Бука илустрација: За дјецу у Пазарићу лајк није довољан

По идеји Александра Трифуновића илустрацију је нацртао Младен Ољача

Buka karikatura / 26. новембар 2019

Здрави људи у овој земљи су огромном и легитимном већином пристали да овдашње власти, које су демократски изабрали, са њима поступају нељудски.

Четврт вијека трпе терор и сваколико насиље над собом и својом дјецом смирено као млијеко у чаши .


Чему онда чуђење што људи које је оваква политика поставила брину о дјеци из Завода у Пазарићу тако да она, та дјеца, чим их виде, такве људе, пружају руке да их вежу, и да их тако завезане држе по 14 сати.

Слике и снимци из Завода у Пазарићу изазвали су огроман виртуелни револт у БиХ, револт који је на концу и извео пар стотина људи на улице и скренуо пажњу на проблем у овој институцији.

Институција која годишње прими 5 милиона КМ запошљава 153 људи, а само 23 особе директно раде са дјецом. Слике ужаса у Пазарићу само су посљедица, узрок је много дубљи. 

Потпуна незаинтересованост становника БиХ да се активно укључе у контролу изабраних политичара створила ја касту бахатих политичара који знају да осим виртуелног бијеса, друге врсте побуне неће бити. 

Озбиљне побуне народа у БиХ могу се избројати на прсте једне руке, а јавно демонстрирање незаинтересованости за политику од јавности је боље прихваћено од активизма. 

Зато лајк није довољан. Јер, када год је неко своје незадовољство завршио емотиконом, на другом крају града, ентитета, државе, неки насилник је јаче затегао канап око руке завезаног, јаче ударио жену коју злоставља, више украо корупцијом од новца намијењеног немоћним.

"Најгора од свих врста неписмености јесте политичка неписменост" записао је Бертолт Брецхт и додао, " Политички неписмена особа не чује, не говори, не учествује у политичким дешавањима. Она не зна да трошкови живота, цијена пасуља, рибе, брашна, станарине,ципела, лијекова, зависе од политичких одлука. Политички неписмена особа је толико глупа да је поносна и буса се у груди говорећи како мрзи политику. Тај имбецил не зна да се из његовог политичког незнања рађа проституција, напуштена дјеца, и најгори од свих лопова: лоши политичари, корумпирани и поткупљени од стране локалних и мултинационалних компанија."

Зато се конопци којим је ово друштво везано могу покидати само рукама, само физички, не виртуелно. Само стварним друштвеним активизмом, не замјенским на мрежи. 

 

Текст : Александар Трифуновић 

 


Бука препорука

Бука Карикатуре

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.