Активисти из Босне и Херцеговине поручују: СЈАШИТЕ!

Сјашите са тема којима изазивате немир у нашим главама, сјашите са тендера и запошљавања страначке машинерије, сјашите са својих фотеља и погледајте своје суграђане и суграђанке...

Slađan Tomić / 24. јул 2020

Неизвјесност одржавања избора, губитак преосталих трагова повјерења у надлежне на почетку пандемије корона вируса у Босни и Херцеговини, наратив који годинама континуирано тјера људе да забораве на сваки идентитет који могу имати осим националног – просјечан дан у животу човјека у Босни и Херцеговини. Уз проблеме који се гурају у други план – висока стопа незапослености, лохотан и лоше организован здравствени систем, застарјело образовање у којем нема ни трага критичког промишљања; природан ток ствари младе људе води што даље од ове земље. 

Намјере да се у први план ставе егзистенцијална питања, умјесто оних националних – нужно увијек неславно заврше. Политичке кампање дуже од двије деценије заснивају се на провокацији страха, а потом осигуравању заштите од оних што се другачије зову. Гласачи тако забораве да у наредне четири године требају од нечега, осим националног поноса, живјети и преживјети. 

Све ово мотивисало је младе активисте из неколико организација цивилног друштва у Босни и Херцеговини да поруче – сјашите! Кампању воде четири организације – сатирични портал Шатро.инфо, ЦАТ Босна и Херцеговина, РадиyоАцтиве Зеница, те Мрежа активистичких промјена. 

„Перспектива бољег живота овдје се не назире. Борба за омогућавање бољих прилика, квалитетнијег образовања, живота у разумјевању и солидарности своди се на напоре појединаца, организација цивилног друштва и других, док политика не прља руке стварним проблемима. Погледајте колико је апсурдна ситуација са усвајањем буджета – у другој половини 2020. године. Ми слушамо те људе о томе ко се више залаже за хитно усвајање овогодишњег буджета. Мало би хтјели изборе, а мало не би. Заборављамо да њихове плате нису угрожене, обзиром да је Вијеће министара Босне и Херцеговине раније усвојило одлуку о привременом финансирању до септембра, тако да је логично да се њима не жури. Чини се да је ријеч која обухвата сву проблематику онога што чини живот у Босни и Херцеговини управо ова – сјашите“ – говори Слободан Благовчанин, активиста кампање Сјашите.

Појам демократије дефинисан је као облик власти у којем све одлуке неке државе доноси директно или индиректно већина њених грађана кроз поштене изборе – можемо ли рећи да у Босни и Херцеговини живимо демократичну власт?

„Теоретски, да – ако изузмемо тренутно ситуацију са одгађањем и упитношћу одржавања избора, у највећем дјелу државе избори се одржавају редовно иако се апсолутно сваки пут проблематизира управо поштење. Млади људи овдје су једноставно засићени испразним предизборним слоганима, скуповима на којима се не спомињу осим ако не чине структуре странке. Заступницима и заступницама на свим нивоима који, већински, по аутоматизму заборављају за шта су тврдили да ће се залагати, у тренутку када сједну у заступничке клупе. Младима је доста прича о новим конфликтима, о нестабилности. Па није ли онда потпуно логично да десетине хиљада људи тражи неки стабилнији, уређенији систем далеко одавде? Ко ће остати да за њих гласа?“ – одговара Благовчанин.

Кампања #Сјашите покренута је од стране неколико организација цивилног друштва у Босни и Херцеговини, а у оквиру кампање кроз различите активности онлине, али и на терену, млади људи желе вратити фокус на стварне проблеме и демаскирати доминантни политички наратив у Босни Херцеговини. Једна од форми коју обиљежава ова кампања је сатира – за коју је инспирација у нашој земљи неисцрпна, наводи Харис Дедовић, уредник сатиричног портала Шатро.инфо, једне од организација које се укључене у кампању.

„Сатира је добар алат као скретница за људе који су престали пратити традиционалне медијске извјештаје о битним темама, јер упозорава на оне догађаје од високог значаја. Такођер, служи томе да, кроз хумор, привуче млађе људе да обрате пажњу на одлуке које у многоме утјечу на њихов живот. Подстиче на даље истраживање о темама које млади обично осуђују као „досадне“ или „смор“. Материјала за сатиру у Босни и Херцеговини има довољно да би могло радити још пет сатиричних портала величине Шатра и ми бисмо заиста вољели да их има“ – говори Харис Дедовић. 

Ови млади активисти онима који управљају динамиком живота у Босни и Херцеговини поручују – сјашите. Сјашите са тема којима изазивате немир у нашим главама, сјашите са тендера и запошљавања страначке машинерије, сјашите са својих фотеља и погледајте своје суграђане и суграђанке. Многи преживљавају од данас до сутра, док доживљавају свакодневне окидаче траума старих више од двадесет година због онога што ви говорите за глас на листићу. 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.