Upozorenja na rastrošnost vlasti u RS sa svih strana, iz Vlade odgovaraju: To su neistine

Prema navodima Ambasade, Vlada RS je u 2023. i 2024. godini potpisala ugovore vrijedne više od 70 miliona KM sa kompanijama Prointer, Kaldera i Sirius 2010. Ove firme se nalaze pod sankcijama američkog Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) zbog povezanosti sa korupcijom.

Ambasada je svoju tvrdnju potkrijepila ilustrativnim videom u kojem su prikazani dokumenti OFAC-a. Sankcije se, osim na spomenute kompanije, odnose i na Milorada Dodika, predsjednika RS, koji je blisko sarađivao s njima, kao i na članove njegove porodice.

Pored toga, Ambasada je u ranijoj objavi postavila pitanje Vladi RS gdje je 1,1 milijarda KM koju su se posljednjih godinu i po dana zadužili samo na Banjalučkoj berzi.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Podsjetimo, Republika Srpska se u ovoj godini trezorskim zapisima zadužila oko 200 miliona KM.

Ministarstvo finansija Republike Srpske odmah je reagovalo, demantujući navode Američke ambasade. Prema njihovim riječima, RS je prošle godine otplatila 983 miliona KM starog duga sredstvima od zaduženja, a zaduživanja su iz godine u godinu sve manja. Ministarstvo tvrdi da su svi podaci koji demantuju optužbe javno dostupni u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta.

Ministarstvo finansija RS odbacilo je i optužbe o poslovanju sa firmama na “crnoj listi” Ministarstva finansija SAD. Oni su istakli da su kompanije angažovane na javnim tenderima u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i da nema kršenja procedura niti zakona.

“Te kompanije su angažovane na javnim tenderima u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i prošle su tendersku proceduru koja se zasniva na zakonu, a njihovo kršenje prouzrokuje sankcije”, napomenuli su iz Ministarstva.

U ovom slučaju, dodali su, nema kršenja procedura, zakona, ni prekršaja, što znači da se dovodi u pitanje pravni sistem i tržišna konkurencija, miješanjem u unutrašnja pitanja u Republici Srpskoj.

“Veoma važno je napomenuti da je čak i američki USAID na jednom od projekata za softver za dug za izvođača izabrao upravo kompaniju PROINTER, što govori o tome da je to respektabilna firma u oblasti kojom se bavi”, rekli su u Ministarstvu.

Predsjednik Vlade RS, Radovan Višković, izjavio je da je oglašavanje Ambasade SAD političko spinovanje koje ima za cilj izazivanje reakcije javnosti u Republici Srpskoj i onemogućavanje normalnog funkcionisanja institucija. Višković je naglasio da su kompanije poput Prointera i Siriusa prepoznate po izuzetnim rješenjima u oblasti IT sektora i da je čak i američki USAID izabrao Prointer za izradu softverskog rješenja za evidenciju duga.

“Kompanije Prointer, Sirius i ostale, koje se u objavi pominju, su se istakle i postale prepoznatljive po svojim izuzetnim rješenjima u oblasti IT sektora” rekao je Višković te također spomenuo izbor Prointera od strane američke organizacije USAID za izradu softverskog rješenja za evidenciju duga”, naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, kompanija “Sirius” u Republici Srpskoj sprovodi jedan od najvažnijih projekata, a to je nova fiskalizacija koja za cilj ima veći priliv u budžet Republike Srpske i smanjenje sive zone.

“Po pitanju čestih javnih upita Ambasade SAD u BiH po pitanju finansijske situacije u Srpskoj, ističem da je pregled svih finansijskih parametra dostupan javnosti kroz dokument o izvršenju budžeta Kosolidovani izvještaj, koji je dostupan na sajtu Vlade Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske”, poručio je premijer Republike Srpske

Podsjećanja radi, i Fiskalni savjet je uputio prošle godine Vladi Republike Srpske svoje mišljenje u kojem je naglasio potrebu za dodatnom uštedom na na svim neproduktivnim rashodima, u cilju očuvanja dugoročne fiskalne održivosti i fiskalne stabilnosti Republike Srpske, a sve imajući u vidu neizvjesne okolnosti u kojima se izvršava Budžet, a koje su izazvane međunarodnim ekonomskim i geopolitičkim sukobima u svijetu.

Čak je i MMF upozoravao da je javna potrošnja prevelika i da treba zaustaviti rast plata u javnom sektoru ali sva ta upozorenja očigledno nisu urodila plodom js obzirom da je Vlada RS i u ovoj godini nastavila sa zaduženjima.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije