U ovim evropskim zemljama zaposlenici imaju najveće godišnje plate, premašuju i 100 hiljada eura

Amerika možda i dalje jeste zemlja snova, ali nije zemlja u kojoj građani imaju najveće plate. Prema istraživanju Eurostata više od prosječne godišnje plate u iznosu od oko 54 hiljade eura, koliko iznosi u SAD-u. čak deset evropskih država premašuje ovu sumu. Prema Eurostatu tokom 2022. godine, za 4,4 posto su porasle satnice u EU, i to najviše u djelatnostima koje se tiču poslova s rudama, električnom energijom, kao i tehničkim djelatnostima. Zemlja čiji građani imaju najveće plate je Švicarska. U 2022. godini, prosječna platau ovoj zemlji je iznosila 106.839.33 eura. No, osim razlike u platama između Švcicarske i Amerike, većina kompanija zaposlenicima u Švicarskoj omogućava između četiri i pet sedmica plaćenog odmora, što je duplo i više nego u SAD-u koje omogućavaju u prosjeku dvije sedmice plaćenog odmora, piše Forbes

Švicarska, piše Swiss Observer, ima jedan od najnižih prosječnih sedmičnih radnih sati u OECD-u – ispod 36 sati sedmično, što Švicarci kvalitetno iskoriste, zbog čega imaju stopu produktivnosti među najvišima u svijetu.

Švicarska ekonomija jedna je od najstabilnijih u svijetu zahvaljujući snažnom bankarskom sektoru i niskim stopama nezaposlenosti. Iako nije porezna oaza, piše dalje Swiiss Observer, ova zemlja je poznata po svojim relativno niskim porezima, koji stanovnicima omogućuju da zadrže veći dio svojih prihoda.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zemlja prikuplja relativno manje poreza kao postotak BDP-a u poređenju sa drugim razvijenim ekonomijama, pa tako Švicarska prikupi 27,8 posto BDP-a u porezima u poređenju sa 34 posto u prosjeku među zemljama OECD-a.

Iako se stope poreza na dohodak razlikuju ovisno o regiji i nivou dohotka, obično se kreću od jedan do 13 posto u poređenju sa stopama od 10 do 37 posto u SAD-u.

Švicarska također nema porez na kapitalnu dobit i ne oporezuje imovinu poput gotovine, vrijednosnih papira ili dividendi od dionica. Razumno oporezivanje važan je pokretač visokog životnog standarda u Švicarskoj.

Na drugo mjesto po visini godišnje plaće Eurostat je uvrstio Island u kojem prosjećna godišnja plaća premašuje 80.000 eura, treći je Luksemburg sa malo više od 79 hiljada eura, a četvrta Norveška u kojoj zaposlenici na godišnjem nivou zarađuju oko 74 hiljade eura.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u 10 najbogatijih zemalja svijeta kupovna moć po stanovniku iznosi više od 110.000 dolara. Druga realnost koja ne liči na švicarsku niti drugih devet bogatih zemalja, pokazuje da u 10 najsiromašnijih zemalja svijeta (Jemen, Madagaskar, Liberija, Malavi, Niger, Mozambik, Demokratska Republika Kongo, Srednjoafrička Republika, Burundi i Južni Sudan), prosječna kupovna moć po stanovniku je manja od 1.500 dolara, piše Forbes.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije