Slabi privredni podaci pritisnuli Wall Street

Niz slabijih od očekivanja makroekonomskih podataka nastavljen je juče izvještajem prema kojem je prosječni lični dohodak Amerikanaca u julu porastao samo 0,2 odsto, dok se očekivao rast od 0,3 odsto. Doduše, lična potrošnja porasla je po najvišoj stopi u posljednja četiri mjeseca, no bez stalnog snažnijeg rasta ličnih dohodaka povećanje potrošnje može biti samo privremeno.

Zbog slabljenja oporavka, pod pritiskom su juče bili sektori koji su najosjetljiviji na kretanja u privredi. Cijena akcije Bank of America pala je 2,5 odsto, dok je akcija trgovačkog lanca Nordstrom pojeftinila 5,2 odsto. Znatno je, 2,2 odsto, pala i cijena akcije Intela, nakon što je najveći svjetski proizvođač čipova ponudio 1,4 milijarde dolara za kupnju odjela za bežične sisteme  njemačke kompanije Infineon.

Među najvećim je dobitnicama, pak, bila akcija Cogenta, s rastom cijene za više od 24 odsto, jer je 3M ponudio 943 miliona dolara za kupnju tog proizvođača sistema za identifikaciju. Vijesti o preuzimanjima podstakle su cijene još nekoliko akcija. Tako je akcija Genzymea poskupila 3,4 odsto, nakon što je ta biotehnološka kompanija odbila ponudu za preuzimanje vrijednu 18,5 milijardi dolara od strane Sanofi-Aventisa. No, francuski farmaceutski div najavio je i mogućnost neprijateljskog preuzimanja.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Uprkos nizu vijesti o preuzimanjima, trgovalo se oprezno, pa je juče na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika zamijenilo samo 5,6 milijardi akcija, najmanje u ovoj godini, dok je lani prosječni dnevni promet iznosio 9,65 milijardi.

Dow Jones Industrial Average pao je 1,39 odsto, na 10.009 bodova, dok je Standard & Poor’s 500 potonuo 1,47 odsto, na 1.048 bodova, a Nasdaq Composite 1,56 odsto, na 2.119 bodova.

capital.ba

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije