<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ZAKON SPREMAN Kombi banke će dolaziti pravo do vaših vrata!

Mnoge opštine u Republici Srpskoj ostale su bez banaka. Radi se o Driniću, Berkovićima, Istočnom Drvaru, Kalinoviku. Također veći dio Hercegovine nije pokriven bankarskim uslugama.

27. juni 2024, 12:25

Kako bi se riješio ovaj problem za stanovnike, Republika Srpska uvešće tzv. mobilne odnosno tzv, kombi banke. Kako je ranije najavio predsjednik NSRS Nenada Stevandića, mobilne banke će omogućiti građanima plaćanje računa i podizanje novca u mjestima gdje banaka nema. Ovakvo rješenje postoji i u Sloveniji, Srbiji...

Kombi, koji će funkcionisati kao pokretni bankarski šalter, moći će stići do lokalnih zajednica koje nemaju bankarske usluge. Ova mobilna ekspozitura banaka nudiće sve vrste usluga, uključujući isplate, uplate i transfere, a biće opremljen i bankomatom za podizanje novca. Kombi bi svaki dan bio prisutan u jednom ili više različitih mjesta.

U tu svrhu Vlada Republike Srpske spremila je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, koji će se naći pred poslanici na desetoj redovnoj sjednici 2.jula 2024. godine.

Zakon predviđa uvođenje tzv. mobilne ekspoziture, kao mjesto na kojem je omogućeno strankama da obavljaju poslove sa novcem iz vozila.

U članu 2. Prijedloga se u I kategoriju obveznika zakona koji posluju gotovim novcem i drugim vrijednostima uključuje mobilna ekspozitura kao namjensko vozilo za pružanje bankarskih usluga.

Zakon propisuje i mjere bezbjednosti obveznika zakona I kategorije koji posluju posredstvom mobilne ekspoziture

"Obveznici zakona I kategorije koji posluju posredstvom mobilne ekspoziture dužni su obezbijediti mjere bezbjednosti koje podrazumijevaju sistem video-nadzora sa čuvanjem video-zapisa u skladu sa ovim zakonom, koji se sastoji od jedne unutrašnje kamere koja pokriva uplatno-isplatno mjesto i jedne vanjske kamere koja pokriva ulaz u vozilo, te kofer za prenos novca sa šifrom u kojem će se odlagati gotov novac i druge vrijednosti, pultnu blagajnu radi zaštite gotovog novca i drugih vrijednosti koja je zasnovana na korištenju sistema fioka sa odloženim vremenom otvaranja i mogućnošću upotrebe sistema hitnog upozorenja" stoji u Prijedlogu Zakona.

Kako je navedeno u obrazloženju donošenja Zakona, Agencija za bankarstvo Republike Srpske je podzakonskim aktima regulisala ovakav vid obavljanja bankarske djelatnosti sa istim ciljem, omogućavanja korištenja bankarskih usluga građanima koji žive u područjima u kojima ne posluje nijedna banka.