Peščanik


Kolumne

10.02.2020

KOLUMNA / Bilježnica Robija K.: Korona minus

Peščanik

Ja i mama i tata smo vozili se u škodilaku. Mi smo sa škodilakom pičili u Siti Centar. U Siti Centar mi nediljom idemo u šoping. Tata je u škodilaku šteknijo radijo. Iz radija je pivao Oliver.

Kolumne

17.01.2020

KOLUMNA / Vlast se prilično dobro snalazi u zagađenoj atmosferi, to je za nju prirodno okruženje

Peščanik

Kretao sam se kroz maglu, dim i otrov, video obrise zgrada i našao vrata bakalnice. Sve je na svom mestu osim ljudi kojima je već svejedno gde se nalaze. Beograd izgleda kao ostatak kataklizme, deo sveta u koji se ne zalazi.

Kolumne

13.12.2016

Kolumna / Bilježnica Robija K.: Kraš je naš!

Peščanik

Bila je nedilja ujutro. Mama i tata su u pižamama sidili za stolom u kužini i pili su kavicu. Onda sam malo poslje ja u pižami isto dogibao u kužinu. Mama je meni stavila na stol ćikaru sa kakaom. Tata je mene pitao: „Šta je, malac? Šta si tako tunjav?“ Ja sam rekao: „Ma ništa! Grubo san sanja!“ Mama je pitala: „Šta si sanja, mišu?“ Ja sam rekao: „Ma ništa! Sanja san da me neka teta cilu noć mučila!“ Tata je rekao: „Na bava kua? A kako te mučila? Nemoj mi samo reć da te dirala po…“ Ja sam rekao: „Na silu me šopala sa čokoladom!“

Kolumne

23.08.2016

Dejan Ilić / A od predsednika vlade – šargarepa!

Peščanik

Ne treba biti na kraj srca. Evo, zamolićemo Olimpijski komitet – ili koga već treba da zamolimo – da u Srbiju pošalje jednu olimpijsku medalju viška. A mi ćemo ovde ispred zgrade parlamenta postaviti pobedničko postolje i na njemu uručiti medalju našem nepravedno zapostavljenom predsedniku vlade.

Kolumne

17.06.2016

Navijači / Huligani i navijači

Pescanik

To je zanimljiv obrt – nasilničko ponašanje degradira samo protivnika. Kada naši momci pribegnu još žešćem nasilju – to nasilje je plemenito.

Kolumne

07.04.2015

/ Peščanik: Obaveštenje

Peščanik

Dana 3. i 6. aprila 2015. godine, nepoznate osobe postavile su na sajt Peščanika dva teksta, jedan potpisan inicijalima N.P., a drugi imenima naših saradnika Marka Milanovća i Miljane Radivojević.

Kolumne

25.11.2013

Šta znače Tri prsta? / Prilog raspravi o tri prsta

Peščanik

Posljednjih godina uobičajeni srpski pozdrav pobjedi ili nekom uspjehu su tri visoko podignuta i raširena prsta (palac, kažiprst i srednji prst) desne ruke. Ako upitate bilo kojeg Srbina od kada se ovaj pozdrav koristi među Srbima, najčešći odgovor će biti: oduvijek.

Tema

28.08.2013

Intervju / Orhan Pamuk: Svi su skrenuli pogled

Peščanik

Razgovor sa Orhanom Pamukom vodio Thomas Steinfeld

Region

03.11.2010

/ 5. oktobar - mera stvari

Peščanik

<p><strong>„Ovo što sada imamo je jedan posebno hibridni sistem. Umesto da ukinu sve liberalne zakone i time se obeleže kao reakcionari, oni ih i dalje formalno ostavljaju u važnosti. Uspeli su posebnom organizacijom vladavine da od tih slobodoumnih zakona naprave jednu žalosnu sprdnju. Formalno, taj režim je vrlo slobodouman. Stvarno, on je negacija slobode.“ Ovo je citat iz teksta objavljenog u srpskoj štampi leta gospodnjeg 1907, u zlatno doba srpske demokratije.</strong></p>

Region

14.04.2011

/ Zapis sa suđenja članovima Obraza

Peščanik

<p>Sledeći je izašao Mladen Obradović. Sudija je optuženog upozorio da se u sudnici ne obraća sa pozdravom - Bog ti pomogao: Takvi pozdravi meni ne smetaju, ali nisu za sudnicu, to vi možete u zatvoru ili na slobodi.</p> <p>

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.