Бранкица Додиг након 40 година на бироу добила посао

Јединствен случај

Anadolija / 25. јануар 2020

Бранкица Додиг (60) из Дрвара, по занимању економски техничар, након што је 40 година тражила посао на бироу, недавно се запослила у фабрици за производњу тканине, конфекције и трикотаже "Јумко", која ће сљедеће седмице и званично отворити погон у Дрвару.

У протеклих 40 година она је промијенила много послова, али је радила "на црно" па има тек неколико година стажа.

"Од тога имам нешто стажа када сам била пријављена, ово друго радила сам нон-стоп, радила било шта, само авион нисам возила", рекла је она.

У фабирици "Јумко" Дрвар, 80 жена почело је са обуком, која ће трајати три мјесеца, до 19. марта.

"Свиђа ми се, лијепо је, а услови су идеални. Има 80 жена, све су упослене. Обука траје до 19. марта. То је три мјесеца, плаћена је, а нигдје се обука не плаћа. То су жене које нису никада сјеле за машину. Но, већ има помака, нешто су и научиле. Није тешко ко год хоће радити може све научити, ништа није тешко, бар ја тако мислим", рекла је Бранкица Додиг.

Brankica Dodig iz Drvara nakon 40 godina na birou dobila posaoИзвор: АнадолијаКада је у питању шивање Бранкица има око 40 година искуства, јер јој је мајка купила шиваћу машину када је имала 14 година, самоука је, али редовно је шила код куће.

"Када се појавио конкурс кажем - ајде пријавићу се. Мада, нисам се уопште надала да ће ме примити. Године су ту, има доста младих, али ето. Нисам имала ни неку везу, ништа посебно. Можда тих 40 година па ето да ме запосле. И свима је мало чудно. Онда кажу па ти имаш тек 47 откуд 40 на бироу, имам, имам више", прича кроз смијех Бранкица.

У претходним годинама она није бирала послове и гдје год се нешто појавило ишла је да ради.

"Волим радити, све да усавршим све да знам, није ми ништа било тешко", каже Бранкица.

Тешко јој се, каже, и сјетити свих послова које је радила. Набраја да је "копала и орала, радила у пекари, у мљекари, у трговини, у банци"...

"Курс фризера сам завршила и са тим се бавим већ годинама, тако да није ми нешто ни било хића да идем негдје радити то сам увијек имала да радим и данас", каже Бранкица.

drvarИзвор: АнадолијаПрихватањем овог посла, хтјела је да и сама допринесе, а и да није кући.

"Могу рећи из досаде, да нисам кући. Дјецу подигла, унуке, није ми нека потреба, муж је у пензији, није ми стало за паре, али нека се ради", наводи Бранкица.

Иако многи одлазе из Дрвара у којем је 2013. године према попису било око 7.000 становника према ријечима Бранкице Додиг и сада има много младих људи и радне снаге.

"Одлазе, али увијек има, има доста младих људи, породица са малом дјецом. Имамо и вртић који је отворен, нешто око 100 дјеце ту иде и сваки дан чујеш све више и више дјеце се рађа, треће, друго, четврто и баш има неког помака", рекла је она.

Примјетила је, каже, и да су млади спремни да уче и да се труде око радних мјеста.

"Дрварчани су вредни људи, мада их називају љенчинама, а не знам у Бањалуци сва радна мјеста покупили", нашалила се Бранкица.

Према тренутним плановима у "Јумку" ће за почетак бити запослено 100 радника, а накнадно ће бити отворено још радних мјеста, уколико рад буде организован у двије смјене.

"Ово је велика прекретница у Дрвару, ваљда смо постали мало познатији, увијек су медији ту, пун је град, не знам шта да кажем - пресрећни, сви су задовољни, само да то траје, да крене, још је обука, али ја се надам да ће то успјети", каже Бранкица.

Brankica Dodig iz Drvara nakon 40 godina na birou dobila posaoИзвор: АнадолијаЗбог своје упорности и издржљивости, нада се да ће издржати да ради у овој фабрици све док по законским одредбама то буде могла.

"Пензију не очекујем, искрено. Мало радног стажа имам, значи још могу радити пет година, по закону, а за тих десет не могу добити пензију, једино неку старосну, али не испуњавам услове стажа. Мада искрено не надам се, али не би било лоше", наводи Бранкица.

За конкурисање за овај посао велика подршка су јој биле комшије и породице, муж, свекрва и кћерка. Има троје унука, а ускоро ће постати бака и четврти пут. Каже да су јој унуци богатство и све и осим тога ништа јој друго не треба. За прву плату коју ће примити из дрварског "Јумка" каже да нема посебне планове.

"Ништа посебно, то ће највише на унуке отићи, највјероватније", рекла је Бранкица.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.