Poslodavci nezadovoljni, traže od Savjeta ministara da promijeni odluku o zabrani izvoza briketa i peleta

Unija poslodavaca Republike Srpske smatra da Odluka o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta koju je Savjet ministara Bosne i Hercegovine donio na 67. vanrednoj sjednici može da proizvede ogroman problem domaćim proizvođačima briketa i peleta koji imaju ugovorne obaveze, i koji će zbog ovakve odluke da trpe ozbiljne posljedice. Tržište proizvodnje peleta u Republici Srpskoj, ističu,  nije dovoljno veliko s obzirom na kapacitete, i u slučaju primjene predmetne Odluke dio proizvođača peleta suočiće se sa dodatnim problemom zbog velikog broja angažovanih radnika i transportnih sredstava, a štetu bi trpjeli i prevoznici. Takođe, dodaju,  briket se gotovo ni ne plasira na domaćem tržištu, i ukoliko se provede zabrana izvoza biće potrebno mnogo kapaciteta za njegovo skladištenje.

Stoga zahtijevaju od Savjeta ministara BiH da se pomenuta Odluka izmijeni uvođenjem ograničenja izvoza tako da poslodavci ipak mogu izvršiti ugovorne obaveze iz prethodnog perioda.

“To bi se moglo učiniti, na primjer, tako da se svakom izvozniku peleta ili briketa u tekućoj godini omogući izvoz iste količine proizvoda koju je izvezao prethodne godine, jer bi na taj način bilo dovoljno robe i za domaće tržište. Nadamo se da ćemo u razgovoru sa Savjetom ministara BiH pronaći način da ne ugrozimo poslovanje poslodavaca, a da u isto vrijeme zaštitimo javni interes” kažu u Udruženju poslodavaca RS.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Koliko je situacija ozbiljna u ovoj djelatnosti pokazuje i to da je tona peleta prošle godine koštala 300-330 KM, a sada košta više od 600 KM.

Ekonomista Zoran Pavlović je ranije za BUKU rekao da problem sa peletom mogu riješiti samo institucije na način da isporuke drvne mase potrebne za proizvodnju peleta moraju biti povezane sa prodajom na domaćem tržištu u nekom procentu.

“Država može da zaštiti domaćeg kupca i potrošače peleta, ali samo tako da se napravi povezana varijanta po kojoj će drvni sortimenti koji su potrebni, bilo kompezovati za pelet koji će se prodavati preko Šuma Srpske ili Federacije BiH domaćim građanima, a neće se izvoziti. To je jedan metod koji država administrtivno ima pravo uraditi, ali sa druge strane država treba da ima ljude koji će sagledati realne potrebe domaćeg tržišta i na neki način vezati domaću sirovinu koju proizvođači peleta kupuju sa isporukama za domaće tržište”, pojasnio je Pavlović.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije