Боро Марић из Пецке за БУКУ: Дуго сам живио у граду, зато сам се лако навикао на село!

У јесен је Пецка најљепша. Уопште, сва села су тада пуна јесењих плодова из воћњака, вртова, њива, али и шума. Природа се зарумени, сунце је благо, а ноћи хладне.

Maja Isović Dobrijević / 26. септембар 2019

 

Боро Марић из Виситор центра Пецка за БУКУ говори о тренутном стању у овом центру, осврће се на догађаје који су обиљежили протекли период у овом малом селу у Општини Мркоњић Град. Занимало нас је шта нас то чека на јесен, какви су им планови и које активности спремају за све заљубљенике у живот на селу и у саму Пецку.

Боро, прошло је неко вријеме од најзнајачнијег догађаја у Виситор Центру Пецка, а то је Пецка Оутдоор Фестивал. Какви су ти утисци, сад кад је неко вријеме прошло и утисци се слегли?

Утисци су сјајни! Ми смо се одлучили да репозиционирамо догађај у односу на прошлогодишњи, па смо се умјесто професионалне, међународне бициклистичке трке у оквиру фестивала, одлучили да цијели програм прилагодимо рекреативцима. Резултат те одлуке био је дупло већа понуда за рекреативце, камп за породице, пуно забавног програма за дјецу, одличан музички програм и убудуће ћемо се држати овог концепта. И ове године смо научили бројне лекције и даћемо све од себе да их усмјеримо набоље, да сваки наредни буде што бољи. То је још увијек једини оутдоор фестивал у БиХ, а ја се тренутно налазим на Оутдоорацтиве конференцији у Њемачкој, гдје биљежим нове информације и сазнајем како можемо унаприједити понуду нашег фестивала, али и развијати активности током цијеле године у селу Пецка и околини. Такође, радимо на повезивању са сличним организацијама и фирмама, јер је оутдоор туризам у великом успону, а наша понуда може бити врло атрактивна и конкурентна на међународном нивоу. На одређен начин она то већ јесте.

Међутим, активности у Пецки и даље не престају. Шта је све планирано за јесењи период, ту је школа гљиварства, али и још много тога?

У јесен је Пецка најлепша. Уопште, сва села су тада пуна јесењих плодова из воћњака, вртова, њива, али и шума. Природа се зарумени, сунце је благо, а ноћи хладне. Ми, али и наши партнери, желимо искористити овај период за организацију активности на отвореном, јер иде зима која је лијепа, али хладна и дуга, а код нас и сњежна. Прво нам слиједи школа гљиварства, затим yога тренинг за тренере, СКЦ авантура и камп за дјецу, камп гимназијалаца, камп студената биологије, излети ученика, радионице и сл. Такође, вјероватно ћемо организовати још једну школу гљиварства и сигурно забаву за амбасадоре Соларне Пецке. До половине новембра је густ распоред, а сви викенди већ резервисани.

 

 

Колико су људи заинтересовани за школу гљиварства? Шта би ти овим путем посебно издвојио када је школа гљиварства у питању?

Људи су врло заинтересовани и о самој школи гљиварства се распитују током цијеле године, али немају сви могућност да издвоје вријеме баш за тај викенд који резервишемо за школу и посвете се само гљивама. Временске прилике које погодују гљивама у овом периоду диктирају наше термине одржавања школе. Наша школа траје од петка до недеље, јер је то најбољи начин да се озбиљније приближимо овом чудесном свијету. У овај мистични свијет најбоље ће наше полазнике упутити велики зналац Раде Гашић. Десет година смо организовали манифестацију Дани гљива, која је била врло посјећена, али која нас је поучила да не можете много научити током једног дана и ако сте у групи од 500 људи. Зато смо се фокусирали на мање групе којима обезбјеђујемо предаваче, логистику, храну и смјештај. У сарадњи са Зептер Пасспорт агенцијом, понудили смо Школу гљиварства као туристички пакет.

Школа је идеална прилика за све оне који желе самостално препознавати, сакупљати и користити у кухињи самоникле јестиве гљиве. Неко можда не жели да проучава гљиве, али жели да ужива у јелима од гљива, која ћемо припремати након цјелодневног ходања.

Да бисмо научили да препознајемо и  беремо јестиве, морамо прво добро упознати отровне врсте, које представљају праву замку за површног гљивара.  Не постоје универзални одговори и неопходно је род по род добро упознати, препознати њихова станишта и знати вријеме појављивања у природи, па је ова јединствена школа гљиварства одлична прилика за стицање таквих знања.

 

 

Прва школа гљиварства коју организујемо ове године почиње 27. септембра, а друга 11. октобра. За први термин има још неколико слободних мјеста, као и за други. Пријаве се могу извршити и на инфо@пецкаоутдоор.цом

Када се креће у реализацију успјешно завршене кампање Соларна Пецка?

Ова кампања је прије свега показала да су људи, код нас и у свијету, озбиљно освијештени када је ријеч о важности кориштења обновљивих извора енергије и да је могуће остварити корисне и здраве пројекте. Много људи је, подржавши ову кампању, исказало своју подршку Центру Пецка и цијелом развојном концепту на којем је заснован, као и самој идеји. Људи се лако поистовјећују са правим стварима и срећни су када сопственом и најмањом подршком постају дио позитивне приче која може имати далекосежне позитивне ефекте на квалитет живота и наш опстанак на бољим основама. Овдје или на било којој другој тачки свијета.

Чекамо још неке уплате од стране правних лица јер смо тако планирали скупити преостали потребни износ, након што смо успјешно завршили кампању кроз коју су нас појединци подржали. Након што стигну преостале уплате, крећемо у реализацију јавне набавке соларних панела и остале опреме. У међувремену тражимо најбоље понуде, испоручујемо перкове свима који су подржали и спремамо догађај за амбасадоре кампање. То је велики број добрих људи, пријатеља и изузетних стваралаца у најразличитијим областима, које је у једном добру удружила баш наша Соларна Пецка. Нашу захвалност свима не могу изрећи у једној реченици, зато им и спремамо посебно захвалничко дружење, заједно са дивним људима из Центра за животну средину, без којих ова прича не би ни угледала свјетло Соларне Пецке.

 

 

Како се ти осјећаш кад толико времена проводиш на селу? Да ли ти недостаје градски начин живота?

Наравно да ми недостају моји најближи, породица и пријатељи који не могу физички бити све вријеме уз мене, али сам град ми не недостаје. Дуго сам живио у граду, зато сам се лако навикао на село. Морам признати да имам и срећу да је већина њих уз мене у сваком смислу, па и на начин да сви они посјећују мене у Пецки доста често и доживљавају ово мјесто и својом оазом.

Повремено у току сезоне идем у градове послом, јер су тамо институције, администрација, љекари и драги људи. Такође, зиме проводим у Бањалуци и то је добар баланс за овај период живота.

По чему су наша села посебна?

Села су романтична, ушушкана у природи, а код нас углавном и неоправдано заборављена од свих. У селима је безброј могућности за квалитетан живот и рад на чистом ваздуху, уз активан одмор и благодети природе које су надомак, уз узгој и кориштење намирница из традиционалних узгоја, које су данас озбиљан луксуз. Наша села су прилично пуста, у њима живе добри, али махом старији људи којима треба подршка и материјална и људска како би опстали на селу и радили оно што најбоље знају. И многим младима треба подршка у смислу охрабрења да је и данас живот на селу могућ и да собом носи бројне предности у односу на урбани и екстремно убразни живот који није по мјери човјека. Ми у Пецки дајемо и живимо такав примјер.

 

Људи масовно одлазе са села тражећи начин да живе у граду, а ти си један од ријетких који већи дио године проводи у селу, нудећи један занимљив концепт живота у природи. Како вратити људе селу?

То ће бити врло тешко јер на селу мора да се ради свакодневно, а градови су нас учинили прилично лијеним, јер ако имамо плату и живимо у стану, много тога не морамо радити за разлику од људи на селу. Ми смо безброј пута косили двориште и ливаде које користимо, припремали дрва за зиму, обрађивали башту, крчили стазе и путеве по селу и слично, али смо и уживали - у укусним залогајима, слатком умору и тихим јутрима без стреса и панике да ћемо закаснити на посао. Сматрам да нам на селима треба боља инфраструктура и брз интернет, што би, вјерујем, неке људе који могу да раде од куће опредијелило да замијене стан у граду за кућу са погледом у зеленило на селу. Надам се и пословним иницијативама у органској пољопривреди и туризму, јер је то можда највредније што наша земља може понудити и било коме на свијету.

Како си ти прихваћен од осталих мјештана Пецке?

Ја сам већ пет година у селу Пецка. Дијелим са својим комшијама и добре и лоше животне ситуације. У селу је тако мало људи да знам сваког и сви мене познају. Помажем им колико могу, исто тако и они мени и мојим пријатељима. Купио сам и мало земље у селу па сам и званично Пећанац и ту се баш осјећам угодно. А све што чинимо покушавамо урадити тако да допринесемо и селу и да не нарушимо склад који смо затекли.

 

 

Увијек остаје оно питање финансија, јеси ли задовољан тим сегментом, да будем отворена, може ли се живјети од тога?

Финансије ме никад нису мотивисале. Иначе бих отишао негдје на Запад и радио било шта што се добро плаћа. Остао сам ту да радим оно што волим и за што сматрам да је стварна потреба, као појединцима и као друштву. Приклонити се добрима које наше природно окружење нуди и могућностима развоја на корист и томе окружењу и човјеку, за мене је био сасвим природан избор. Могућности су бројне, само их је потребно спознати, и нараво, бити стрпљив, јер ништа се не развија нити достиже квалитет тако лако, преко ноћи. Осим гљива Није баш једноставно, али јесте изводљиво. Без новца се тешко живи и искусио сам неколико тешких година без редовне плате, али све се креће у правцу озбиљног развоја, па сам чврсто увјерен да ћу од овог што радим са својим пријатељима моћи зарађивати и живјети пристојно, не само ја, већ више људи, и то у скоријој будућности.

Након јесени долази зима, шта то значи за Виситор Центар и тебе?

Зима значи паузу и одмор. Нећемо баш у зимски сан јер преко зиме пуно пишемо и планирамо, али је то прилика за дужи и недостајући боравак са породицом и акумулацију енергије за идућу годину од које очекујемо много.

Све добре људе жељне квалитетног одмора након ужурбане свакодневнице позивам да посјете Пецку, упознају богатство природних атракција које нас окружују и окријепе се добром енергијом у нашем Центру за посјетиоце Пецка!

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.