Za stan od 60 kvadrata u Banjaluci trebate platiti 217.200 KM

Mladi koji žive u Bosni i Hercegovini teško mogu kupiti stan. Niska mjesečna primanja ukoliko rade, ugovori na određeno i visoke kamatne stope su nešto protiv čega se mladost ne može boriti i zbog toga se mladi odlučuju za žive u iznajmljenom stanu ili i dalje kod roditelja.

Prema računici koju je izračunao ekonomista Miloš Grujić jedan mladi par treba da ima mjesečna primanja 5.000 KM da bi mogli podnijeti kredit za stan.

Kada je riječ o visini rate kredita, Grujić kaže da je pravilo da mjesečna rata za stan ne treba da prevazilazi 30% mjesečnog prihoda mladog čovjeka.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Međutim, to nije standard, niti zakonska odredba. Stručnjaci preporučuju da mladi razmotre svoje finansijske mogućnosti prije nego što odluče koliko se mogu priuštiti za plaćanje rate za stan. Savjetuje se da se prije donošenja odluke o kupovini stana, mladi posavjetuju s finansijskim stručnjakom ili stručnjakom za nekretnine da bi iskazali svoje finansijske mogućnosti, a da ne preopterete lične finansije. Cijene variraju zavisno od naselja i godine izgradnje. Realna cijena je ona cijena koju je neko spreman platiti. Ako je neko spreman da za sobu od 15 kvadrata plati 60.000 maraka – to je tržišna cijena”, kaže grujić za BUKU.

On kaže da možemo pretpostaviti da je cijena kvadrata novogradnje u Banjaluci danas 3.620 konvertibilnih maraka.

Za stan od 60 kvadrata mladi par treba da plati 217.200 maraka. Neka je kamatna stopa koju mogu da dobiju danas oko 5,55 odsto, mjesečna rata će preći 1.500 maraka na kredit od 20 godina. Prema pomenutoj formuli, neto mjesečni prihod treba da prelazi pet hiljada maraka. U momentu kada je prosječna plata oko 1.200 maraka nova nekretnina je mnogim parovima nedostižna”, rekao je Grujić.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije