БиХ и подјела?

 

Не сматрам да се експлицитно ради о подршци, како сте рекли, Бошњака Бајдену или Срба Трампу. На крају, потпуно је нормално да по питању изобра у САД-у грађани у било којој држави, па тако и у БиХ, имају подјељена мишљења и ставове, тако да поларизација бх. друштва у том смислу није ништа необично ни негативно. Са друге стране, мислим да нико од међународних фактора није учинио више на стабилизацији и напретку БиХ у сваком смислу од онога што су чиниле и чине САД те ће се то, сигуран сам, наставити и у будућности. Када се ради о, како сте рекли, нормализацији етничких односа у БиХ, ту је у сваком случају највећа одговорност на бх политичарима.

 

БУКА: Биден је боравио у БиХ, с друге стране Трамп је био медијатор Београда и Приштине, каква ће бити рефлексија на регион?

 

Овдје треба подсјетити на програмски документ Јоеа Бидена у којем је јасно поручено да је Бајден спреман пружити америчку подршку БиХ у настојањима да се приближи НАТО-у, те да је Биден свјестан да је за успјех Босне и Херцеговине потребна чврста подршка Сједињених Америчких Држава.

Са друге стране, и током Трампове адмистрације у БиХ су захваљујући утицају и активностима Амбасаде САД-а у Сарајеву освојени прво Програм реформи БИХ којим се наствљају НАТО интеграције наше земље, затим коначно рјешено питање одржавања локалних избора у Мостару али и покренуте активности у циљу испуњавања приоритета из Мишљења ЕК, гдје су САД скупа са Делегацијом ЕУ тренутни акценат дале реформи правосуђа и борби против корупције.

Веома је битан и споразум у Вашингтону о којем говорите након којег је јасно да се Србија покушава окренути Западу, што ће сигурно позитивно утицати и на процесе у БиХ.

 

БУКА: Трамп је именовао чак два изасланика за Западни Балкан, је ли то знак да њега Балкан више интересује него што је то случај са Биденом?

 

Са или без Трампа или Бајдена, важно је подсјетити шта су интереси САД-а на Западном Балкану-мир, стабилност, владавина права, економски просперитет и на крају евроатлантске интеграције. Ови интереси се у потпуности поклапају са интересима свих земаља и њихових грађана, а посебно Босне и Херцеговине. Предсједници САД-а се могу мијењати али интереси Америке у БиХ и на Балкану неће. С тим у вези, а што је већ доказано, свака адмистрација у Вашингтону радиће предано на њиховом испуњавању тражећи кредибилне партнере на домаћој политичкој сцени за то, истовремено изолујући оне који им буду стајали на том путу.
 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.