Vlada RS prodala „Pavgordu“ 43 miliona KM potraživanja od FG „Birač“, radnici spremaju proteste

Ovu informaciju za CAPITAL je potvrdio pravni zastupnik „Pavgorda“ Aleksandar Sajić.

„Vlada je na današnoj sjednici donijela odluku da se prihvati ponuda ’Pavgorda’ za otkup potraživanja povjerioca ’FG Birač’ koji dolaze iz javnog sektora  u iznosu nominalno priznatih potraživanja, a za koje je ’Pavgord’ dostavio i bankarsku garanciju“, rekao je Sajić.

Kazao je da je rok za plaćanje 12. septembar, ali tvrdi da će „Pavgord“ svoju obavezu izmiriti i prije.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„’Pavgord’ ima obezbijeđen novac, bankarska garancija je data na osnovu depozita koji preduzeće ima u Novoj banci. Čim uplatimo novac mi ćemo stupiti na mjesto ovih povjerilaca  FG ’Birač’ i u dogovoru sa stečajnim upravnikom i Odborom povjerilaca planirati dalje aktivnosti“, rekao je Sajić.

Komentarišući nezadovoljstvo radnika zbog ove prodaje, Sajić je rekao da su zaposlenima više puta objasnili da „Pavgord“ ne kupuje ova potraživanja da bi uništio „Aluminu“.

„Dakle, ’Pavgord’ planira da svoja potraživanja pretvori u akcije i da upravlja ’Aluminom’ sa nadam da će ona postati još bolja i uspješnija, zapošljavati još više ljudi i ostvarivati još veću dobit. U tom kontekstu ne vidim nikakav razlog za bojazan radnika. Ništa loše se neće desiti. Razumijem da se bune neki drugi koji su do sada imali korist od ovako nedefinisanog stanja. Podsjećam, nijedan povjerilac za devet godina nije namiren ni sa jednom markom“, kazao je Sajić.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS saopšteno je da je ponuda „Pavgorda“ od 42,3 miliona KM jednoglasno prihvaćena jer se njom u cijelosti izmiruju potraživanja republičkih instiucija.

„Zaprimljeno je sedam samoincijativnih ponuda za otkup potraživanja, s tim da je ’Pavgord’ jedini ponuđač koji je dostavio bankarsku garanciju. Ovim će biti omogućeno izmirivanje potraživanja  prema Ministarstvu finansija (11 miliona КM), Poreskoj upravi (12 miliona КM), Fondu PIO (6 miliona КM), Fondu zdravstvenog osiguranja (5,8 miliona КM), Vodama Srpske (885.000 КM), te Elektro Bijeljini (5,7 miliona КM)“, navodi se u saopštenju.

Radnici kompanije „Alumina“ izraziće protestima nezadovoljstvo zbog prodaje državnih potraživanja „Pavgordu“, rekao je za CAPITAL predsjednik Sindikalne organizacije „Alumine“ Radenko Smiljanić.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije