НАКОН ПОДИГНУТЕ ОПТУЖНИЦЕ ПОДСЈЕЋАМО КАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО: 10,5 милиона КМ смо дали за покварену медицинску робу

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Фадила Новалића, премијера ФБиХ, Фахрудина Солака, суспендованог директора Цивилне заштите ФБиХ, Фикрета Ходжића, власника "Ф.Х. Сребрена малина" д.о.о. Сребреница и Јелке Милићевић, министарке финансија ФБиХ.

Slađan Tomić / 04. децембар 2020

 

Ово је ретроспектива цијелог случаја РЕСПИРАТОРИ

5. марта у БиХ је забиљежен први случај заразе вирусом ЦОВИД-19, а само шест дана касније 11. марта донесена је наредба о затварању свих образовних установа осим вртића.

Федерални министар здравства Вјекослав Мандић који се у медијима појављује врло ријетко поручио је грађанима да имамо довољно респиратора.

"Осамдесет и пет посто заражених случајева су са благим симптомима и преболе ову болест. Имамо 141 респиратор и сматрамо да је то сасвим довољно" казао је тада Мандић.

Брзином свјетлости број респиратора се повећао, па је премијер Федерације Фадил Новалић након двије седмице казао како ФбиХ има 250 респиратора.

Но, то је било далеко испод потребног броја респиратора.

Тако је Новалић обећао да ће до 15.4. у ФБиХ стићи велика количина медицинске опреме, међу том опремом и 100 респиратора, али Новалић тада није говорио о томе ко ће набављати ту опрему.

„ Ради се о новом сету набаве који нам је доставила Федерална управа цивилне заштите и он ће се сад послије набавке која се односила на широке масе, односити на здравствени сектор. Ту је прије свега стотину респиратора, преговарамо за набавку из Канаде - високопрофесионални респиратори за клиничке центре, али и за друге установе. Ту је 200.000 медицинских маски и 100.000 хируршких маски за медицинско особиље, затим 50.000 пари заштитне обуће и коначно милион рукавица.То је сет који је искључиво за медицински сектор и има своју вриједност у износи од осам до десет милиона марака“ –поручио је Новалић .

Задатак испуњен, јавност смирена, али и изманипулисана.

За транспорт опреме је задужена посрнула авиокомпанија Флy Босниа.

Новалић је тада казао да је здравственом систему потребно још 300 респиратора, дајући тако наговјештај да ће јавних набавки бити још.

Новалић је обећавао да се опрема се у Босни и Херцеговини може очекивати за 15 дана, али то се није десило.

Опрема, и то непотпуна, 80 респиратора стигло је након 25 дана. На сарајевском аеродрому Новалић је с поносом увјеравао новинаре да јавности саопште како респиратори „представљају сами врх понуде“, да то није требао рећи касније је потврдио и његов страначки шеф Бакир Изетбеговић приликом гостовања на Федералној телевизији.

„Наиме, ово је респиратор који снабдијева два пацијента одједном, дакле, са наших 250 које имамо, ово представља сад могућност 450 пацијената и приближили смо се том европском стандарду на 1000 становник“ поносио се Новалић набавком респиратора која га је касније коштала саслушања и оптужнице.

27.4. новинарка портала Фокус Семира Дегирменджић јавности је открила оно што је Фадил Новалич крио – увозника 100 респиратора. То је радила неовлаштена фирма, фирма за производњу малина чији је власник бивши ТВ водитељ Фикрет Ходжић.

Дегирменджић мјесецима не даје изјаве на ову тему, а у ранијим разговорима је говорила колико је било тешко доћи до званичних потврда.

Ипак, до потврде информације да је увозник респиратора “ФХ Сребрена малина “ дошла је у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Бројни индикатори су указивали да „Сребрна малина“ није требало да добије посао тежак 10,5 милиона КМ: живјели су од кредита, фирма је пословала у дуговима, а и шта произвођач малина и ТВ водитељ зна о респираторима? Након открића афере, актери власти су покушавали да сперу своју одговорност.

Министрица финансија Федерације БиХ Јелка Милићевић открила је Влада ФБиХ, а нити Федерални стаб ЦЗ нису дали сагласност за набавку ових апарата.

– Како је то урађено да, нажалост, ни Федерални штаб Цивилне заштите не зна јер није донио никакву одлуку о покретању набавке.

Ни на Влади ФБиХ никад није дата сугласност на одлуку о набавци репиратора. Изгледа да је то урађено мимо знања и мимо процедура Штаба ЦЗ. Ко је то и како урадио уистину треба истражити – казала је тада Милићевић за Фокус.

О квалитету Фадилових респиратора из „самог врха понуде“ своју оцјену су дали судски вјештаци.

„У налазу вјештака утврђено је да набављени вентилатори не посједују ни минимум потребних битних карактеристика за адекватан третман пацијената у јединицама интензивне терапије, међу које спадају пацијенти обољели од Цовид 19. Дакле, није препоручено кориштење ових вентилатора у јединицама интензивне терапије“ стоји у саопштењу Тужилаштва БиХ из маја ове године.

О њиховом (не)квалитету биће још говора, али вратимо се актерима афере „Респиратори“.

Сви они су позвани на саслушање у СИПА-у, након чега су и ухапшени. У притвору се нашао премијер Федерације Фадил Новалић, директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и власник фирме Сребрена малина Фикрет Ходжић.

Њима се на клупи сумњиваца придружио и директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак, а сумњичи их се за организовање групе, прање новца и злоупотребу положаја.

Своје мјесто у набавци респиратора добила је и бивша Фикретова ТВ партнерица водитељица Ана Баврка.

Она је имала статус стручне особе како би фирма могла добити дозволу за увоз медицинске опреме.

Њену улогу испитивало је и Тужилаштво БиХ. Тужилаштво је до сада саслушало и Јелку Милићевић, министрицу финансија ФБиХ, Асима Сарајлића делегата у Дому наорда БиХ, Давора Пехара, директора Завода за јавно здравство ФБиХ, Мустафу Кадрибеговића, актуелног в. д. директора ФУЦЗ-а, Хасана Ганибеговић, Насера Орића, бившег шефа Новалићевог кабинета и секретарку Владе ФБиХ Едиту Калајджић.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик из њему познатих разлога стао је јавно у одбрану Фадила Новалић и осталих актера афере рекавши како нико не би требало да одговора за набавке у екстремно тешким условима.

У јавност је процуирала и преписка Фадила Новалића са НН особом, неки медији тврде да је НН особа директорица КЦУС-а Себија Изетбеговић.

Подсјећамо на дио преписке.

НН: Морате брзо реаговати на 150.000 тестова, јер ће их неко други купити. Ја сам рекла да их се резервира за нас и са Солаком. Немамо времена за губљење. Новалић: Солак ће морати преузети власт. Респиратори и тестови морају умирити становништво. Ово се замахује. НН: Да, ујутро у 9 зовите Пехара, Черкеза, Солака и Јелку… Морамо хитно реагирати. Морамо ми преузети. Дати Солаку крила и измијенити Штаб ЦЗ. Новалић: Ма дат ћемо му, али откуд толико мекушаца око нас.

Сви у неким акцијским филмовима, а Јелка му зграбила власт, а закон овластио њега. Да ја сад имам 20 милиона на Развојној ја би то фронтално подијелио по Федерацији и умирио све. Ово су бескичмењаци…

Асим Сарајлић и његов исказ Тужилаштву БиХ остаје још једна мистерија, а Суд БиХ га је казнио са 3.000КМ јер је тужиоцима одбио дати лозинку совг мобитела.

У међувремену медији откривају нове неправилности у афери. Аваз пише да је „Сребрена малина“ посао уговорила и респираторе увезла без банковне гаранције. Респиратори неисправни Иако је прошло пола године од набавке респиратора, они још нису сталвјени у функцију.

Мјесецима ниједна фирма није хтјела инсталирати респираторе и на томе зарадити 150.000КМ.

Након вишемјесечних неуспјеха у потрази за фирмом која ће инсталирати респираторе, фирма "Професионал Медиц" из Београда се понудила да бесплатно инсталира 100 респиратора.

Требало је да прва болница која ће добити ове респираторе буде кантонална болница у Горажду. Но, испоставило се да оба респиратора нису исправна, а то је потврдила и фирма која је врђила верификацију „Вер лаб“.

Директор ове лабораторије Алмир Бадњевић за БУКУ је казао како одређени параметри нису океј и како би, да је верификација прошла и да су пацијенти прикључени на ове рспираторе, исход био фаталан.

Дакле, респиратори би убили сваког пацијента. Исти сценариј и током монтаже респиратора на КЦУС-у, па је њихова инсталација отказана до даљњег.

Док Тужилаштво БиХ и даље не одмиче превише од почетка истраге и док су актер афере на слободи, слоба изражавања и слободног новинарства је угрожена.

Због улоге медијског истражитеља Семира Дегирменджић је била жртва напада на друштвеним мрежама, а изложена је и покушајима деградирања и дискредитације.

10,5 милиона КМ је бачено у воду, а с обзиром да респиратори не раде и нису у употреби ни пола године од набавке, право је питање колико је набавка била хитна. Коме се журило и зашто? Одговора нема пуно, а ко хоће да види – слика је јасна.

Саопштење Тужилаштва БиХ

Оптуженима Фадилу Новалићу, Фахрудину Солаку и Фикрету Ходжић, као и правној особи  "Ф.Х. Сребрена малина“ д.о.о. Сребреница, ставља се на терет да су починили кривична дјела удруживање ради чињена кривичних дјела, а у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фаслификовање службене исправе и повреда обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијиских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Оптуженој Јелки Милићевић се ставља на терет да је починила кривично дјело несавјесан рад у служби.

"Оптужницом се оптуженима ставља на терет почињење наведених казнених дјела у свези са набавком 100 комада респиратора у вриједности од 10.530.000,00 КМ, те заштитне опреме у вриједности од 2.900.000,00 КМ за потребе борбе против корона вируса у Федерацији Босне и Херцеговине у вријеме непосредно након проглашења стања несреће", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптуженом Фадилу Новалићу се ставља на терет да је користећи околности проглашења пандемије, као и капацитете овлаштења премијера у Влади Федерације БиХ осмислио план незаконите исплате буджетских средстава за потребе куповине средстава и опреме за борбу против корона вируса.

"У том су се плану у циљу прибављања протуправне имовинске користи придружили Фахрудин Солак, Фикрет Ходжић и правна особа 'Ф. Х. Сребрена малина' д.о.о. Сребреница. Ова удружена скупина потом је набавила 100 комада респиратора АЦМ812А по увећаним цијенама, при чему се испоручени респиратори не могу користити у сврхе ради којих су набављени – за потребе лијечења болести Цовид-19, усљед чега је по буджет Федерације БиХ наступила  имовинска штета и омогућено стицање протуправне имовинске користи која би била подјељења између припадника удружене скупине", наведено је у оптужници.

Оптужена Јелка Милићевић, терети се да је починила кривично дјело несавјестан рад у служби јер је свјесним кршењем закона и других прописа омогућила овакву набавку респиратора, а потом пропуштањем својих законом прописаних дужности није спријечила наступање штетне посљедице.

Истрага против осумњиченог Александара Золака, дирекотора Агенције за лијекове и медицинска средства, наставља се у одвојеном предмету, јер је истрага проширена у односу на постојање основа сумње да је и у другим случајевима ова Агенција доносила незаконите одлуке.

Тужиллаштво БиХ истовремено обавјештава јавност да се наставља истрага против више других особа у односу на кривично дјело помоћ учинитељу послије учињеног кривичног дјела, а у односу на поступак набавке и расподјеле респиратора који су предмет ове оптужнице.
 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.