Loris Gutić


Kolumne

03.02.2014

/ Loris Gutić: Napad na učesnike "Merlinke"-Čovječnost na kušnji slobode

Loris Gutić

Ni politika niti njeni zadrigli nosioci nisu mogli ubiti svijest u domaćem čovjeku. Ne, oni možda imaju moć da otmu, da ukradu, da pronevjere, da lažu, ali ne i da zadru u čovjekovu nutrinu.

Kolumne

16.04.2013

/ Loris Gutić: Ludilo Bosne i Hercegovine- Svi mahnitaju kad se najmanje nadaš

Loris Gutić

Jedva se u obilju života kojim vrvi država Bosna i Hercegovina može zamijetiti pribran i razuman životni oblik. U vicevima, glupi su Bosanci. U stvarnosti, besprimjerna, ajnštajnovski neograničena ludost krasi i Bosance, i Hercegovce, i Srbe, i Hrvate, i Bošnjake, i judeo-kršćane, i muslimane, i ateiste, i agnostike, i obrazovane i neobrazovane, i obrezane i neobrezane, i konstitutivne i ostale, i profesionalce i amatere, i umjetnike i naučnike, i vjernike i nevjernike.

Kolumne

20.03.2013

/ Loris Gutić: A šta ćemo sa našim mamićima?

Loris Gutić

Čemu bi se tim nesnosnim svrabom bavila pravda, i čemu zakoni, i čemu vlast, i čemu sud? Ne češu se ni građani. Oni po običaju šute.A kad odvedu i Bošnjake, i Srbe, i Hrvate, i prostitutke, i homoseksualce, i kršćane, i muslimane, i jevreje, i ateiste, i agnostike, i komuniste, i socijaldemokrate, i poštene, i čestite, i vrijedne, onda će i ove što su ostali i šutili nešto dobro zasvrbiti. Samo što neće ostati niko da ih počeše.

Kolumne

29.01.2013

/ Loris Gutić:Ima li mjesta optimizmu u BiH?

Loris Gutić

Treba gledati ono pozitivno. To je važnije od realnog percipiranja strahote aktuelnih prilika.Pesimistični autor ovdje će stati i udahnuti.I zapitati se “Ima li kontraargumenata?”.Pesimistični autor ih, ukratko, ne zna.

Kolumne

15.01.2013

/ Loris Gutić: Cerić ni na nebu, ni na zemlji

Loris Gutić

Mustafa ef. Cerić, bivši reisu-l-ulema i novokomponovani svebošnjački lider, gostovao je u političkom magazinu “Crta” koji se emitirao 13.01.2013. godine. Taj po praznovjernima zlokobni datum, čini se, nije pogodovao Cerićevoj blagoglagoljivosti.

Društvo

31.12.2014

/ Na pragu novog doba-Srećna ti Nova godina!

Loris Gutić

Poželimo svim ljudima, ma gdje se nalazili, da budu i ostanu ljudi. Poželimo im svijet koji obdaruje, koji pomaže, koji doprinosi, svijet zajedništva, slobode, mira, svijet brige jednih o drugima, svijet plemenitih, ispravnih načela, svijet ispunjen vedrinom, svijet u kojem nas nešto grije i kad sunce ne prelazi svodom, i u kojem nešto svijetli i u najdubljoj, najcrnjoj tmini.

Kolumne

19.12.2012

/ Loris Gutić: Bosna i Hercegovina treba svoje heroje

Loris Gutić

BH treba heroje koji će znati pogledati sveukupnost ambisa ka kojem državljani BiH, bili oni Hrvati, Bošnjaci, Srbi, Ostali ili Neopredijeljeni, nezaustavljivo koračaju, a da ne slegnu ramenima, nego da progovore...

Kolumne

29.11.2012

/ Loris Gutić: Bio nam je Štefan File....pa šta onda?

Loris Gutić

Građani Bosne i Hercegovine se šprdaju i zbijaju šale o političarima, ismijavaju njihov nemar, neukost i bahatu nezainteresiranost, međutim su to gorki vicevi u kojima je najtužnije to da su - istiniti....

Kolumne

26.11.2012

/ Loris Gutić: Kako sam (p)ostao nevjernik

Loris Gutić

Ne izvinjavam se onima koje će tekst možda pogoditi ili povrijediti, jer ako svete knjige i njihovi propovjednici mogu mene i ljude poput mene redovno i jasno osuđivati na vječne vatre, smatram logičnim i prihvatljivim da svoje stavove mogu iznijeti bez cifranja i bez rukavica. Oni su moji, odraz moje svijesti, moje slobode.

Kolumne

13.11.2012

/ Na braniku bh. pravosuđa

Loris Gutić

Politička imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija nisu u skladu sa evropskim standardima koji se promoviraju i nastoje primijeniti gdje god je to moguće.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.