Biljana Srbljanović


Kolumne

02.08.2020

Ulice / Biljana Srbljanović: Sarajevska

Biljana Srbljanović

Drugi razlog je pravljenje dimne zavese – obično kad se pokoljemo oko nečeg tako besmislenog kao što je nedopustiva ideja da Sarajevska više ne bude Sarajevska, promiču nam druge, mnogo bitnije stvari

BiH

14.06.2020

Višegrad / Biljana Srbljanović: Šta nije jasno o Višegradu, jednom od najstrahotnijih zločina ?

Biljana Srbljanović

Na današnji dan 1992. godine rodjaci Milan i Sredoje Lukić izvršili su jedan od najstrahotnijih zločina u istoriji bivše Jugoslavije.

Kolumne

13.07.2016

/ Srbljanović: Lov na sve nas

Biljana Srbljanović

Kada je, 2005. godine, na desetu godišnjicu genocida u Srebrenici, "Inicijativa mladih za ljudska prava" postavila bilborde podsećanja na ovaj zločin, reakcija javnosti i medija je bila histerična.

Kolumne

10.06.2016

/ Biljana Srbljanović: O autorima, Steriji i čaršiji

Biljana Srbljanović

Rezultati konkursa Ministarstva kulture izazvali su polemike, najviše u čaršiji. I kako to obično biva sa čaršijom, niko ne vlada tačnim podacima, koji se jednostavno mogu proveriti. Kada navodite da je festival ‘Sterijino pozorje’ na konkursu dobio pet miliona dinara, koliko i Hartefakt za samo jedan projekat – nije tako.

Kolumne

04.03.2015

/ Srbljanović: Ne osećam se hrabrom, već poniženom

Biljana Srbljanović

Piše: Biljana Srbljanović (povodom Povelje za građansku hrabrost “Dragoljub Stošić”)

Kolumne

03.02.2015

/ Biljana Srbljanović: Opasno neznanje

Biljana Srbljanović

Niko Juga Radivojevića ne primorava da bude “apsolutno za”, niti njegovu “ravnodušnost” može da tumači kao stav “apsolutno protiv”.

Kolumne

24.12.2014

/ Biljana Srbljanović: Prava pitanja

Biljana Srbljanović

Za autorku teksta sa naslovne strane nedeljne Politike, ja se diskvalifikujem iz javnog diskursa jer nemam biološku decu.

Kolumne

24.06.2013

/ Biljana Srbljanović: O GAVRILU PRINCIPU I MLADOBOSANCIMA

Biljana Srbljanović

Biljana Srbljanović je proteklih nekoliko mjeseci pisala dramu o sarajevskom atentatu, tačnije o Gavrilu Principu i Mladobosancima. Drama će biti izvedena u Beču na stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata.

Kolumne

14.04.2013

/ Biljana Srbljanović : Žena je kriva za sve

Biljana Srbljanović

Bogdanović dakle nije monstruozno ubio 13 ljudi jer je psihopata koji 30 godina nosi oružje, sadista koji porodičnom nasilju daje impresivnu dimenziju, ludak na ratištu i povratnik sa istog, patrijarhalni “otac porodice” koji smatra da ima pravo da odlučuje o ličnom životu svog četrdesetogodišnjeg sina, ne, sve to nisu mogući razlozi, već je razlog posrnula žena, kurva, ona što je svojom gramzivošću i nemoralnim ponašanjem narušila porodični mir i, logično, Bogdanovića navela da mu “kvrcne u glavi”, pa da puca u čelo usnulim seljanima uključujući i nečije dvogodišnje dete.

Region

28.05.2012

Biljana Srbljanović / Biljana Srbljanović: Glasala sam za Tadića

Biljana Srbljanović

Biljana Srbljanović , dramski pisac, govori o tome zašto se odlučila da u drugom krugu glasanja za predsednika Srbije, umesto belog listića, zaokruži predsedničkog kandidata Borisa Tadića, u čemu se slaže, a u čemu ne, sa Vesnom Pešić, koja je pozvala da se glasa za Nikolića u ime smenjivosti vlasti.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.