<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Švajcarski bankarski gigant u velikim problemima

Dionice Credit Suissea pale su danas za više od 20%, na novi rekordno nizak nivo, nakon što se činilo da je njihov najveći dioničar odbacio mogućnost dodatnog finansiranja za posrnulu švajcarsku banku. U intervjuu za Bloomberg predsjednik Saudijske nacionalne banke rekao je da neće povećati svoj udio u Credit Suisseu.

15. mart 2023, 6:00

"Odgovor je apsolutno ne, iz mnogo razloga. Navešću najjednostavniji razlog, koji je regulatorni i statutarni. Sada posjedujemo 9.8% banke, ako prijeđemo iznad 10%, stupaju na snagu svakakva nova pravila, bilo da ih propisuje saudijski regulator, evropski regulator ili švilajcarski regulator", rekao je Ammar al-Khudairy za Bloomberg i zaključio: "Nismo skloni ući u novi regulatorni režim". Slično je rekao Reutersu na marginama konferencije u Saudijskoj Arabiji.

Nekada veliki igrač na Wall Streetu, Credit Suisse je tokom prošlih nekoliko godina pogođen nizom pogrešnih koraka i propusta u poštivanju propisa koji su naštetili njegovom ugledu kod klijenata i investitora, a nekoliko vodećih direktora koštali su posla.

Klijenti su prošle godine povukli 123 milijarde švajcarskih franaka iz Credit Suissea - uglavnom u četvrtom tromjesečju - a banka je izvijestila o godišnjem neto gubitku od gotovo 7.3 milijarde švajcarskih franaka, najvećem od globalne finansijske krize 2008.

U oktobru je banka krenula s planom radikalnog restrukturisanja koji podrazumijeva otpuštanje 9000 zaposlenika s punim radnim vremenom, izdvajanje investicijske banke i fokusiranje na upravljanje imovinom.

Saudijska nacionalna banka - koja sebe opisuje kao najveću banku u saudijskom kraljevstvu - uložila je 1.5 milijardi dolara od četiri milijarde dolara novog kapitala koji je Credit Suisse prikupio za finansiranje svog remonta

Al-Khudairy je rekao da je zadovoljan restrukturiranjem, dodajući kako ne misli da će švajcarskoj banci trebati dodatni novac: "Zadovoljni smo predloženim planom transformacije. To je vrlo jaka banka. Mislim da im neće trebati dodatni novac; njihove brojke su u redu. I rade pod strogim regulatornim režimom u Švajcarskoj i drugim zemljama."

Ali dionice banke pale su u srijedu u Zürichu za gotovo 22%, a cijena osiguranja od rizika bankrota Credit Suissea dosegla je novu rekordnu razinu, prema podacima S&P Global Market Intelligencea.

Credit Suisse je odbio komentarisati situaciju. Švicarska središnja banka također je odbila komentarisati, a Eulvropska centralna banka (ECB) rekla je da "ne može komentarisati pojedinačne banke". ECB ima neizravnu ulogu u regulisanju Credit Suissea zbog prisutnosti u zemljama eulvrozone kao što su Njemačka, Italija i Španija

Poniranje se prelilo i na druge evropske bankovne dionice, pri čemu su francuske i njemačke banke poput BNP Paribasa, Societe Generalea, Commerzbanka i Deutsche Banka pale između 8% i 10%. Druga najveća švajcarska banka nastavlja trpjeti udarce.

U utorak je priznala "materijalnu slabost" u svojim finansijskim izvještajima i ukinula bonuse za glavne direktore, javlja Index.hr