SKORO MILIJARDA KM POTROŠENA NA KAMATE: “Šta smo mogli uraditi sa ovim novcima?”

Šta mislite koliko plaćamo kamate na zaduženja iz budžeta Federacije BiH, upitao je Faruk Hadžić, ekonomski analtitičar, na društvenim mrežama.

“S obzirom na to da se posljednjih dana često spominju zaduženja u Federaciji BiH, što kroz obveznice, što kroz trezorske zapise, uradio sam pregled isplaćenih kamata na posuđena sredstva i to za period 2015. – 2022., dakle dva mandata prethodne Vlade FBiH, kako bi se naravno vršila usporedba i na kraju ovog mandata”, navodi Hadžić.

Cijeni da su podaci vrlo interesantni.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“U 8 godina iz budžeta Federacije BiH isplaćena su čak 981,3 miliona KM samo za kamate. Ako bi gledali po mandatima, za prvi period 2015. – 2018. isplaćeno je 518,9 miliona KM, dok su za period 2019. – 2022. isplaćena 462,4 miliona KM”, napominje ekonomski analitičar.

Potcrtava da je ovo, nažalost, cijena izostanka reformi “i kada nemamo dovoljno jaku ekonomiju iz koje bi finansirali sve rastuće potrebe”: “Šta mislite da smo mogli uraditi sa ovim novcima?”

Za kraj, najbolje je citirati Rolanda Reagana koji je kazao: “Nemamo dug od trilion dolara zato što nismo prikupili dovoljno poreza; Imamo dug od trilion dolara zato što smo previše potrošili”, zaključuje Faruk Hadžić.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije