Poznato kada će biti otvoren kolosalni most u BiH

Most Hercegovina je građen pomoću tehnologije slobodne konzolne gradnje, s ukupnom količinom materijala od 38.000 kubnih metara betona i 9.000 tona armature. Izgradnja je financirana iz sredstava Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnih sredstava Europske unije kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan

Kolosalni most Hercegovina, najviši infrastrukturni objekt na koridoru 5c i jedan od najistaknutijih građevinskih pothvata u regiji, bit će otvoren za saobraćaj početkom septembra. Ovaj značajan projekt ne samo da će unaprijediti saobraćajnu povezanost, već će i simbolizirati napredak Bosni i Hercegovini.

Most Hercegovina, smješten na dionici Počitelj – Zvirovići, dug je 1 kilometar, a najviši stup doseže visinu od 100 metara. Ovaj impozantan objekat dio je 11,07 kilometara dugačke autoceste koja će povezivati jug zemlje s granicom Republike Hrvatske. Nakon otvaranja mosta, ukupno 21 kilometar funkcionalne autoceste bit će dostupan za saobraćaj.

Direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić ističe da je otvaranje mosta zakazano za 4. septembar i naglašava važnost nastavka infrastrukturnih radova.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Premijer FBiH Nermin Nikšić također je potvrdio da će Federacija BiH dobiti 11,1 kilometar autoceste uključujući most, naglašavajući značaj ovog infrastrukturnog projekta za regionalni razvoj.

Most Hercegovina je građen pomoću tehnologije slobodne konzolne gradnje, s ukupnom količinom materijala od 38.000 kubnih metara betona i 9.000 tona armature. Izgradnja je financirana iz sredstava Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnih sredstava Europske unije kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), prenosi Crna Hornika.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije