Ivan Čolović


Kolumne

22.12.2020

KOLUMNA / Ivan Čolović: Vučić na krstu

Ivan Čolović

Episkop bihaćko-petrovački Sergije objavio je na sajtu svoje eparhije članak „Raspinjanje Aleksandra Vučića“, što nije promaklo Politici, pa se Sergijev članak pojavio i u ovom listu.

Kolumne

01.07.2020

KOLUMNA / Ivan Čolović: Novi balkanski identitetski obračuni

Ivan Čolović

Težak je život takozvanih nacionalnih identiteta (NI) na Balkanu. Kao da su rođeni da bi patili i stradali. Od 80-ih godina 20. veka ne prestaju lamenti nad njihovom zlehudom sudbinom.

Kolumne

01.06.2020

KOLUMNA / Ivan Čolović: Virus u pesmi

Ivan Čolović

Nevolje koje su došle sa pandemijom podstakle su mnoge umetnike u svetu, pa tako i u Srbiji i zemljama regiona, da tim nevoljama posvete pažnju, da na njih reaguju na svoj, umetnički način.

Kolumne

18.04.2020

STAV / Ivan Čolović: Virus u tekstu

Ivan Čolović

Korona virus se u narativnim tekstovima često pojavljuje kao neki imaginarni, literarni ili mitski lik. Priče o njemu raširile su se planetom skoro istom brzinom kojom i stvarni virus SARS-CoV-02.

Kolumne

20.02.2020

KOLUMNA / Ivan Čolović: Događanje boga

Ivan Čolović

Pozvan da se ove zime dogodi u Crnoj Gori, Bog je dobio isti zadatak koji je imao srpski narod kad je pre više od trideset godina bio pozvan da se dogodi u Srbiji.

Kolumne

10.01.2020

STAV / Ivan Čolović: U ime oca, majke i svetog duha tradicije

Ivan Čolović

Na vest da su u nekim zapadnim administracijama rubrike „otac“ i „majka“ zamenjene sa „roditelj 1“ i „roditelj 2“, Srbi se pitaju šta bi se desilo ako bi se i ovde uvele takve novotarije.

Kolumne

29.08.2019

KULTURA SJEĆANJA / Ivan Čolović: Parazitska sjećanja

Ivan Čolović

Nije tačno da srpske vlasti izbegavaju da govore o zločinima 1990-ih. Naprotiv, neumorno, skoro opsesivno, govore o njima, a ne ostavljaju na miru ni neke od preživelih ratnih zločinaca.

Kolumne

28.06.2019

ISTORIJA / Ivan Čolović: Revizije „Kosovskog opredjeljenja“

Ivan Čolović

Poklon za Vidovdan: Kada je prerasla u politički mit, hrišćanska priča o Lazarevom opredeljenju za carstvo nebesko pretrpela je niz revizija, a ponegde od osnovne priče nije ostalo skoro ništa.

Kolumne

12.04.2019

KOLUMNA / Ivan Čolović: Gusle u Unesku

Ivan Čolović

Na zasedanju Uneskovog Međuvladinog komiteta za očuvanje kulturnog nasleđa na Mauricijusu pevanje uz gusle u Srbiji upisano je u Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Kolumne

10.12.2018

OSVRT / Ivan Čolović: Mrzimo se kao ljudi

Ivan Čolović

Sa tribine „Anatomija hrvatsko-srpske mržnje“ u Zagrebu: Slažem se sa onima koji misle da ratovi devedesetih u Jugoslaviji nisu gotovi i da nas naši političari i dalje drže u mentalnom ratnom stanju.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.