Više od polovine njemačkih preduzeća traži radnike

Više od polovine njemačkih kompanija bori se sa popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta zbog nedostatka kvalifikovanih radnika, saopštila je u četvrtak Njemačka trgovačka i industrijska komora (DIHK), prenosi Reuters.

Broj preduzeća koja se suočavaju sa poteškoćama pri zapošljavanju na najvišem je nivou ikada, pokazuju rezultati ankete u kojoj je učestvovalo 22.000 firmi, pri čemu je 53% prijavilo manjak radnika.

“Možemo pretpostaviti da će oko 2 miliona slobodnih radnih mjesta ostati nepopunjeno”, rekao je Achim Dercks, zamjenik izvršnog direktora DIHK-a, što je rezultiralo time da su se kompanije odrekle proizvodnje u vrijednosti od gotovo 100 milijardi eura.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nedostatak osoblja, visoke cijene energije i stremljenje prema klimatskoj neutralnosti predstavljaju “opasnu mješavinu” koja bi mogla navesti firme da presele proizvodnju u inostranstvo.

“Nedostatak kvalifikovanih radnika nije samo teret za preduzeća, već takođe ugrožava uspjeh u važnim zadacima za budućnost kao što su energetska tranzicija, digitalizacija i izgradnja infrastrukture”, rekao je.

Radnika s relevantnim vještinama sve je manje, rekao je Dercks, uključujući i proizvodne sektore koji su pokretač njemačke izvozne privrede.

Istraživanje je pokazalo da 67% proizvođača električnih uređaja nije moglo popuniti slobodna radna mjesta i 67% firmi koje posluju u oblasti mašinstva. U proizvodnji automobila, 65% kompanija prijavilo je nedostatak radne snage.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije